Milá Tina, prídavky na deti nie sú u nás viazané na zamestnanie( t.j. poberajú ich aj nezamestnaní rodičia). Manžel si ich poberanie môže vybaviť na Okresnom úrade práce. Myslím si, že Ty si si zmýlila Prídavky na deti s Daňovým bonusom na deti. Daňový bonus (DB) na dieťa môže priebežne poberať zamestnanec, ak jeho príjem v danom mesiaci dosiahol najmenej polovicu mesačnej minimálnej mzdy. Živnostník na Slovensku si uplatňuje DB po ukončení kalendárneho roka pri podaní Daňového priznania. Tiež musí splniť zákonom určené podmienky ( t.j. dosiahol zdaniteľný príjem v roku najmenej vo výške 6-násobku minimálnej mzdy a vykázal čiastkový základ dane…)
Ja som k nim prisla so živnostou ale viem že vybavuju aj živnost oni su slovenky žijuce vo Viedni.
čislo je OO436767188718 vela uspechou.
A este som zabudla volat im musiš iba medzi 14 00-16 00 inač sa nedovolaš.
Milá p. Vilma,ďakujem za všetky babenky, ktorým ste pomohli svojimi radami.V tejto dobe je to unikát, keď niekto dáva rady zadarmo. Viem z legislatívy dosť veľa, aj tak som sa však niečo od Vás naučila.
Na tomto portáli som prvýkrát, aj keď som ďalšie diskusné portály presurfovala mnohokrát. Odkedy chodím von ako opatrovateľka, snažím sa byť stále v obraze.Jedno je pravda - mali by sme si brať príklad od Poliakov. Tí, nech sú kdekoľvek, držia pri sebe. Na rozdiel od nás. Tento portál je najslušnejší, bez urážok a s dobrými radami.
Milá p. Vilma,ďakujem za všetky babenky, ktorým ste pomohli svojimi radami.V tejto dobe je to unikát, keď niekto dáva rady zadarmo. Viem z legislatívy dosť veľa, aj tak som sa však niečo od Vás naučila.
Na tomto portáli som prvýkrát, aj keď som ďalšie diskusné portály presurfovala mnohokrát. Odkedy chodím von ako opatrovateľka, snažím sa byť stále v obraze.Jedno je pravda - mali by sme si brať príklad od Poliakov. Tí, nech sú kdekoľvek, držia pri sebe. Na rozdiel od nás. Tento portál je najslušnejší, bez urážok a s dobrými radami.
Tak to mas pravdu s tymi Poliakmi, drzia spolu a pomozu aj ostatnym. Aj mne pomohli, ked som bola niekde v zahranici a potrebovala som pomoc.Dokonca s niektorymi sme nadalej v kontakte. Co o Slovakoch sa povedat neda. Co je skoda,ze sme taki neprajny a zavistlivy narod…Netvrdim, ze vsetci, ale je to tak…
Milé žienky,
chodí niektorá z Vás pracovať do Nemecka? Napíšte prosím, ako sa dá dlhšie vydržať od rodiny, niečo o práci, akí sú nemeckí klienti. Ďakujem.
lepsi ako rakuski,aj s jazykom je to tam lepsie…
Elka, sú pracovné ( mne sa zdajú seriózne)agentúry, no chodí sa tam na min. mesiac, viacerí žiadajú aj 3 mesiace. Čo ja mmám poznatky, často sa pracuje na 8 hodín denne, nedeľa zdarma. A platovo som stále narážala na slabšie platné miesta. Pre mňa je aj mesiac veľa, ale keďže teraz som potrebovala peniaze, začínam robiť v Rak. na mesačné turnusy a o ďalší 2 týždňový turnus som žiadala.Nemecko má výhodu, že múžeš pracovať na slov. živnostenský list. Dúfam, že som pomohla.
Nie je to zlý nápad. Rady a pomoc sa žienkam stále zídu. Ak nás bude viac, rada sa pripojím.
Vážené kolegyne. Začala som pracovať na živnosť od 23.7.09.Klientka bola hrozná.Bola som psychicky z nej hotová.Preto som tam odrobila len 2 týždne a na daľší turnus som nešla so zdravotných dôvodov nešla. Som teraz doma. Môžem sa od rodiny odhlásiť aj mailom, alebo len osobne? Kedy mi prináleží platiť odvody? Musím byť aj členkou WKO?
Veľmi ďakujem za odpovede.
…konecne normalne prispevky, zienky moje ked skoncim pracu, sadam k netu a otvaram tuto stranku ja tu v mojom okoli nemam ziadnu kolegynu s ktorou by som sa obcas stretla tak VY ste moje najblizsie kolegyne a poradkyne…
Ahoj, aj ja pracujem v Rakusku ako opatrovateľka.
Ahoj Gitka,ak ti možem poradiť rychlo hladaj rodinu,nie je tak doležite odhlasiť sa od rodiny kde si precovala ako od vsetkych institucií. Platenie na socialne a dochodkove chodí každy štvrťrok.
Ak hovoríš dobre nemecky tak ti poslem par kontaktov co sa mi dnes vyčitala s novín.
Mila p.Wilma.Prosim o radu:Pracovala som vo Wiedni,ako zaciatocnicke mi agentura otvorila zivnost a prislo mi platit 72 eur,ale kedze pacient zomrel a agentura nema pre mna pracu,co teda mam robit?Budem vdacna za vasu odpoved.
Dobry den, budem vďačna, ak mi niektora z vas poradi…Ako je to s platenim do WKO Wirtschaftkammer Steiermark ? Platite si to same, alebo rodina pacienta… ? Totiž ja som momentalne bez prace, živnost mam pozastavenu a prišiel mi šek so sumou za minuly aj za tento rok - 150 eur+niečo za omeškanie. A moja predošla rodina mi odmietala platit alebo dokonca aj len prispievat na Versicherung. Som len začiatočnička v tomto a neviem, ako to chodi s odvodmi, tak nech som mudrejšia o niečo v buducnosti…Tak ak niekto mi poradi…ĎAKUJEM
Dakujem pekne za odpoved. No musim podotknuť a hlavne ťa opraviť, že nie je to celkom tak ako píšeš( ano poberaju ak su obaja nezamestnany, oznamovacia povinnosť zmeny stavu zamestnania bola povinnosťou manžala,UpSVR začal konanie na zastavenie vyplacania dávok).Hovoríme o dvoch rozdielnych veciach najednej strane daňový bonus čo podľa článkov je aj v Rakúsku a poberaní dávok! UpSVR pozastavuje manželovi vyplácanie rodinných prídavkov z dôvodu toho , že som živnostníčka v členskom štáte EÚ podľa nariadenia EU 1408/71 a 574/72. Teda táto časť nesedí.Nárok na prídavky si musím uplatniť ja.
Pani Jola, boli by ste taká milá, ak viete,napíšte, čo je na slovenskom ŽL uvedené ako druh podnikania. Stretol sa niekto s vykonávaním opatrovania v DE na základe E 101?
Ak by ste otehotnela počas výkonu Vašej činnosti v AT a chcela by ste dostávať odtiaľ aj materskú, je v zásade potrebné, aby ste chodili na pravidelné kontroly ku gynekológovi v AT.