Milá pani Tina. Choďte na príslušný finančný úrad v AT - podľa miesta, kde pracujete - v tom Vám iste poradí rodina, alebo si ho vyhľadajte na nete. Vypítajte si tam tlačivá E 401, 411, 402, Diferenzzahlung. Na SK si vybavte a dajte preložiť prekladateľke Rodný list Vašich detí, potvrdenie o spoločnom trvalom bydlisku, z UPaSV potvrdenie o dávkach Vášho manžela a kedy mu ich pozastavili, možno aj preklad Vášho sobášneho listu / pokiaľ ste rozvedené, dať si na súde z rozhodnutia o zverení do opatery potvrdiť túto časť a dať preložiť/. Vlastne na každom FA v AT Vám povedia, ktoré doklady potrebujú - niekde totiž akceptujú RL detí na EU tlačive, prípadne aj doklady v slovenčine, inde budú žiadať možno aj viac. S tými tlačivami, ktoré budú mať pečiatku príslušného FA pôjdete na UPaSV a dáte si to tam všetko potvrdiť - E401,411. Tlačivo E 402 slúži na potvrdenie školskej dochádzky - dáte potvrdiť v škole. Rodinné prídavky Vám budú vyplatené/doplatené spätne od dátumu založenia živnosti v AT. Ak by Vás na FA znovu chceli odbyť, tak sa nenechajte, možno ste tam bola prvá slovenská živnostníčka, ktorá o RP požiadala. V minulosti bola v AT základnou podmienkou na vyplatenie RP skutočnosť, že dieťa žije na území AT. Rozhodne máte nárok.
Viete mi Niekto poradiť,prosím?Ako je to so živnosťou v Rakusku,ak si ju založím ,môžem ju zrušiť kedykolvek alebo musím odpracovať určitý čas?Som po zrušení viazaná nejakými platbami?Ďakujem
Milá pani Lussy, podľa sumy, kt. máte zaplatiť, ak ste mala živnosť v AT, jedná sa zrejme o odvody do SVA za mesiace : júl,august, september, október a november 2008.Ak ste v AT mali vybavenú živnosť a doposiaľ ste tam žiadne odvody neplatili, je to určite to.V čase, keď ste mali vybavenú živnosť v AT ste nemali platiť odvody na SK - teda zdravotné poistenie. Odporúčam Vám dohodnúť sa s príslušnou SVA písomne na splátkach, pretože, ak sumu nevyrovnáte, budú Vám narastať poplatky za oneskorenie a v súčasnosti, pokiaľ by suma prekročila 1000€ je možná exekúcia v rámci EU. Môžete aj zavolať na príslušnú SVA, ale lepšie je, keď to riešite písomne, pretože Vám ostane dôkaz v rukách. Komunikovať môžete aj mailom. Zatiaľ som sa nestretla s prípadom, že by nevyšli takejto žiadosti v ústrety.
Ak budete chodiť pravidelne na kontroly v AT, tak áno
mala by Vám poskytnúť agentúra, ak nezoženiete, pošlite mi na office@ihre24hbetreuung.eu Vašu adresu, pošlem Vám vzor, z kt. si môžete robiť kópie.
Stačí poslať mail, alebo fax s dátumom, od ktorého pozastavujete živnosť - Ruhendmeldung. Odporúčam nahlásiť pozastavenie od dňa, nasledujúcom po Vašom poslednom príchode z rodiny.Keď si živnosť budete chcieť obnoviť, treba nahlásiť na to isté miesto Wiederbetrieb. Príslušnú mailovú adresu a faxové číslo nájdete na nete.
