Za hospitalizáciu je 14 e
A ja som ich o rok musela vrátiť. Teda za ten mesiac čo som nepracovala.
No len volať, alebo si ísť pre tlačivo osobné, alebo si ho stiahnuť z netu. Máš veľa možnosti. Pa!
Pokiaľ viem, tak na to aby rodiny platili poistné opatrovateľkám nie je žiaden zákon ani predpis. Je to na ich dobrovoľnosti. A myslím, že keď niečo nie je, tak sa to nedá ani zvýšiť. Ale budem rada, ak sa niektorá ozvete.
Nič vám nehovorí slovo legalizácia? Celý proces od roku 2006 ukončila amnestia na postihy voči nelegálnym pracovníkom (opatrovateľom) aj rodinám, ktorá platila do konca prvého polroka 2007 a predĺžila sa až do 31.12.2007.
Tak to je novinka. Môžete uviesť ten vzorec? A ustanovenie z rakúskeho zákona o dani z príjmu, ktoré hovorí o povinnosti podať po dvoch rokoch DP. Ďakujem za info.
Zajtra bude vysielanie ORF2 - opatrovanie, majú tam byť ako ste písali i opatrovatelky zo Slovenska. Dá sa sledovať ORF2 Voralberg on line na internete? Dnes som sa o to pokúšala, ale nepodarilo sa mi. Dakujem
Amnestia pre opatrovateľky sa ešte predĺžila do konca júna 2008.
Áno, je to tak ako píše Janka, mnohé opatrovateľky zakladali živnosti až k 1.7.2008. Mňa ten príspevok trochu vyviedol z miery, tak som spontánne reagovala. Ďakujem za doplnenie.
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či ste už všetky dostali šeky na to nové zvýšené poistné a že dokedy by to malo vlastne prísť. Ja som ešte nič nedostala, len vlani takú informáciu, že mi zvýšia, ale žiadne nedoplatky za tri roky či ako dozadu.
Zuzana, osobne sa mi prihodilo to iste. Utrpela som frakturu pravej ruky v zapasti. Pracovala som dalej s gypsom na ruke. Mnohokrat som od bolesti plakala. Ale doma som zostat nemohla, lebo by ma nemal kto zivit. Pripoistena som nebola. Az po roku som sa odhodlala si uplatnit narok na vecne plnenie od SVA. Takmer kazdy tyzden som mailovala a volala do SVA. Po dvoch rokoch od urazu som dostala asi 800 Eur od SVA a od svojej poistovne na Slovensku, kde mam zivotnu poistku tiez asi tolko. Aspon nieco. Vies podla seba, ake je to neprijemne obdobie. Slovenska zdravotna poistovna spolupracuje s SVA. Ale, kedze som bola pri posudzovani mojho pripadu v praci, tak mi urobili posudkovu komisiu vo Viedni. Ten posudok som si dala prelozit do slovenciny a poslala som to aj do mojej poistovni, kde mam tu zivotnu poistku. Kedze Ty si teraz na Slovensku, bude Ta posudkova komisia presetrovat na Slovensku. SVA, ako som uz napisala spolupracuje v takychto pripadoch so Slov. zdr. poistovnou, takze vlastne Ti to vsetko zorganizuje SVA. Len musis byt s SVA v stalom kontakte.
Ahoj Zuzka. Neexistuje v rakusku ziaden zakon, ziadna klauzula, novela, nic, ktora by nariadlovala rodine, aby platili opatrovatelkam odvody. Rodina moze poziadat o akekolvej prispevky, ak to umoznuje zakon. Nas osobne sa to netyka ani najmenej. Treba si konecne raz a navzdy uvedomit, ze keby prispevky patrili nam, tak ich posielaju nam. A to, ze rodina plati niektorym opatr. odvody, to je vec dohody. To znamena, bud dostanes denny honorar v hrubom, alebo v cistom. Dalej, v pripade, ze Ti rodina plati odvody a Ty dostavas cisty honorar, nemozes si uplatnit pri danovom priznani odpis nakladov, t. j. vydaj za odvody, ked ich neplatis. V tomto maju poniektore chytre rakuske podnikatelky chaos. Akurat si robime hanbu, ked tvrdime, ze nam rodina musi platit odvody. A rakusania sa z nas smeju, ake sme blbe a lakome. Smutne.
Mohla by si mi povedat o ake tlacivo sa jedna? Mam tiez taku dceru. Dakujem.
Evka, nerozumiem aký vzorec? Ako som písala, ja nemám živnosť ani rok. Tak neviem, za čo mám platiť.
Mila Eva, nemusite mat z toho obavy, ze Vam este nedoslo nic, je to celoplosne po rakusku sa menili zakony socialneho poistenia.
Je dolezite, aby ste uviedla datum od kedy ste zacala pracovat. Potom sa Vam nemoze stat, ze budete musiet vratit rodinne pridavky za neodpracovane mesiace.
Mila Renata, mozno, ze neviete, ze budete musiet vratit za mesiace, ktore ste neodpracovala. A to pred prichodom novych rodinnych pridavkov.
Dobrý deň. Ospravedlňujem sa, ale Vašej odpovedi nerozumiem. Prečo je dôležité od kedy som začala pracovať? V mesiaci a či celkovo? Ja som tá, čo som ich musela vrátiť. V minulom roku som 5 mesiacov bola na PN, odvody si platím stále. Dostanem RP za tie mesiace PN? Ďakujem.
Loli, aby sme sa tu nebavili na Tvoj účet - pod ktorý FA patríš? Neviem, ako si na tom s nemčinou, ale môžeš sa priamo tam opýtať, čoho sa platba týka, alebo napíš mail, budú Ti odpovedať. Nezabudni uviesť svoje daňové číslo. Možno aj priamo na šeku je niečo okrem tých titulov platby, čo dáva vysvetlenie. Sprievodný list nebol?
Pozerali ste tu relaciu? Co tam hovorili?