Opatrovateľky v Rakúsku

Posli to wirtschaftskammer, mozes mailom, faxom alebo postou.

Ahojte zienky, pracujem 4-ty rok ako opatrovatelka za 55€ denny honorar + 110€ cesta a teraz som dostala z SVA nedoplatok za rok 2008 670€, z coho mi bol vypocitany novy dan. zaklad na rok 2011 a mam k platenie v roku 2011 kvartalne 1.059€. Nastalo hlavne zvysenie v dochodkovom poisteni, ktore bolo doteraz 250€ a teraz to vychadza na 530€. Ktora z Vas vie vysvetlit, ako sa dostali k sume 1.059€ kvartalne? Ved je to nehorazne vela. Oplati sa nam to este? Za info vopred dakujem. Nata

Ďakujem za odpoveď Ana. Ja nebudem mať problém s rodinou, ale chcem vedieť presne, či sa to dá tak urobiť, aby som pri prípadnej kontrole z daňového úradu nemala problémy. Ahoj

Ja som na toto prišiel na jeseň minulého roku. K tej sume sa dopracovali tak, že jednak musíš splácať nedoplatok za rok 2008, a jednak ti vyrátali nový vymeriavací základ, z ktorého platíš riadne odvody, takže tak, je to pravdepodobne v poriadku, iba keby urobili náhodou chybu. Ja som si to teoreticky rátal a tiež mi to tak vychádza. Teraz už len dúfať, že to rodina zaplatí.

Tak vysoký vymeriavací základ nemôže byť pri nedoplatku 670 eur. Ako píšeš, je to nedoplatok za rok 2008, v roku 2009 si DP nepodávala? Ja som dostala nedoplatok za 2 roky spolu (2008 a 2009). Pri tvojom príjme je ten nedoplatok vysoký. Rodina ti SVA nehradila? Ešte raz si pozri šek, veď v predchádzajúcom kvartáli bolo oznámenie z SVA o zvýšení odvodov v 4. roku podnikania a taktiež výška nedoplatku. Pár príspevkov nižšie píše Ika, ako sa vypočíta aspoň približne ten nedoplatok, tak si to vyrátaj.

Mia, dá sa to tak urobiť, dôležité je, aby sedeli “papiere” tebe aj rodine, keby náhodou prišla kontrola.

Neoplatí

Ahoj, ja som asi 5 min od parlamentu. Budem tam od pondelka. Ak chces napis mi sms a mozeme sa stretnut. 0676 928 8349. SILVIA

Ozvi sa, alebo napiš kontakt. Neviem tvoj email ozvala by som sa.

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, keď zmením miesto práce, je potrebné znova sa zaregistrovať na živnostenskom úrade na novom pôsobisku? Ďakujem, príjemný večer všetkým.

Môžeš si odrátať 40% z hrubého príjmu a celé zaplatené poistenie. J

Ano, je potrebné stale sa zaregistrovať na prislušnom finančnom úrade, podľa adresy opatrovanej osoby. ANNA.

Pri tom honorári, ktorý uvádzaš naozaj nemôže byť stanovený kvartálny poplalok 1.059 EUR. Bez nejakých väčších prepočtov si moc neprekračovala základ pre výpočet minimálnych odvodov-to je suma pre rok 2011: 743,20 EUR. Vám opatrovateľkám to doteraz počítali zo sumy asi 536 EUR. Takže teraz ide skôr o doplatenie toho rozdielu za uplynulé roky. Samotné odvody do SVA sa môžu hýbať len okolo 200 EUR za kvartál. Nakoniec ženy čo robia v Rakúsku od roku 2008, už dostali práve v tomto období nový výmer od 1.1.2011, ktorý treba zaplatiť do 28.2.2011. Ak by ťa táto odpoveď neuspokojila, pošli mi ten rozpis preskenovaný na mail a ja ti vysvetlím, o čo ide.

Ruhendmeldung stiahneš na internete a pošleš na príslušnú WKO ( Landesstelle podľa spolkovej krajiny napr. WKO Niederösterreich). Netreba tam teda ísť osobne, len podpísané poslať, je to veľmi jednoduché tlačivo.

Prečítala som si príspevky dozadu a o odvodoch tam píše ika, príspevok z 31. 01. 2011

Ahojte, slečny alebo pani opatrovateľky. Mám 21 rokov, pracuje z vás nejaká tiež taká mladá v tomto odbore? Chcela by som sa venovať tejto práci, predpoklady sú, kurz takisto, len sa obávam či môj vek nebude rozhodujúci a problematický.

Tvoj vek nie je problém. Ja som pri rodine s kamarátkou a ona má 19. Žiadne obavy.

Dobrý večer. Stačí, keď si zmeníte prechodný pobyt v meste, kde budete pracovať a v starom sa treba odhlásiť, ak to neurobí rodina.

Dakujem za reakciu, dúfam, že s tým naozaj nebude problém. =)

Dnes sme volali na Finanzamt do Steyra a tých 13%, o ktorých sa tu pred nedávnom diskutovalo, by mali oni sami odpísať z čistého príjmu, takže nič nebudem osobne písať do formulára.