Živnosť sa dá pozastaviť aj spätne, ale odvody sa zaplatia určite aj za ten mesiac, v ktorom pozastavenie žiadate, prípadne dostanete fa na celý príslušný štvrťrok ( ak by ste živnosť mala založenú v predchádzajúcom štvrťroku a ešte ste neplatila odvody, budú Vám tieto započítané do nasledujúceho štvrťroku - príklad : živnosť založená v júni/2009. Faktúru dostanete v auguste, splatnosť: k 31.8. a budete mať zaplatiť za jún, júl, augus, september.Pokiaľ ste už dostali faktúru na zaplatenie štvrťročného poplatku a je v nej zahrnutý aj mesiac, v kt. ste už v AT nepracovali, môžete SVA - s kópiou potvrdenia o pozastavení živnosti požiadať o novú faktúru pre toto obdobie, dajte si ju poslať na SK. Obyčajne vyhovejú. Čiže, ten príklad z hora - ak ste už september nerobili, ohláste Ruhendmeldung ku 31.8. a po doručení potvrdenia s jeho kópiou požiadajte SVA o zaslanie novej fa.
Nečítal som tu všetko, ale chcel by som sa opýtať na nejakú webstránku, kde sa dozviem všetko od začiatku ako sa dá pracovať ako opatrovatel SO ŽIVNOSŤOU alebo proste legálne… som v rakusku ako Pfleger už tri roky, no rodina nemala akosi záujem riešiť alebo pomôcť pracovať legálne, sa asi boja, že by museli platiť niečo navyše zo svojho, a ako ich poznáme, oni by si nechali doslova pre Euro aj koleno vŕtať,ak sa jedná že by ho mali dať navyše nám… ale sebe doprajú…ale o tom potom Tak teda ako je to s tým opatrovaním a živnosťou? Mnohé ženy sa sťažuju že su s tým len problémy, vďaka za info…
ahojte tak ja som sa vratila 25 v noci domov z mojho prveho trnusu pracujem v ybbse , pracuje tam nejaka OPATROVATELKA
Pre všetkých, kt. si chcú založiť ŽL vo Viedni - ak to chcete urobiť osobne, stačí Váš OP, výpis registra trestov nie starší ako 3 mesiace overený preklad. Dá sa to urobiť aj na základe Vami udelenej plnej moci. Ak Vám to vybavuje agentúra, rozhodnite sami, či si ponecháte originál v agentúre. Je to Váš majetok. Za vybavenie prvého ŽL sa neplatí v AT žiaden poplatok, platíte len " niekomu", ak súhlasíte, aby Vám živnosť otvoril. V iných Bundeslandoch môžu od Vás pýtať napr. rodný list, jednoducho choďte na Wirtschaftskammer alebo Bezirkshauptmannschaft a povedzte, že si chcete založiť živnosť, oni Vám povedia, čo od Vás požadujú. Standort si ohláste buď v rodine, alebo v sídle agentúry v AT. Auszug aus dem Gewerberegister - je vlastne Váš ŽL - príde Vám poštou na Vami udanú adresu Standortu, kde Vám budú chodiť aj šeky zo Sozialversicherungsanstaltu. Pozor - ak živnosť pozastavíte a neohlásite to SVA, bude Vám pošta chodiť na pôvodnú adresu, až kým nepožiadate o zmenu, teda, ak ostanete na SK - udajte slovenskú adresu. Predídete tým tomu, že bývalá rodina Vašu poštu jednoducho zadrží, alebo dokonca odhodí.
