Opatrovateľky v Rakúsku

Zmenu poisťovne musíš spraviť od dátumu založenia živnosti v Rakúsku. Treba si v SVA hneď požiadať o zaslanie dokumentu 106, ktorý potrebuješ pri vybavovaní európskej kartičky v slovenskej poisťovni.

Chcem sa opytat, ci vie niekto ako to je s marodkou, pracujem v Rakusku ako opatrovatelka. Platim len do SVA, ale nemam pripoistenie, ze ked budem marodovat na Slovensku, ci dostanem zo SVA zaplatene, alebo len vtedy, ked mam pripoistenie? Vrela vdaka.

Musis mat pripoistenie, ak chces peniaze pri PN, marodovat mozes, aby si dostala peniaze, az po siestich mesiacoch.

Prečo by to mal za Teba urobiť FA, odkiaľ bude vedieť, že si ich nárokuješ a nechceš vyšší daňový základ pre poistné, podľa mňa čo nenapíšeš, to tam nebude. Je pravda, že doplnia pri výrube dane napr. paušál pre Sonderausgaben ak žiadne neuvedieš, podľa par. 18, to sa vlani stalo mne, bolo to 60,00 eur.

Milé kolegyne kolegovia, chystá sa stretnutie opatrovateliek na Slovensku. Bude 24. februára 2011 o 13 hod. v Ždiari. Máme obmedzený počet miest iba 42. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na daian1@azet.sk.

Ahoj, aky je vyznam tych stretnuti? Klast otazky na mieste, uspokojit sa s odpovedou, alebo? Zatial sa nic nedeje, pochybujem, ze sa aj bude, uz samotne odvody pre tie co robia dlhsie su ruinujuce, pomoze nejake stretnutie? Kto mi da odpoved preco musim platit odvody ovela viac ako zarobim? Ved je to na hlavu, pre nas z ineho landu mali by byt trochu ine podmienky. Laka nas ten ich dochodok, ale 10 eur za kazdy odrobeny rok? Bez toho neskor iste prezijem, ale teraz neviem ako, ked zarobim 700, a odvody mam 1000, teraz nech sa niekto postara a zastane sa nas! To som smiesna, ze? Pekny vecer vsetkym.

Na inej stránke si tvrdila, že rakúska televízia, ktorá bola pozvaná, neodvysiela nič zo stretnutia v Šali, lebo je to Tvoja súkromná akcia. A zatiaľ naozaj nevidím nič, čo by to prinieslo. Stále rovnaké sťažnosti, ale žiadny náznak ich možného riešenia. Či sa mýlim?

Ty nepodavas danove v Rakusku, ved dvakrat zdanovat nemozes, je to v zakone proti dvojitemu zdanovaniu.

Milé dievčence, stretnutie neorganizujem ja. Som však zato, aby sme sa dali dokopy a vytvorili si združenie opatrovateliek. Hneď v prvom roku, po otvorení živnosti som sa dostala do problémov /pozastavením živnosti/, ktoré nie sú dodnes vyriešené. Čakám už len na to, kedy mi príde nejaká kontrola a naparia mi pokutu. Tá mi hrozí v Rakúsku aj na Slovensku. Tak isto vyhrážali pokutou mojej dcére, keď jej zomrel pacient a do troch týždňov nenahlásila novú adresu v Rakúsku. Je tu veľa problémov, ktoré ani jedna z Vás nevyrieši sama, možno by sa nám niečo podarilo, keby sme mali nejaký spolok a potom by zástupcovia nás všetkých jednali s rakúskymi úradmi. Stretnutie poriada pani, ktorú ja vôbec nepoznám, má však môj veľký obdiv, že sa na to vôbec dala. A ešte to financuje zo svojich peňazí. A kto má podľa Teba riešiť tie sťažnosti? Sú len dve možnosti, buď si ich bude riešiť každý sám, čo 100% neprinesie nijakú pozitívnu zmenu pre všetkých, alebo budeme mať združenie, ktoré bude zastupovať všetky slovenské opatrovateľky. Rakúske opatrovateľky ho tiež majú, lenže tie si budú vybavovať čo potrebujú oni a nie my. Tak rozmýšlajte, stojí Vám zato obetovať 10-20 eur ročne, ako členský príspevok, alebo budete radšej prosíkať o rady kde koho? No a ako to tak čítam, občas sú ti rady pekne mimo. Pekný večer všetkým, Jana

Dobry vecer, chcela by som sa spytat, ako je to so zivnostou a platenim odvodov, ked mam v Rakusku 2 rodiny. Musim v obidvoch platit odvody, alebo staci, ked platim v jednej z nich? Prechodny pobyt treba nahlasit asi na obidvoch miestach, ale neviem ako je to s tou zivnostou a SVA. Vie mi niekto poradit?

Dievky, dostali ste už vyplatené rodinné prídavky za minulý rok? Čo sa deje? Vraj nás zaujímajú len rod. prídavky, ale z čoho zaplatím 1.Q?

Túto tému som rozobrala podrobne na inej stránke, od ohlásenia vedľajšej prevádzkárne, cez odvody a dane. Pozri tam a prepočítaj si, nakoľko je to výhodné.

Janka, ja to vidím tak, že veľa z tých, ktorí vedeli poradiť si z toho urobilo biznis a inak tomu nebude ani v prípade, že bude združenie alebo ako to nazveš. Stále sa tu objavujú všelijaké ponuky od pomoci so živnosťou po vypracovanie daňových priznaní, ale tá atmosféra ozajstnej pomoci, ktorá bývala, je už preč.

Dobry den 17.2. nastupujem do novej rodiny niekde v Bregenze. Este som tam nebola a nepoznám nikoho. Nie je niekto ochotny sa potom stretnut? Alebo ak niekto cestuje 15., alebo 16. tymto smerom vlakom z východu? Ďakujem. Petra

Ja som v Bregenz do 28.2., dáme spolu kávu, a pomôžem ak budeš potrebovať. Napíšem ti na mail.

Občas sú tu rady mimo, ale sú tu i dobré rady, mne tu baby niekedy dobre poradia.

Dobrý večer milé kolegyne, máte niektorá skúsenosti s agentúrou Bonafide, prípadne tirolskou agentúrou Meine Pflege(manželia Putzer)?

Ja to uz tiez velmi cakam, a este nic. Ziadost som uz podavala 11.1.2010. Oni maju cas, presne tak ako aj u nas.

Prosím vás SVA je Sicialferzicherungaustria, alebo čo? Ďakujem.

Prečo si to neprečítaš na pošte, ktorá Ti odtiaľ chodí? By si vedela, že to je Sozialversicherunganstalt, čiže úrad pre sociálne poistenie.