Ano, v AT je mozne podat danove priznanie 5 rokov dozadu. Over si to na prislusnom FA.
Kto mi poradí internet bez viazanosti v Rakúsku, dík za radu, hela.
Zivnost prerusit nemusis, ale aj ked napracujes je potrebne zaplatit za cely cas, ako keby si pracovala, odvody do SVA. Ked zivnost nepozastavis, tak SVA ti normalne posle sek. Je potrebne sa len odhlasit do 3 tyzdnov z prechodneho pobytu v rodine, kde si bola do konca roka 2010.
Este doplnim: Ak mas iste, ze nastupis 14. februara do novej rodiny, tak by som zivnost neprerusovala. Je s tym len behacka a papierovacka. Pri pozastaveni zivnosti si automaticky bez rakuskeho socialneho poistenia (ak beries rodinne, tak na tuto dobu o ne prides) a zdravotne si musis tiez az do znovuotvorenia zivnosti vybavit na SK v zdravot. poistovni a potom znova formulare v AT vybavit. Ak mas aj pripoistenie pre pripad PN, tak takisto nova vybavovacka.
Ja som si internet bez viazanosti kupovala v Media markt, ale predavaju aj v Lidli, Hoferi a mali by aj na Poste. Ono je to ako USB-cko, do ktoreho ide SIM karta a tam sa dobija kredit.
Dobrý deň. Chcela by som sa Vás opýtať, či číslo poistenia pre výpočet dôchodku na Slovensku je to, ktoré mi SVA udáva na všetkých dokumentoch pod značkou VSNR. Ďakujem.
Díky za odpoveď. Bohužiaľ isté nemám nič.
Ahoj Andrea, na to, aby si mala nárok na platby zo soc. poisťovne v Rakúsku počas PN, musíš si pol roka dopredu platiť “zusatzversicherung”. V odvodoch to nie je, musíš o to zvlášť požiadať sociálnu poisťovňu v mieste vykonávania činnosti. Platí sa od prvého v mesiaci. Čiže ak požiadaš mapr. dnes 19. januára 2011, ráta sa ti od 1. februára a nárok máš až od 1. augusta 2011. Jedná sa cca. o 10 eur na deň. Tieto peniaze musíš takisto priznať v daňovom priznaní ako príjem.
Mohol by mi niekdo poradiť, keď chcem vycestovať, musím mať slovenskú živnosť? Alebo to vybavuje agentúra? Ďakujem.
Živnosť môžeš prerušiť aj polroka dozadu. Ja som mala prerušenú 3 mesiace dozadu a v pohode. Potom som ju obnovila, ale na Slovensku sa musíš hneď prihlásiť v zdravotnej poisťovni a platiť si na Slovensku zdravotné a sociálne poistenie. Je s tým zbytočne kopec roboty a vybavovania takže druhýkrát by som to už nerobila.
Ďakujem za odpoveď všetkým, ktoré sa unúvali mi odpovedať. Ste zlaté.
Ahojky, dievčatá píšete všetky o opatrovaní starších ľudí priamo v rodinách. Zaujímalo by ma, či ste si robili opatrovateľský kurz - 200 hodinový. Mám ponuku pracovať v štátnom ústave - detskom domove pre postihnuté deti, len nikde neponúkajú opatrovateľský kurz - 400 -hodinový. Podľa mojich dostupných informácií je to minimum pre rakúske zákony. Za každý príspevok budem vďačná. Prajem pekný deň.
Ja som si robila v PP 220 hodinový, ale prácu ešte nemám. Držím palce nech sa ti ti podarí.
Radka ďakujem za odpoveď. Sama som chcela skúsiť tento kurz, len zistila som, že pre mňa by nebol dostačujúci. 220 hodinové kurzy sa údajne dajú využiť buď v SK alebo priamo v rodinách v AT. V Rakúsku tieto kurzy trvajú 1 rok, len žial neviem koľko hodín. U nás by mali prebiehať 3-mesačné kurzy len nikoho som nenašla, kto kurz poskytuje. Pokiaľ chceš ísť pracovať k rodine, určite ti tento kurz stačí. Prajem ti všetko dobré.
Ahojte Opatrovatelky. Potreboval by som Vašu pomoc. Pracujem v AT na živnosť, 2-týždňové turnusy. Prišiel som domov normálne po 2 týždňoch a som teraz v nemocnici na SK, a neviem dokedy. Mal by som nastúpiť bud. týždeň, ale som na PN a nemôžem. V AT platím Zusatzversicherung. Moja otázka by bola ako vybaviť nejaké peniaze od SVA? Aby som nezostal cez PN bez eur! Agentúra ani rodina nevie (a ani nechce) ako. Na koho a ako by bolo treba obrátiť? Za Vaše seriózne odpoveďe vopred ďakujem. S pozdravom.
Ahoj Lala, ak platíš pripoistenie 6 mesiacov tak nie je problém, inak nedostaneš od nikoho nič.
Ahoje. Bola mi agentúrou svojvoľne zrušená živnosť po 3. rokoch. Chcem sa spýtať, ako sa dostanem na rakúsku stránku a na akú, či je pravda alebo nie. Ďakujem.
Ahoj Lala, musíš poslat do 7 dní od začiatku choroby “Krankenmeldung” - ktorý Ti poslala SVA, vyplnené a potvrdené od lekára. Potom každé 2 týždne nové pri trvaní PN.
Napis mailovu adresu.
Sonasomsag@centrum.sk