Rakúska rodina, ktorá spĺňa podmienky má požiadať o podporu 24h starostlivosti, ktorá je určená vyslovene k tomu, aby jej plná výška bola vynaložená na Vás.Rodine predkladáte Vy osobne Honorarnote - fa za Vaše služby, príp. aj výšku cestovného, kt. Vám rodina hradí. Minimálne vzor, alebo aspoň poučenie by Vám mala poskytnúť agentúra. Teda - ak ste sa tak dohodli vo Werkvertrage ( je to zmluva, kt. musíte ako živnostník sám bezpodmienečne uzavrieť s pacientom samým, alebo jeho zástupcom - napr. člen rodiny, kt. opateru objednal a platí Vám za ňu, je tam aj priestor na uvedenie výšky denného honorára - uvedomte si, že ak tam je uvedené 45€, tak iste nezarábate v čistom viac, ako 35€/deň ), buď Vám vyplatia odvody pri mesačnom vyúčtovaní, alebo Vám budú platiť odvody oni. Pokračujem v ďalšom príspevku, lebo mi to tu nevydá…
Aj v tom prípade si však odložte a trvajte na tom, aby šeky s dátumom zaplatenia ( alebo rovnocenné potvrdenie - napr. bankový prevod ) zostal Vám, pretože ho budete potrebovať pre Vaše daňové priznanie. Po ohlásení živnosti požiadajte SVA o tlačivo E 106, ktoré si necháte potvrdiť na SK vo Vašej zdravotnej poisťovni, kde dostanete novú sl. zdr. kartu. Dostanete 2 tlačivá, jedno pošle sk. zdr. poisť. na prísl. rak. SVA. Na rak. strane dostanete tzv.e card, s kt. Vás ošetria tam. Dostanete Tlačivo -list z Finanč. úradu AT - vyplníte tam kolónky, Meno, adresda Standortu, adresu vedľ. pobytu v AT ( musíte byť prihlásený na vedľ. pobyt v AT) - tlačivo po vyplnení pošlete sp§ť na príslušný FA.( Tu si vyžiadate aj tlačivá E401,411,402, Diferenzzahlung - pre rodinné prídavky - povedia Vám, čo k nim požadujú, prípadne si nájdite - písala som o tom už) V prípade, že v období podávania DP robíte ešte stále na tom istom mieste, podávate tam aj DP. Ak nie, podávate ho v mieste, kde práve v tom čase činnosť vykonávate. Po založení živnosti dostanete vyrozumenie o Vašom čísle soc. poistky v AT - je to 4-miestne bežné číslo + dátum Vášho narodenia (skontrolujte, či ho máte správne uvedený, skontrolujte si aj správnosť mena na všetkých dokumentoch). Pokiaľ máte akademický titul a chceli by ste ho mať na živnosti - ak slovenskú skratku nepoznajú, musíte vo Vašom obore robiť nostrifikačné skúšky. (Titul Ing. uznávajú, lebo vedia o čo ide. Nepoznajú napr.: MVDr.) Odvody budete v AT platiť, príp. bude za Vás platiť rodina vždy štvrťročne a splatné sú vždy k poslednému dňu druhého mesiaca toho-ktorého štvrťroka.
Pán Janík, pokiaľ ste v AT 3 roky bez ŽL a nezamestnáva Vás ani rodina, uvedomte si, že Vám hrozí - a dokonca aj rodine - pokuta. Stačí len oznámenie nejakého dobroprajného suseda a príde kontrola. Váš zárobok za turnus Vám iste nepostačí. Vysvetlite to aj rodine, ak budú mať 2 OŠE so ŽL a vzdelaním, prípadne preukázanou 6 mesačnou praxou, majú nárok na vyplatenie Foerderung - ca 550€/mesiac. Odkladajte si všetky príjmové aj výdavkové doklady pre daňové priznanie.
prosím, prepáčte, samozrejme, že vypýtajte sa píše s y. prepáčte
Pani Bea, nezabudnite si odložiť doklad o platbe Vašich odvodov, pokiaľ ich máte na Honorarnote uvedené. Slúži ako Váš výdavkový doklad pre daňové priznanie. Odkladajte si aj doklady o zaplatení cestovného. Ak máte vybavenú na cestovné vyššiu sumu, ako skutočne zaplatíte a táto sa nachádza na Vašej Honorarnote, všetky peniaze, ktoré Vám ostanú navyše s počítajú ako Váš príjem ( pokiaľ máte za cestovné od vodiča, alebo prepravnej spoločnosti výdavkový doklad na nižšiu sumu)
Pokiaľ si rodina Vašej sestry vybavila Foerderung - podpora 24h starostlivosti ( iste si v tom prípade od nej pýtali doklad o vzdelaní), musí jej odvody platiť. Ak tak nerobí, treba ich upozorniť na to, že im táto podpora môže byť odňatá.
Mamka by sa mala na túto vec pozrieť do rakúskeho zákona Hausbetreuungsgesetz. So slovenskou živnosťou môže podľa neho opatrovať 2 turnusy. Neviem, ak chodí do jednej rodiny rok, myslím, že by mohla mať problémy, ak by náhodou prišla kontrola.
