Opatrovateľky v Rakúsku

Marika má pravdu, jedná sa o Grundfreibetrag, je to jedno z opatrení daňovej úľavy ako kompenzácie voči závislej činnosti, je to naozaj 13 % zo zisku, teda max. ale 3900 EUR, lebo sa to uplatňuje pri zisku max. do 30 000 EUR. Ešte si to preštudujem viac a prekonzultujem s daň. úradníkmi. No treba zbierať každú informáciu a treba si pomôcť keď sa dá. Ja som tiež jedna z tých, čo sa živí aj poradenstvom, no musím povedať, že veľa z mojej činnosti je fakticky nezištná pomoc, ja vlastne ešte k tomu aj prekladám a tlmočím a učím nemčinu. Niečo je zárobok a dosť veľká časť je aj dobročinnosť. Mám na to svoje dôvody :slight_smile: Veď aj tu je veľa ľudí, čo si navzájom pomáhajú.

Ahojte, chcem sa opýtať, pri deťoch čo študujú, treba potvrdenie zo školy na prídavky, musí to byť na formulári 402, alebo stačí len potvrdenie na papieri. Ďakujem Zuzana

Ja dávam len potvrdenia na papieri, ktoré mi vydajú v škole - ZŠ a Gymnáziun a priložím k tomu preklad do nemčiny, preložím si to sama, netreba to mať úradne, takto som to dávala už predošlé dva roky a nebol s tým žiaden problém.

Ja som v Niederosterreich a nepracovala som dva mesiace, lebo som nemala rodinu, ale odvody som platila a prídavky som dostala.

Ďakujem ti Tani. Ale to je cez SVA? Ja som myslela, že cez WKO - čo platíme odvody. Lebo čo platím odvody, tak tu akurát čítam, že sa tu platí zdravotné poistenie, penzijné, potom nejaká preventíva a poistenie na nehodu. Či toto nemá s tým nič spoločné? Bože oveľa lepšie sa pracovalo, ked neboli potrebné tie papiere. Ani neboli problémy s tými úradmi, ked si prestupovala do inej rodiny atd. A tiež si mala čisté a hlavne iné peniaze - nie ako to je dnes. Ale dakujem ti za všetko.

Ahoj. Do WKO - podnikatelskej komory AT platíš len poplatok raz ročne a ten ti príde šekom, zo SVA to nemá nič spoločné. Odovody sú platené do SVA / ZDRAVOTNA POISTOVNA /. No to čo ty spomínaš ADI je to základné poistenie, o pripoistenie v chorobe, volá sa to zusatzversicherung trebalo poslat tlačivo späť vyplnené, ja som ho dostala s papiermi zo SVA v tej zelenej obálke. Ten formulár sa dá stiahnuť z PC, alebo požiadaj tel. alebo písomne o to tlačivko tvoju príslušnú poistovňu v tvojom meste v AT. Keď si to nemala platené, tak nárok na PN Z AT nemáš, ale daj sa pripoistiť čím skôr, do budúcnosti nikdy nevieš. Pa.

Máte s touto organizáciou nejaké skúsenosti? Poraďte mi prosím, vybavia mi hneď živnosť a najdu hneď inú rodinu, ďakujem

Ďakujem ti fakt veľmi pekne. Skúsim tam zavolať. Tak pekný dník ešte prajem.

Pripoistenie nadobúda účinnosť k 1. dňu nasledujúceho mesiaca po doručení prihlášky do SVA. Nárok na dávky z pripoistenia Ti vznikne až po 6 mesiacoch od vzniku pripoistenia. V prípade pozastavenia alebo zrušenia živnosti končí aj povinné sociálne poistenie a pripoistenie. Ak je živnosť znova založená alebo aktivovaná, je potrebné znova žiadosť o pripoistenie.

Ahojte Babenky, nájde sa tu dobrá duša, ktorá mi vie poradiť, ako si dobiť net? Zakúpila som YESSS ladebon 20E, ale ja som z toho “jeleň”. Priznám sa, neviem ako ďalej. Vie mi niektorá z vás podrobnejšie opísať, ako sa to vlastne robí? Čo kam napísať? Možno si pomyslíte niektoré, že je to ľahké, ale pre mňa je to španielska dedina. Pokúste sa niekto podrobnejšie mi poradiť. (gabi67c@centrum.sk) Veľké ďakujem.

