Opatrovateľky v Rakúsku

Najdolezitejsie je aby ste mali podpisanu zmluvu WERKSVERTRAG s rodinou.

Dobrý večer, chcem sa vás opýtať k čomu ma slúžiť poistenie Unfallversicherung, ktoré platime SVA? Mám uznaný pracovný úraz. Za odpoveď ďakujem.

Je to len oznamenie o tom, ze ti pridelili Steuernummer pod ktorym si vlastne vedena. Odteraz ked budes nieco na financny posielat, napises svoju adresu, kontakt a to Steuernummer, podla ktoreho ta v pocitaci spoznaju a rychlejsie najdu. Je to ako s Versicherungsnummer na SVA, tam si pod nim evidovana.

Dobry vecer, to Unfallversicherung sluzi prave v takejto situacii pracovneho urazu. Potrebujete to poslat na SVA aby to mohli spracovat a vymerat nam odskodne. Neviem na kolko ste hradena to by ste mali mat v zmluve. Ale ked Vam mozem do buducnosti poradit, tak si zalozte mimo SVA aj v inej postovni Haftpflichtversicherung (v tom ste v pripade, ze sa na Vasej smene s pacientom nieco stane, alebo v domacnosti nieco poskodi hradena az do vysky 2 milionov eur uz od dna podpisania zmluvy, stoji to cca. 40 eur na rok) a dalsie takzvane BETRIEBSUNTERBRECHUNGS-VERSICHERUNG FÜR FREIBERUFLICH UND SELBSTÄNDIG TÄTIGE (tu sa mesacna ciastka vypocitava podla Vasho zdravotneho stavu a veku, ale je to priblizne 25 eur na mesiac. Toto poistenie sluzi v pripade neschopnosti prace zo zdravotnych dovodov, obdobie po operacii, nehode, depresiach, atd.) V tychto pripadoch Vam tato zdravotna poistovna nahradza Vas denny plat v plnej sume. Vsetky tieto poistenia si mozete samozrejme zdokladovat pri podavani DP ako Vase vydavky.

Dakujem za odpoved. Pracovny uraz mi bol uznany po havarii v AT na ceste domov. PN som uz 7 mesiacov, nem. davky uz nedostavam a prislo mi zaplatit alikvotnu cast za prepravu vrtulnikom 368 E. Nemohla by sa to zaplatit z tej poist. Unfallversicherung. Ja si stale platim odvody do SVA. Ked som nezaplatila za ten vrtulnik stiahli mi to z nemocenskej. Prepacte, ze vas obtazujem ale ja uz nicomu nerozumiem. Dakujem.

Pre Anna Lena. Dobrý večer. Ako rozumieť tomu “predpokladanému tohoročnému základu”? Čo doňho započítať? Celý predpokladaný hrubý príjem - to znamená: Honorar + cestovné od rodiny + Sachbezug + obnos čo zaplatí rodina pre SVA? Alebo len Honorar + Sachbezug? Pretože ostatné odpíšeme v nákladoch? Je v tom dosť rozdiel?

To by som musela vidiet Vase Unfallversicherung aby som Vam mohla takto odpovedat. Neviem ci v nej mate zahrnute aj Kosten za prepravu vrtulnikom. To byva casto ako doplnok ku poisteniu. Jedine co Vam mozem poradit sa obratit s tymto problemom priamo na SVA, tam to budu vediet najlepsie. A ak viete, ze este dlhsiu dobu nebudete moct pracovat, zivnost si mozte pozastavit. Da sa to aj pisomne, mailom alebo faxom priamo na WKO, alebo na Meldeamte na oddeleni Gewerbe, aspon sa Vam poplatky troska znizia.

Ďakujem. To poist. Unfall má každá rovnaké od SVA určené mesačne 8,03 A tú platbu za vrtuľník mi stiahli v SVA, kde už 4 mesiace vedia, že mám pracovný úraz. Pracovať musím začať, lebo do invalidného ma neuznali, mám zlomené len tri stavce. Ani neviem načo to všetko píšem, ale možno sa dievčatá môžu niečo dozvedieť, napr. aké sme zraniteľné v tých autach, čo jazdia s nami 20-30 hod. Alebo aj to, za čo všetko je potrebné platiť v zdravotníctve v AT aj keď sú poistené. Ďakujem vám za vašu ochotu. Dobrú nocku.

Dobrý večer. Prosím o radu. Nevie niekto, či do Rak. daňového priznania možno uviesť do mimoriadnych nákladov aj poplatky spojené s nemocničným ošetrením, dentistickými zákrokmi, či kúpeľné poplatky z kúpeľov zo Slovenska? Alebo iba z Rakúska. Ďakujem.

