Opatrovateľky v Rakúsku

No neviem, ale do slovenského DP sa tých 6,54Eur / denne vôbec nezaratúva. Viem to, lebo som v stredu podávala slovenské DP - pani na DÚ mi ho pomohla vyplniť.

Presne tak ako pises, ja mam na tyzden 40 eur, som s pacientom sama, ale on musi mat kazdy den banan a aspon jeden pomaranc. No a varim kazdy druhy den, ked chcem ako tak vyjst s tych penazi, ale malo kedy to staci.

Dobrý deň, ja tiež už veľmi čakám na rodinné prídavky, telefonovala som na Finanzamt už dvakrát, stále mi povedali, že mám čakať. Ťahá sa to už dlho, minulý rok som dostala už 13. 01.

Ja som s vyplácaním rod. prídavkov nemala žiadne problémy, ale vyplácali mi ich raz ročne. Ale taraz mám ešte nárok na rodinné prídavky, keď moja dcéra je nezamestnaná vedená na úrade práce a bez podp. a soc. dávok. Ja som o tom nevedela tak preto to teraz vybavujem so spätnou platnosťou. Nárok má do 21 roku života. Ale bohužiaľ od 1.3.2011 to Rakúšania rušia. Ja si to žiadam za obdobie od 10/2009 do 1/2011. Tak preto musím vyplniť to tlačivo o ktorom som tu písala. A mám z toho v hlave hokej. Sisa

Z vlastnej skusenosti, to ma opodstatneny dovod, preco agentury davaju taku vekovu hranicu! Opatrovanie starych, dementnych, niekedy psych. chorych a agresivnych je velmi narocna praca! Ja by som svoju dceru nepustila toto robit! Neznasilnuj osud - moze to mat negativny vplyv na tvoje dusevne zdravie! Ak velmi chces - cas do 25 rokov mozes stravit v mladom kolektive a takisto si zarobis, ak sa najprv zamestnas niekde v turizme - to je praca pre mlade, nie 24 hodin stravit v “cakarni smrti”! Ja by som tam hned isla, lenze my starsie musime opatrovat, lebo nas uz nikde neberu do inej normalnej prace, lebo niektori zamestnavatelia zas davaju vek. hranicu do 30, 35 rokov! Mala som kolegynu, ktora to robila od mlada, stale bola depresivna a nevedela si najst ani priatela, lebo nijaky muz nechcel na nu doma cakat sam 2-3tyzdne! Uprimne ti radim, akceptuj predpisy agentur v tomto smere - nie je to iba sikanovanie! S pozdravom, ZoraAnita

Pani na DÚ sa tým asi ani veľmi nezaťažovala, lebo rakúske príjmy sú zo zdanenia vyňaté, takže im je to v podstate fuk, čo tam uvedieš. Ale ty podávaš slovenské DP z celosvetových, peňažných aj nepeňažných / vecných / príjmov. Sú situácie, kedy sa tieto údaje porovnávajú a potom by bol problém. Samozrejme že tie sumy musia byť rovnaké.

No aj ja som doteraz o takej platbe nepočula, tiež sa mi to nepáči, možno sa ti ženu ozvú ktorá má s tým skúsenosť.

Dobry den, chcela som sa opytat, ci je pravda, ze ked si vybavujem rodinne pridavky sama bez agentury, je to zdlhavejsie ako ked mi to vybavi agentura, vraj agentura to vie vybavit rychlejsie, poradte kto ma skusenost, za odpoved vdaka.