Dobrý večer,
ja som bola cez agenturu Guter Engel. Odkedy som im dala výpoved, tak mi robia samé problémy, dokonca sa mi vyhrážajú súdom a to len zato, že som odmietla ďalej platiť tie ich nehorázne poplatky. A treba si u nich dávať pozor na výpovednú lehotu zmluvy, tú majú v zmluvách uvedenú ročnú. Našla som na internete viacero negatívnych príspevkov a skúseností s touto agentúrov. Myslím, že je to veľmi neseriozna agentúra. Ak máte aj Vy podobné skúsenosti napíšte mi viac.

Zdravím Vás. Chcem sa opýtať. Mám Živnosť na SR a platím tu odvody. Ale chcem ísť pracovať ako opatrovateľka a budem mať ešte aj v AT živnosť. Takže budem mať aj na SR aj v AT živnosť. Platím v obidvoch krajinách odvody? Poradte prosím. Ďakujem

Skusim ti vysvetlit nabijanie YESSS, nabijala som si pred dvoma mesiacmi
1 / do tabulky / taka cervono-oramovana / napises telefonnummer tvojej YESSS mas to na papieri hore kde mas pin a puk kod
2 / na tom istom papieri mas dole KUNDENKENNWORT je to 5 miestne cislo-tabulka si ho pyta ako password
3 / na ladebone, to co ti dali pri pokladni odpises AUFLADECODE je to 12 miestne cislo
4 / taktiez na tom pokl bloku cize ladebone -natukas SICHERHEITSCODE je to 4 miestne cislo—to je vsetko. Tieto nazvy, co som pisala s velkymi pismenami skus hladat v tabulke na pc a nejak to tam podla tohho orientuj a podoplnaj, tazko mi je to takto diktovat, ked nevidim tu tabulku.

Ja by som poprosila tie, čo majú skúsenosť s vypovedaním zmluvy s Hilfswerkom, chcem s nimi skončiť, ale naďalej pokračovať ako opatrovateľka privátne. Bol s tým nejaký problém, ktoré ste už tak učinili?

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je v poriadku, keď mám v zmluve s agentúrou výpovednú lehotu na rozviazanie zmluvy s agentúrou 1 rok. Takto viem zmluvu vypovedať len 2 týždne pred koncom. Ak to nestihnem, tak musím platiť agentúre další rok províziu 8%. Oni tvrdia, že originál zmluvy si stiahli zo stránky WKO a že je to v poriadku. To sa mi ale nezdá. Agentúra má uzavretú zmluvu aj s rodinou a tám je výpovedná lehota 2 týždne. Ja som podpísala zmluvu s agentúrou v máji a poctivo som platila celý rok 8% z platu. Myslela som, že po roku bude provízia zrušená alebo aspoň znížená, ale oni nadalej trvajú na 8%, čo sa mi zdá veľa. Ku koncu roku som dala výpoved a odvtedy sa mi vyhrážajú súdom, sankciami a všeličím možným a tým, že ma dostanú z rodiny a budem bez práce. Chcem podotknúť, že v priebehu roka pre mňa nerobia vôbec nič a nijako mi nepomáhajú pri problémoch. Takisto nechodia ani do rodiny. Jedná sa o agentúru Guter Engel. Ak máte podobné poznatky alebo skúsenosti napíšte mi. Ďakujem za reakciu.

Spytaj sa na Socialnej pobocke, ak platis na Sk, tak nejake formulare treba vypisat a v Rakusku by si nemala platit. Neviem ci zdravotne sa neplati pri zivnosti v obidvoch statoch a socialne odvody len v jednom a zavisi od kriterii, ktore splnas ci doma alebo v Rakusku.

Prosim vas, kde zozeniem papiere, na DP?

Mila Lubka, papiere na DP dostanes priamo na Finanzamte. Minuleho roku som ich stiahla z Netu. Toho roku sa neda, povedal mi uradnik.

Omyl, zdravotné odvody sa platia len v jednom štáte EU. V Rakúsku živnostníci okrem zdravotných odvodov platia povinne ešte dôchodkové a úrazové poistenie, nemocensky sa môžu pripoistiť dobrovoľne, ale tiež len v 1 štáte EU. Info mám priamo zo Sociálnej poisťovne.

Mne dnes dobijali Yess, takto: vyber z USB kľúča sim kartu, daj ju do mobilu, zadaj pin kod ten čo sa prihlasuješ na PC, vytoč číslo čo máš prvé na bločku (niečo tam kecajú) stlač 1 a zadaj aufladecode, čo je na bločku a sicherheitscode a potom mriežku a už som to mala, potom vyber sim a zasuň späť do kľúča a ideš.