Dobrý deň, chcem sa opýtať, či niektorá nie ste z Popradu, a ak áno, tak aký je váš ošetrujúci lekár, lebo môj doterajší lekár ma odmietol ošetriť kvôli tomu, že mám zahraničné poistenie, mám modrú kartičku. Alebo ak by ste vedeli o nejakom lekárovi, ktorému to nerobí problém. Na zdravotnej poisťovni mi nepomohli, lebo vraj lekár ma nemusí vziať do svojej evidencie, ak nechce. Ďakujem za odpoveď, ak môžte, poraďte, Andrea.
Ahojte, živnosť mám otvorenú od začiatku roka. Na finanzamt som neposielala ešte nijaké tlačivo o oznámení začiatku podnikania. Je potrebné tam niečo poslať, alebo nie. Ďakujem
Ja som z Popradu a od kedy mam EÚ kartičku, nemala som žiaden problem s ošetrením u žiadneho lekára. Mám DR. Peter Winkler a som vo Všeobecnej ZP. Nerozumiem, prečo Vás nechcu ošetriť, s touto kartičkou Vás musia všade. S pozdravom ANNA.
Ďakujem, už som toto meno lekára počula, mal by ordinovať niekde pri kaufl. Mňa nechcú ošetriť preto, lebo môj pôvodný lekár mal iba mňa s modrou kartičkou, a to treba zvlášť niečo vyplňovať pre poisťovňu, a to sa mu nechcelo. Asi sa skúsim nahlásiť u toho Winklera, uvidím, či ma prijme. Je to príjemný lekár? Ešte raz dík za odpoveď, Andrea
Ahoj, je potrebné na Finanzamt poslať vyplnený dotazník Verf 24 a oni už upovedomia SVA.
Andrea, nedaj sa, lekar ta nesmie odmietnut! Nesmie, chapes? Je to zo zakona, musi ta osetrit! Ja som mala na zaciatku tiez problem, sla som sa opytat do mojej zdrav. poistovne co ako mam robit, samotna raiditelka mi povedala, chodte este raz, ak vas odmietne, nahlaste nam meno toho lekara, tak som to tlmocila aj jeho sestricke v ambulancii a odvtedy je pokoj, nechodim tam ale casto, radsej, urcite maju na mna tazke srdce, ale odmietnut ta nemozu, ze maju robotu navyse, to uz je nie nas problem, robila som v skolstve, tiez som si nemohla vyberat, ake deti chcem mat v triede, nedaj sa, pa.
Ahojte, chcem sa vás kolegyne opýtať: keď chcem vybaviť prídavky na dieťa na prelome rokov 2009/2010 z (obdobie 3 mesiacov, december, január, február) a teraz od obdobia december 2010 a ďalej, kde mám poslať žiadosti, keďže v jednom období som pracovala v Niederösterreich (Baden) a teraz Oberösterreich (Steyr). Mám poslať jednu žiadosť o spätné vyplatenie na Finanzamt do Badenu a druhú do Steyra? Ozvyte sa niekto kto mal takúto situáciu. Ďakujem vopred za odpoveď. Pekný deň prajem.
Ahoj Nika, žiadosť o vyplatenie prídavkov si podaj v Steyri. Stále sa podáva tam, kde momentálne pracuješ. Nezáleží na tom, kde si robila predtým, vyplatia ti aj spätne.
Formulár Verf24 je len pre Daňový úrad. Do Finanzamtu ju nahlásia na podklade MELDEZETELU.
Dobry vecer, som rada, ze som nasla tuto stranku, pretoze som uplny zaciatocnik v tejto oblasti. Snazila som sa najst si priamo rakuske agentury, ale niektore z nich vyzaduju poplatky za den 10 Eur, aj ked ja by som zarabala 50 eur ako zdravotna sestra. Je to bezne? Dalej by som platila za vybavenie zivnosti, prihlasenie do SVA a beznu administrativnu pomoc aj pomoc v qualitätskontrolle jednorazovy poplatok 150 eur. Tvrdia, ze budu pomahat, aj pri rieseni problemov, pretoze maju sidlo priamo v oblasti, kde by som robila. Je to dobra ponuka, alebo sa mam skor obratit na slovenksu agenturu? Dakujem vopred za pomoc pri rozhodnuti.
