Opatrovateľky v Rakúsku

p. Dana Trenková,prečítala som si už celý portál, trvá to dlho, ale veľa sa toho dozviem. Čo mňa trápi obzvlášť,je "dodatočné zúčtovanie sociálneho poistenia po 3 rokoch.Ako tak tomu rozumiem, len mi nie je jasné, z akej sumy sa budú počítať nedoplatky, je na to nejaký vzorec? Chcela by som to vedieť skôr ako o 3 roky, keď príde náhodou nedoplatok vo výške niekoľko tisíc eur.Môžte mi poradiť? Ďakujem

Na slov. ŽL mám uvedené"Poskytovanie služieb pre rodinu a domácnosť".Ne nete si nájdite zoznam živností, pôjdete na voľné živnosti a tam si môžete vyberať… Túto živnosť mám overenú, pracovala som na ňu a E101 v Rakúsku. Teraz mám s ňou v at. problémy, chcú iba rak ŽL. Problém soE 101 je v tom, že túto živnosť musíte na Slovensku vykonávať min. 4 mesiace, aby Vám ju Soc. poisť, vydala. A po celý čas, čo na ňu budete pracovať v zahraničí, musíte ju v čase, keď ste doma, vykonávať tiež. Ja by som si na Vašom mieste otvorila živnosť. a na 4 turnusy ba som vycestovala s agentúrou, v ktorej budem mať pracovno-právny vzťah. Medzi turnusmi budete robiť doma. 1 rok nemusíte byť ani dobrovoľne poistená, pretože zamest. bude poplatky do poisť. odvádzať za Vás. Zarobíte však menej.

P. Danka, Wirtschaftskammer je obchodná komora, v ktorej sme združené aj my?Alebo ešte existuje nejakérakúske združenie, v ktorom som povinná byť?Idem von s novou agentúrou a pani chce, aby som sa zaviazala podpisom zmluvy, že sa stanem členom toho niečoho a že sa zaväzujem každý rok platiť 150 eu. Informácia len o pomernej čiastke za tento rok je pre mňa poučná, pretože pani chce, aby som po 1 turnuse zaplatila celých 150,-eu. A vôbec - musím sa tam ihneď prihlásiť? Čo mi vobec ostane?

Tejto situacii,ako pisete sa da vyhnut jednoduchym sposobom a to tak, ze podate po prvom odrobenom roku DP,kde sa zisti vas skutocny zarobok,danovaci to posluna SVA a ta vam zaroven upravi platby podla zarobku a zaroven vam tam zarata aj nedoplatok z prveho roku.A takto to funguje kazdy rok.Pokial sa vam na plate nic nezmeni,tak platby ostanu v dalsom roku rovnake.Prvy rok ziv.platite zo zakladu 537eur,co vy iste zarobite viac.Pokial DP nepodate,tak budete platit stale sumu 142 eur ako prvy rok, ale po tych 3 rokoch zuctovanie dat musite a samozrejme aj za tie 3 roky ten rozdiel doplatit.A to uz bude tisicova suma v eurach.Takze len podat DP a je to vyriesene.

ak som kontaktovala WKO emailom, ze od 1.9.2009 chcem pozastavit zivnost, dostanem aj nejake potvrdenie, ze zivnost bude pozastavena? Tiez som ziadala o zmenu adresy zivnosti, poslala som postou formular, ktory mi poslali emailom + kopiu zivnosti, ale zatial som nic nedostala,ze zmena je zavedena. Mam kontaktovat SVA aj FA o zmene adresy zivnosti a potom aj o pozastaveni?Dakujem.

Výborná stránka. Veľmi pekne ďakujem pani Trenkovej za jej príspevky. Dozvedela som sa tu všetko čo som potrebovala a dokonca som si skontrolovala všetky dokumenty o ktorých tu píše. Všetko mi sedí a hlavne mi nič nechýba z toho čo potrebujeme mať ako opatrovateľky. Teraz už môžem spokojne vykonávať svoju prácu. Ešte raz veľké ďakujem!!!

Ria, poznáte niekoho,kto už DP podal,a na základe toho mu upravili odvody?

Samozrejme napr.mojej kamaratke prislo na 3 kvartal uz platit nieco do 540 eur (3mes.spolu)a mate to v podstate napisane aj v tej brozure,co vam prisla z SVA.Prvy rok platite z predbezne odvody,lebo neviete aky bude vas zarobok za rok.PO podaniDP to DU oznami SVA a na dalsi vam to uz pride upravene aj s doplatkom za ten prvy rok.Mozte mi 100%verit,pisem len co viem a nie co som pocua, alebo jedna baba povedala.Ja mam E-101,tak mna sa odvody v AT netykaju,ale to neznamena, ze sa nezaujmam aj o ostatne.Vzdypotrebuje niekto poradit a pomoct.

