Na sestričku, ktorá 8 rokov opatruje v Rakúsku, pekná otázka.
Ospravedlňujem sa, ale pošta mi nechodí žiadna, lebo doteraz som pracovala bez živnosti a jednoducho som to neriešila. Teraz je však moja situácia iná, a snažím sa do tohoto systému fungovania našich ženičiek nahliadnuť a načerpať informácie potrebné pre moje ďalšie fungovanie. Ak nejaké vôbec bude. Veľmi pekne ďakujem, k tejto diskusii som sa dostala len včera, a vidím, že nás trápia všetky tie problémy, ktoré som pred pár rokmi predpokladala a snažila sa im vyhýbať. Možno to nebolo najsprávnejšie, ale nakoľko som živnostníčkou na Slovensku, práca len tak bola vyhovujúca. Mrzí ma, že práve naše ženy musia podstupovať takéto štrapácie.
Som len opatrovateľka, a ako píšem vyššie, s papierami nemám skúsenosti a rozširujem a ozrejmujem si všetko tohoto problému sa týkajúce. Ďakujem.
Hm, to ma nenapadlo, že by sa oni rozhodovali, či mi odpíšu tú nezdaniteľnú položku. V telefone nám povedali, že to bude automaticky odpísané. Ked budem posielať DP, asi k tomu priložím prílohu, v ktorej sa o tom zmienim. Ďakujem za pripomienku.
A my, čo nemáme rodinné prídavky, to máme z čoho zaplatiť?
Zeny, kto uz marodil - akym sposobom platia marodku? Nie kolko, ale ako.
SVA Ťa vyzve, aby si im poslala IBAN a BIC svojho účtu na Slovensku, kde pošlú peniaze. Samozrejme, Ty predtým musíš splniť všetky podmienky - platba pripoistenia 6 mesiacov, zaslanie dokladov o chorobe v stanovených termínoch. Eva
Smiem sa spýtať p. Janka, čo je to za formulár a odkiaľ ho máte? Môžete mi odpoveď zaslať aj na môj mail:dasenka27@gmail.com.
Dobrý deň, vy čo nemáte prídavky, nemáte doma ani výdavky na deti ktoré študujú, alebo sú školopovinné. Prečo Vám to vadí, že si niekto pomôže s prídavkami, veď od Vás nikto nič nepýta.
Dakujem Ti, ze si reagovala na prispevok. Elzet
Prosim o radu. Ak si odpisujem jednotlive vydavky v DP, v ktorej kolonke formularu E1a sa uvadzaju naklady spojene s postovnym, tiez vydavok na vypracovanie DP z minuleho roku, co mi robil uctovnik. Dakujem.
Ja som tiež tá, ktorá neberie prídavky. Mne nevadí, že si niekto pomôže s prídavkami, ale vadia mi otázky takéhoto typu “z čoho to zaplatím?”. Ja mám tiež všelijaké výdavky, ale prvé čo urobím, keď prídem z AT je, že odložím peniaze na odvody a a už s nimi nepočítam v rodinnom rozpočte. Tak či tak ich musím zaplatiť a potom sa nestresujem, že mi z výplaty nič neostane.
Dobrý deň, vie mi niektorá poradiť, na ktoré úrady mám poslať prerušenie živnosti? Dík.
Chcem sa ospravedlniť pani, ktorá píše pod značkou Gus. Nižšie som si prečítala, že mala haváriu a dlhodobo je práceneschopná. Je mi ľúto, čo sa Vám stalo. To by mal azda každý problémy s platením. Prajem všetko dobré a ešte raz sa ospravedlňujem za moje slová v súvislosti s Vami.
Dobrý deň, možno som mala napísať, že som 7 mesiacov práceneschopná. Keď som pracovala, robila som to presne tak ako Vy. Pekný dník.
Keby ste pozornejsie citali prispevok od “gus”, tak by ste pochopili, ze jej otazka "z coho zaplatim 1. Q odvody? ", je trochu namieste. Ona totiz uz siedmy mesiac maroduje, PN uz nedostava, preto caka na rodinne pridavky, aby ich mala z coho zaplatit, kedze je bez prijmu. Myslim, ze jej nie je co zavidiet.
Je to OK.
Spokojná som bola len keď som mala dobrú rodinu. Akonáhle som potrebovala ďalšiu rodinu, čakala som dva mesiace, dali mi zlú rodinu, nič nechceli riešiť, nechceli pomôcť, nezáujem o komunikáciu so mnou.
Hlúposť, ja som dva mesiace nepracovala a prídavky mi vyplatili, mala som ďalej živnosť aj zaplatila som odvody. Daj im otázku na FA, či aj Rakúšanovi, keď je chorý a nepracuje, nevyplatia prídavky. Platí pre nás to isté, čo pre nich. Keď Rakúšan živnostník je chorý alebo z nejakého dovodu nemá zákazku a nezarobí tak ani euro, tak prídavky aj napriek tomu dostane a tak to má byť aj s nami, pokiaľ tam máme naďalej prihlásenie k pobytu, bežiacu živnosť a zaplatené odvody. Nedajte sa a bojujte o to, čo vám patrí.
Dina, možno to spískala Tvoja striedačka a nie agentúra. Mne sa stalo toto: Bola som v rodine pol roka a rodina mi vždy tvrdila, že sú so mnou veľmi spokojní. Až na moje prekvapenie, keď mi babkina dcéra napísala e-mail, že mala vážny rozhovor s mojou striedačkou a bude pre všetkých lepšie, keď už viac neprídem. Za všetko sa mi poďakovala a keď som žiadala nejaké vysvetlenie od dcéry, lebo som vobec nepochopila, čo sa vlastne stalo, tak mi odpísala, že mám toto rozhodnutie zobrať na vedomie a už ju viac neotravovať a už sa viac ani neozvala. Keď som žiadala vysvetlenie od striedačky, poslala ma do … Je to už dva a pol roka a dodnes nechápem, čo sa vlastne stalo. Takže pozor na intrigy od striedačiek, aj toto sa stáva.