Ahojte vsetci! Prosila by som o radu, ak niekto pozna kontakt na spolahlivu agenturu vo Viedni. Prave som skoncila kurz a mam zaujem pracovat ako opatrovatelka vo Viedni. Nemcinu na komunikativnej urovni. Vdaka! Tereza

V prípade platby z minimálneho vymeriavacieho základu, z ktorého platíte poistné, je zákonom stanovená aj výška minimálneho vymeriavacieho základu pre odškodnenie, je to pevná suma, nezávislá na skutočnom príjme. Postupujte tak, ako píše Verein 24Std. Nedá mi nespomenúť, že pri VA platí princíp, všetko alebo nič, na rozdiel od dobrovoľných poistení, ktoré poskytujú aj čiastočné plnenia.

V podstate potrebujete predložiť aktuálne doklady, ktoré rodina prikladala ku žiadosti o Förderung podľa Richtlinien zur Unterstützung der 24-Stunden-Betreuung, samozrejme v spolupráci s rodinou, lebo nie všetky sa týkajú len vás. Dokladovať treba aktuálny stav, ak sa situácia u opatrovanej osoby zmenila /príjem, Pflegestufe, opatrovateľky-na začínajúce po 1.1.2009 sa už nevzťahuje výnimka o 6-mesačnej praxi, nahrádzajúcej vzdelanie podľa Bundespflegegeldgesetz, Werkvertrag, Meldezettel, Gewerbe/, platbu poistenia /E 101 aktualizovanú/, Haushaltsbuch - ak má opodstatnenie, Tagesbuch /len s činnosťami, ktoré môžete ako opatrovateľka vykonávať alebo s delegovanými/ a samozrejme nejaký doklad na preukázanie totožnosti. Kontrola môže požadovať niektoré veci, ktoré som neuviedla a niektoré vôbec nie.

Informationen zu Pflege und Betreuung in Österreich nie je pravny narok na odvody, pozrieť str. 2 odst. 2. 8.

Dobrý deň! Vie mi niekto povedať či je pravda, že pri nástupe do práce opatrovateľky sa v Rakúsku hneď pred nástupom do rodiny platí tzv. vstupný poplatok + 1/2 ročná provízia na Rakúskej strane po odpracovaní prvého turnusu a po odpracovaní 2. turnusu provízia Slov. agentúre tiež na polrok. Je to normálne? Keď môžete tak uveďte prosím aj výšku týchto poplatkov. Ďakujem!

Dobry den, tu sa zrejme jedna o sprostredkovatelsky rocny poplatok, ktory si rakuska a slovenska agentura delia. A to ci to musite zaplatit vopred alebo az po nastupe do prace zalezi uz od agentury ako si to vyzaduje.

Podotýkam, že nie ročný, ale polročný, tak mi bolo dané na papieri a ja som ho podpísala, ale keď som si to potom zrátala, tak ja na prvom turnuse nezarobím nič a ešte riskujem, že keď z niejakých dôvodov o prácu prídem, tak tie poplatky mi už nikto nevráti. Ďakujem za reakciu!

Wau, ste zlatá že nám takto radíte. To tu ešte nebolo, aby tu takto niekto nezištne dával rady.
Ďakujem Dašenka

Myslim, ze to zalezi od pracovnika SVA, mne zapocital Honorar + Sachbezug minus 12%. Podla mna to nie je presne, a moj cisty prijem bude nizsi este o zaplatene SVA, preto si myslim, ze aj tak zaplatim qvartalne viac ako treba. Ale lepsie tak, ako potom doplacat. Napokon to znizi aj zaklad pre vypocet dane. Ak by som uviedla este nizsi prijem ako je realny, dojde tak ci tak k domeraniu poistneho a to je horsi pripad.

Ten prvy rok, kym nemaju danove priznanie vypocitavaju z minim. mzdy, tusim to je necelych 500 eur. Kedze kazda opatrovatelka zarobi v skutocnosti viav, dochadza k doplacaniu SVA a aj zvyseniu poistneho na dalsi rok.

Ešte pre vysvetlenie, minulé tri roky som pracovala viac ako len na turnusy, pravdaže všetko oficiálne, takže došlo aj k vysokým platbám na SVA. Tento rok pracujem pravidelne na turnusy, takže preto v mojom prípadde preddavky na SVA boli nereálne vymerané na tento rok, boli privisoké na skutočný tohoročný príjem. V takom prípade treba íst na SVA a žiadať o korekturu, uviesť približný skutočný príjem a SVA vymeria nové qvartálne poplatky.