Dobrý deň, som opatrovateľka v Rakúsku a veľmi by som potrebovala pomoc ohľadom informácií o štátnych finančných príspevkoch rakúskym rodinám pre opatrovateľky, ktoré už platia zvýšené odvody. Teda, jednoduchšie povedané, či rodiny môžu dostať od štátu príspevok na zvýšenie odvodov a či existuje o tejto skutočnosti nejaký dokument v nemčine, článok, vyhláška, alebo niečo, čo by sme rodine mohli ukázať, aby o ten príspevok požiadali štát. Snáď som Vás nedoplietla, len v aute dievčatá vraveli o tom, že rodina, ktorá požiada štát o tento príspevok, tak ho aj dostane. Len neviem, či je táto informácia založená na nejakom faktickom podklade. Za pomoc vopred ďakujem a ostávam s pozdravom. Zuzana z BB

Ahoj Mima, vôbec to nemá vplyv na to, kto to vybavuje. Dôležité je doložiť na Finanzamt všetky podklady na priznanie prídavkov na deti. Agentúra môže byť nápomocná vtedy, ak opatrovateľka nevie velmi dobre po nemecky, tak v tom jej môžu pomôcť. Ale pokiaľ viem, tak prídavky si vybavujú opatrovatelky sami a nie je to nič zložité. Len si treba ísť vypýtať všetky tlačivá, alebo si ich jednoducho stiahnuť na nete, vyplniť a odoslať, alebo odniesť osobne. Držím palce

Môže to súvisieť s číslom, ktoré mi pridelil finanzamt? Lebo ja už naozaj neviem.

Ahoj prosim ta, vies mi poradit, kde mam uviest, ze chcem odpocet tych 13%, myslim v tom DP. Dakujem.

Chcem sa opýtať, koľko minimálne musím mať odrobené dni v mesiaci aby som mala za ten mesiac nárok na rodinné prídavky? Vie mi niekto poradiť?
Díky

Má prosím niekto skúsensť - poradte? Pracovala som v AT ako opatrovateľka a stal sa mi úraz, spadla som zo schodov tak nešťastne, že som mala otvorenú zlomeninu lakťa a 2x ma operovali, 2 mes som mala vonkajší fixatér a doposiaľ pravá ruka nie je v poriadku, je to úraz s trvalými nasledkami - mám umelý laketný kĺb. 3 mes som si platila zdravotné sama od febr. t. r. som živnosť musela zrušiť. Mám nárok na nejaké odškodné, nem. dávky a pod. neplatila som pripoistenie, nevedela som o tom.

Pre Loli, nie Loli musite zaplatit. Je to spatna platba za nepodanie danoveho priznania. Pocitaju to podla vzorca. Takze ak by ste bola podala danove priznanie, bolo by vam iba navysena platba. Pri nepodani danoveho priznania v Rakusku sa penale neplati, ale ak mate zivnost dlhsie ako dva roky, musite podat danove.

Ja som minulý rok nemala odrobený jeden mesiac a dostala som RP za celý rok.

Aj ked ste pracovala v rodine bez zivnosti ale ste bola nahlasena na cudzineckej policii, tak vam pride dorubenie dani. A budete sa cudovat ako na to prisli. Ale je to tak. Dokonca zaplatite pokutu za ciernu pracu.

Práve som si pozrela papiere, ktoré nám prichadzali spolu so šekmi na quartálne platenie do SVA, je tam aj Unfallversicherungsbeitrag a štvrtročne som platila 24,09 €. Čiže na mesiac je to 8,03€. Takže nejaké odškodné za úraz by si isto mala dostat - informuj sa priamo na SVA, kam si odvody platila. Nemocenské dávky / denné / nedostaneš a ani dennú dávku pri hospitalizácií - to by si musela mat to Zusatzversicherung. Dala som sa tento mesiac už tiež pripoistiť, tak dúfam, že som to všetko správne pochopila. darilka

Dakujem za odpoved, vypisala som z SVA regresny papier a cakam odpoved, pochopila si spravne, keby som si bola platila pripoistenie na kazdy den hosp. je 40 Eur, domace liecenie 10 Eur. Tak som prisla o pracu aj o peniaze a zarobila som trvale nasledky.

Ak sa ti to stalo v rodine, tak je to pracovný úraz a v tom prípade si poistená. Je potrebné, aby ti uznali pracovný úraz a tak ti zaplatia nemocenské, aj keď si si ho neplatila. U nás môžeš požiadať a invalidný dôchodok. Ja som v podobnej situácii.