P. Danka, aj ja mám otázku pre Vás, je pod týmto príspevkom.

P. Ria, ja som mala v januári 2008 živnosť, ktorú som nechcela otvorenú 3 dni.Po zrušení - cca 08.01.2008, mi v teraz v marci prišiel šek na zaplatenie toho jedného mesiaca. Neplatila som celý kvartál, dokonca mi došiel výpis, koľko mám na SV účte. Nič. viac.
A keď sme pri tej zaujímavej téme - idem si rak. ŽL otvoriť znovu. Môžem si ho otvoriť na svoj predchádzajúci účet alebo mi pridelia nové číslo?
Vďaka.

Ria,tých 54O eur za kvartál,to jej prišlo už aj s nedoplatkom za minulý rok,alebo je to nový predpis a takúto sumu bude platiť aj vo štvrtom kvartáli v roku 2009? Všetko závisí od toho,aké DP podáte a hlavne aké príjmy uvediete.A ešte jedna otázka: teraz platíme kvartálne 430 eur,keď máme zaplatiť po novom 540 eur,to je rozdiel 120eur.Zaplatí rodina aj nedoplatok alebo si to máme zaplatiť samé?Jedna prosba: môžte sa spýtať svojej kamarátky,asi aký príjem udala v DP? Ďakujem vám veľmi pekne za ochotu pomôcť.

Opravujem, nad týmto príspevkom. Kto nemá v hlave, má v rukách.:)))

Milá Ivetka, som na týchto stránkach len pár dní, tak si ich pozerám dozadu. Preto reagujem až teraz.O ag. Lotty už dávali aj reportáž v Tv. Nie v pozitívnom zmysle. Mňa od nich odradil už pred rokmi 6 zmysel.

el.slovník kúpite v predajni elektrospotrebičov - proste tam kde napr. TV, prehrávače , diktafóny,…a pod. - každý predavač Vám pomôže aj poradi Prajem veľa sebadôvery a sebaúcty. Slovenky sú nie len pekné ale aj pracovité,zodpovedné ,hrdé a odvážne -

P. Ivetka, nie ste náhodou z Banskej Bystrice?

…pani Trenková ďakujem za Vašu odpoveď, no nechcem Vám protirečiť, ale ten šek mi prišiel na moju slovensku adresu, a je tam ozaj rozpisane, že 50 Eur za min rok a 100 Eur za tento rok (živnost mám od minuleho roka od novembra, v marci pozastavena), chodila som na 2-tyždňové turnusy…

…halo,kto je tu z B.Bystrice???

Tuto sumu uz budu platit zas az do podania noveho DP na rok.Ak sa im prijem nezmeni pocas roka,tak im tato suma ostava.Tych 540 maju tu upravenu sumu, adekvatnu k zarobku minuleho roku+ten doplatok.Co sa tyka prijmu,tak zalezi,od toho ako sa dohodnete s rodinou,co date na papier,lebo ak si vydaje na vas davaju do svojho DP ako naklady,tak neviem, ci budu suhlasit z nizsou sumou na papieri,ako vam platia.Musite to mat rovnake,ked pride nahodou kontrola.Dolezite je nepresiahnut 11000eur v cistom,lebo potom cvakate dan.Ja mam napr.plat o 15 eur viac na den,ako si pisem do faktur, ale to pani suhlasila,tak sme sa dohodli.Kolko ma kamaratka na den sa spytam,ale ako hovorim prvorada je dohoda s rodinou.Ci vam zvysene naklady rodina zaplati to je tiez individualne a zalezi to od rodiny a dohody.Ich povinnost to nie je.

Joli a to ti az po vyse roku prisiel sek?Ved to posielaju hned so vsetkymi papiermi z SVA po otvoreni zivnosti.No mozno,ze tebe to ani nestihli ani poslat a uz si to mala zrusene.Je dost mozne,ze je tam nejaka lehota,co sa tyka dlzky otvorenia.Divne,ale bud rada,ze to nemusis platit.Moja kolegyna skoncila 28.7.09 a teraz jej prisiel sek na zaplatenie celeho kvartalu treba to zaplatit do 31.8.09.Otvarala som jej obalku, lebo jej mam dat vzdy vediet, co jej prislo.Takze plati jul,aug.septem.a potom aus.Za novu ziv.budes platit to vies ze?A co sa tyka toho cisla dostanes na SVA to iste cislo,co si mala je to valstne tvoj datum narodenia.Ci ti bude stym istym cislom vydana aj zivnost to neviem, ale na 50%ano.

p.Ria, mne je takmer všetko jasné, len ide o to,aké príjmy si kamarátka uviedla do DP,a hlavne o to, akú dohodu má s rodinou, čo má na papieri a čo v skutočnosti,aby som bola v obraze, aké nedoplatky ma čakajú.Je to možné,aby som sa mohla skontaktovať s vašou kamarátkou telefonicky? Ďakujem pekne