Striedačka podávala za r. 2009 prvý krát, pri príjme 50€/deň, jej došlo 799 €.
Ja mam podobnú sumu, ale je tam pripočítaná suma (alikvotna časť myslím 20%) za vrtulník, ktorý ma po havárii doviezol do nemocnice. Pozri sa, či tam nemáš vyúčtované nejaké vyšetrenia.
Loli, dostala si sprievodný list, neuviedla si to, dávaš info po kvapkách a pýtaš komplet odpoveď. Z toho, čo si napísala vyplýva, že ti FA oznámil daňové číslo, pod ktorým máš všetky písomnosti a platby, týkajúce sa vymáhania selbstberechneten Gebuhren und Verkehrsteuern /poplatkov a dopravných daní, ktoré si sama vyrátaš/ na FA smerovať a čo mu máš všetko oznamovať. Keďže neviem, ako dlho máš živnosť, čo všetko si uviedla na Fragebogene, či si sa omylom na FA na niečo neregistrovala o čom nevieš, ako si na tom s autom atď. nebudem už zbytočne písať dohady. Keby si uviedla kontakt už si to mohla mať dávno vyriešené.
Ahoj, mozem sa pridat k vasej debate, mne prisiel minuly rok nedoplatok za rok 2009 1100 eura a nejake drobne, ten mi rozpocitali na 4 kvartaly, a k tomu od SVA som teraz dostala rozpis na kvartal, platil 1287 eura, pripocitali mi samozrejme ten nachzahlung, vies mi to vysvetlit? Diky.
Ano.
Lahší stav neznamená menší honorár. My sme tu 24h nonstop, a je to tiež pacient, ktorý je chorý a potrebuje pomoc a dozor. Ale je pravda, že ťažký stav by mal začínať minimálne od 70 eur plus odvody a cesta.
Tak ja hovorim za svoju agenturu a u mna je plat deleny podla Pflegestufe, takze ked poviem ze lahsi stav je mensi honorar je to tak:) Pre zaujimavost plat sa teda pohybujem medzi 60-80 eur v cistom.
Tánička, koľko dní musíš mať odpracovaných v mesiaci presne - veru neviem. Ale nie je možné mať každý mesiac odpracovaných 14 dní, veď služby sa často prelínajú z jedného mesiaca do druhého. Tiež beriem RP a zatiaľ som dostala za každý mesiac už tretí rok, len muselo byť pár dní v ňom odpracovaných. A zatiaľ bolo všetko OK.
Dobry den, tak ako ked koncite turnus a vypisujete Honorarnote ako Rechnung pre rodinu, pre Vas a pre Financny urad, Tak je to aj s nakladmi na cestovne vlastnym autom. Potrebujete si zalozit alebo kupit na to priamo urcenu knihu Fahrtenbuch kde si zapisujete datum trasu a sumu za palivo. Priklad: am 12. 1 2010, von (adresa) Slowakei, nach (adresa) Austria, cca. 500km Kosten 50 Euro a k tomu si prikladate ucet za palivo plus neaku sumu pausalne ktoru si urcite za opotrebovanie auta alebo nieco podobne. A pri DP si to vsetko len spocitate a sumu zapisete do Vasich nakladov.
Ahojte, chcem sa spytat, ci ma niektora z vas skusenosti s PN, ako casto a kolko ju vyplacaju. Dakujem
Dakujem.
Pre ann, pre Teba bol zrejme teda 1. rokom založenia živnosti rok 2008. Navýšené odvody od 4. roku sú vypočítavané na základe čistého príjmu z 1. roku živnosti - teda z roku 2008 (žeby zle spravené DP?) + doplatok za rok 2009, rozdelený medzi 4 štvrťroky. Niekde je to tu pekne rozpísané na Opatrovateľkách a DP. Nájdi si.
Odvody si mozete jednoducho vypocitat. Je to cca 25% z vasho cisteho platu kedze Vam ich plati rodina. Plus je k tomu este pripocitany dlh v SVA z minuleho roku ktory je rozdeleny do quartalov.
Dobry den. Na platenie odvodov pre opatrovatelky je mozne si vyziadat to Forderung. Je v tom ale mensi hacik. Pacient musi mat minimalne Pflegestufe 3 a cisty dochodok (nezapocitava sa tam ziadna familienbeihilfe, wohnbeihilfe, usw) do 2500 eur na mesiac. Len vtedy je mozne o ten prispevok poziadat. Druha vec, medzi rodinou a opatrovatelkou musi byt podpisany WERKSVERTRAG. A po 3. na to Forderung sa vypisuje formular, kde sa vypisuju aj priame udaje dvoch opatrovateliek pracujucich v rodine a podla vysky ich SVA odvodov dostavaju aj to Forderung. Co asi znamena, ze ked plati zena na mesiac len neakych 200 eur, tak presne tolko aj dostanu k dispozicii. Ale mesacne pre dve opatrovatelky je hranica 550 eur.