Ak ide o 24h starostlivosť a čisté na deň, uvedomte si, že v skutočnosti je Vaše čisté menej ako 40€/deň - predpokladám u Vás rakúsky ŽL a platbu odvodov. Predovšetkým Vy by ste mali zhodnotiť situáciu - ak si myslíte, že rodina bude s Vami súhlasiť, tak si rozhodne pýtajte viac. Stať sa môže toto : rodina Vám zvýši platbu, alebo si rodina nájde niekoho iného, kto bude za týchto podmienok ochotne pracovať. Vy si musíte uvedomiť,že opatrovateľstvo je poslaním, aký máte pocit z pacienta a rodiny. Čiže, či tam ostať chcete, alebo nie. Skúste sondovať, či by ste mali možnosť získať nového pacienta, možno s inou diagnózou a za viac peňazí. Rozhodne, ak sa neodvážite a nespýtate, zostanete tam, kde ste.
Ďakujem za vyčerpávajúce vysvetlenie… vyzerá to byť zložité, dufam teda že niečo poriešime, i ked rodina asi čaká či už konečne pán nezomrie, a celkovo sa asi ani im nechce púšťať do byrokracie, ja pravdu povediac rozmýšľam o inej rodine, tam už dufam budu viac naklonení tomuto, a budu"chcieť" aj platiť viac ako 45 EUR-ktoré dostávam za ležiaka tu. Snád nás dovtedy len tu niekto nenahlási-neudá… ďakujem a veľa trpezlivosti prajem aj ostatným kolegyniam, málokto z nás to má v rodinách ľahke…
Postup som opísala vyššie - iste nie všetko, dopíšte, kto viete. Vám DIDA len toľko, živnosť môžete zrušiť aj na druhý deň, ale aj tak zaplatíte odvody za 1 mesiac, čo je 140€ + nejaké min.poplatky. Zabudla so ešte napísať, že platíte ešte príspevok do Wirtschaftskammer, ( alebo primeranú časť - podľa toho, ako dlho ste v danom roku mali platnú živnosť)- toto sa platí ročne a je v rôzne výške podľa Bundeslandu
Ten šek určite nie je za min. a tento rok. To je šek za mesačnú činnosť so ŽL + poplatky z omeškania platby. Pokiaľ ho nezaplatíte, bude Vám chodiť každý štvrťrok a vždy to bude + poplatky z omeškania.Neviem na akú adresu Vám ten šek prišiel, ale pokiaľ ste mali ako Standort uvedený v rak. ŽL adresu rodiny, preverila by som si poriadne, či mi tam nedošli nejaké iné šeky na zaplatenie. Ak ste na živnosť robila dlhšie, ako 1 mesiac ( t.j.napr. aj 2, alebo 3 týždne v mesiaci) a neplatili ste v AT žiadne iné odvody, tak sa pre istotu informujte na príslušnom SVA ( odkiaľ ste ten šek dostali), či máte vyrovnané všetky platby. Prípadne, nech Vám pošlú výpis na Vašu SK-adresu. Ak ste robila len 1 mesiac z kvartálu, tak je to OK.
Za prvý ŽL na opatrovanie v AT neplatíte na úrady žiadne poplatky. To neplatíte Wirtschaftskammer, ale za službu, že Vám niekto založil živnosť a museli ste s tým súhlasiť - prečítajte si zmluvu. Ak nemáte, resap. agentúra pre Vás nemá prácu, nech Vám pozastavia živnosť, alebo to môžete urobiť aj sama - aj mailom, spustiť ju treba, keď budete mať znovu pacienta, tiež napr. mailom. Živnosť sa dá pozastaviť aj spätne.Ak ste dostala fa na kvartál, požiadajte SVA po pozastavení a vyrozumení o pozastavení o zaslanie upravenej faktúry na odvody. Pri všetkej korešpondencii uvádzajte Vaše číslo sociál. poistky.