Ahojte, potrebujem súrne info. Manžel pracuje od januára v at ako opatrovateľ. JA som na MD, poberám rodičovský príspevok. Dnes ma však na úrade práce pani informovala, že už nemám naň nárok, ani na prídavky, že si ich má uplatniť manžel v zahraničí, aj rodičovský príspevok a iba ak odtiaľ donesie potvrdenie nejaké že nemá nárok, tak potom ma tu znova zaevidujú a že by bolo lepšie, keby som si skôr otvorila pozastavenú živnosť, aby neboli problémy, ale ja tam predsa nemám ani prechodný pobyt a ni nič - viem, že je nárok na dorovnanie prídavkov, ale prečo by mi mali zobrať aj rodičovský príspevok ? Vraj je to nejaké nariadenie a nikde sa to nedá normálne nájsť.
Je to pre Daňový úrad, máš pravdu, ale tu v Rakúsku je Finanzamt a Daňový úrad spolu. A Meldezetel je na prihlásenie pobytu.
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Pekný večer, Iveta
Dobry den, potrebovala by som poradit, pracujem v Rakusku na zivnost 2,5 roka, SWA mi oznamilo, ze mi zvysuju odvody na 650 eur stvrtrocne a teraz mi prisla palka na 812 eur stvrtrocne s ktorou nesuhlasim, nakolko vsetky kamosky okolo dostali sumu 650 eur, len ja nie, pritom mame rovnaky plat a aj odvody sme doteraz platili vsetky rovnako, rozmyslam, ze zrusim zivnost a nech si trhnu nohou, budem robit na cierno alebo im napisem odvolanie, alebo neviem, ako mam postupovat, ale toto nie je mozne, aby sa z platu 50 eur denne platil takyto odvod, viete mi nejak pomoct, dakujem.
Delli, to mas este celkom pekne, moja znama dostala pozdrav na 1031, ja cakam tiez okolo 1000 eur sek, obe sme nemali nikdy viac prijem ako 60 na den. Uz sa tu neoplati pracovat, aspon nie takej, co ma rodinu, alebo o 3 rokov zivnosti este, kym su odvody nizsie, co zarobis, das na odvody, pripadne agenturu ak nie si bez, aj ja zvazujem skoncit so zivnostou, prist domov kazdy treti mesiac s prazdnou penazenkou, to sa neda, darmo niektore vravia odkladat si mesacne, toto su nie sumy primerane nasim zarobkom, osobne moj nazor.
Pekny den vam prajem. Mam zivnost od 2.3.2010. Minuly rok som platila sva 158 eur. Teraz mi zvysili na 165 eur. Danove som este nepodala. Tak s akym dovodom mi to tak zvysili? Ak to vie volaktora, mozete mi to prosim vysvetlit? Dakujem.
Keby ťa prišli opakované skontrolovať, tak neviem či by si im to stale tvrdila. Myslíš, že sú sprostí. Tá Tvoja odvaha by ťa hned´ prešla. Zdravím.
Ahojte, vie mi niekto povedať, ako to bude s doplácaním odvodov pre tie opatrovateľky, ktoré nepodávajú daň. priznanie? Začala som 4-tý rok, odvody mám zvýšené cca 65O€. Výpočtu pre tie, čo DP podávajú rozumiem, ale stále neviem pochopiť z čoho to vypočítajú takým ako ja. Skutočný príjem uvádzam na form. Fragebogen
Pokiaľ nepodáš DP, tak ti to nemajú z čoho vypočítať, tvoj čistý príjem zistia až po jeho podaní. Je možné, že v priebehu roku ťa Daňový úrad vyzve, aby si DP dala. Zatiaľ ale nikto nevie s určitosťou povedať, čo s tými, ktoré začali 4-tý rok a daňové nepodávali.
Dievcata, je pravda, ze sa musim ist hned odhlasit zo svojej poistovne aj ked som bola len prve 2 tyzdne v Rakusku? Alebo do kedy to mam urobit? Som z toho vsetkeho jelen, neviem ako postupovat aby som nemala problem. Dakujem