Dobrý večer, chcem sa opýtať čo v takom prípade, keď vrátim živnosť. Ako bude zaplatený dlh SVA?
Dobry vecer, no ten dlh si musite splatit potom sama. To vas budu kontaktovat na Slovensku uz. A mate narok na splatkovy kalendar len to treba s SVA dohodnut.
Cestovné náklady možno vypočítať aj s použitím tzv. Kilometergeld, čo je v súčasnosti 0,42 EUR za km. Táto sadzba zahŕňa aj ostatné náklady ako odpis auta, pohonné hmoty, opravy, poistky, pneumatiky, leasing a pod. Všetko nájdete na stránke bmf.at. Ak sú vaše skutočné náklady vyššie, je možné použiť ich priamo, alebo dokladovať rozdiel oproti paušálu FA a uplatniť ich. Vedenie Fahrtenbuchu / kúpite napr. aj u ÖAMTC, ARBÖ alebo si urobíte na počítači / je najlepším riešením, aj to má však pri použití auta, ktoré používate aj na súkromné účely, určité pravidlá. Fahrtenbuch nie je jediný, ale najviac používaný spôsob preukazovania cestovných nákladov. Týka sa to použitia vlastného auta, zapožičanie tiež treba FA vydokladovať. Potom je tu otázka prenajímateľa, ak auto prenajíma pravidelne a jeho zdanenie na Slovensku, resp. aj vzťah k cestnej dani.
Ahoj, ja to nemám naštudované, viem to iba z vlastnej skúsenosti. Nem. dávky sa vyplácajú každých 14 dní asi týždeň po doručení Krankmeldungu. Výška je okolo 10 E keď si doma a 14 E, keď si v nemocnici. Myslím, že ich zdaňujú.
Doplnam Jarka, ja mam honorar v cistom + sva + cesta, - to vsetko teda davam do danoveho do prijmu, pretoze mam to tak zdokladovane a potom aj do vydajov sva pokojne mozem dat. Treba rozlisit, kto ma ake skutocne prijmy a vydaje. Tiez som zavahala, ci do prijmu sva dat, ked vo Vko vzoroch nebol udany, ale pre mna je smerodatne, pre pripad kontroly prijmovy doklad, kde sva udane ako prijem mam. To len aby toho chaosu bolo co najmenej. A ze sa z nas smeju, tiez pravda, ale povacsine pre nasu nedostatocnu informovanost. Pytala som sa na skoleni p. Kolmana na sva odvody, ktore mnohe rodiny nechcu zenam vyplacat, zakon to nestanovuje, ale nepriamo ak si rodina uplatnuje narok na Forderung, musi dokladovat potvrdenie o tom, ze sme v At poistene cz. platime odvody. Mame len tento nepriamy dokaz. Tym, ktory nechcu platit odvody a beru Forderung, opytajte sa, ci mozte zavolat a informovat sa na Bundessozialamte, odkial tie peniaze dostavaju. Vela stastia tym, kt. ho v tomto nemaju.
Ja som dva mesiace nepracovala a prídavky som za ne dostala, bolo to už pred viac ako dvoma rokmi a ani nasledujúci ani tento rok som nič nemusela vrátiť. Mala som živnosť ďalej aj odvody som platila, len som nemala rodinu. Aj Rakúšan dostane prídavky, keď má živnosť, ale nič nezarobí, lebo bol chorý alebo nemal žiadnu zákazku, Slovák živnostník na Slovensku takisto. Má živnosť, má zaplatené odvody, nikoho nezaujíma, či zarobil aspoň pár eur alebo nič, na prídavky nárok má. Tak prečo by to nemalo platiť aj pre slovenské opatrovateľky pracujúce v Rakúsku? A zaujímavé je, že niekde dajú a niekde nedajú, aj keď krajiny v At majú rozdielne zákony, tento zákon je len jeden a platí pre celú EÚ. To je podobné ako keď nemáme rodinu, sme doma na Sk, ale odvody do At musíme poslať, lebo sme brané naďalej ako živnostníčky, tak pri vyplácaní prídavkov už ako živnostníčky nie sme? Ešte nikto mi nikdy neukázal zákon v At, že máme nárok na prídavky len pri odrobení určitého počtu dní v mesiaci.