Opatrovateľky v Rakúsku

Ahoj Stani. Ďakujem Ti pekne, ja mám živnosť otvorenú od augusta minulého roku. Tak neviem. A ty ako dlho máš živnosť? A smiem sa opýtať, keď si už podala všetky formuláre, ako dlho to trvalo kým ti nabehli prídavky od podania? Ďakujem ešte raz.

Samozrejme na tom záleží, to zvýšenie cca o 50 EÚR je z nového minimálneho vymeriavacieho základu a ten je pre všetky rovnaký. Neuvádzaš, aký bol tvoj čistý príjem za posudzované obdobie, mohol byť v sume, rovnajúcej sa minimálnemu vymeriavaciemu základu.

Ahojte, vie mi niektorá z vás povedať, ako je to s voľným časom? Mám ako opatrovateľka nárok mať voľný čas každý deň?

Prosím vás, vie mi niekto povedať, či zmluva podpísaná s rodinou musí mať určité pravidlá a čo všetko by tam malo byť zahrnuté? Napr. voľný čas, odvody do SWA, skúšobná doba …

Stani, ešte sa ťa môžem opýtať, že v ktorom regióne pracuješ? Ja som v Steyrmarku a tak ma napadlo, či náhodou každý región nemôže mať iné podmienky?

Prosím vás, kto máte ešte aké skúsenosti s tými rodinnými prídavkami? Poraďte mi, prosím. Poznáte niektorá ten formulár F 9? Ďakujem.

Dosť tu píšete o zvýšených odvodoch. Myslela som, že aj zvýšené odvody platí rodina a nás by sa to nemalo dotknúť. Nie je to tak?

Vie mi niektorá poradiť? AK mám rakúsku živnosť, môžem pracovať na túto živnosť v Nemecku?

Dobrý večer. Je úžasné, že existuje takéto fórum pre nás opatrovateľky, škoda len že som ho našla až teraz. Chcem Vás veľmi pekne poprosiť, či by ste mi vedeli poradiť ako je to s tehotenstvom keď som pracujúca opatrovateľka na živnosť. Mám nárok na materskú? Aké podmienky musím spĺňať aby som dostávala nejaké dávky? Veľmi pekne ďakujem pomoc.

Treba si uvedomiť, že rodina nie je zo zákona povinná nám opatrovateľkám platiť odvody, je to len taká tichá dohoda medzi opatrovateľkami a rodinou a záleží to len od toho ako sa s rodinou dohodnete. My sme živnostníčky a je našou povinnosťou si odvádzať peniaze na odvody.

To naozaj nemajú dané zo zákona, že platia odvody? Ale potom by naša čistá mzda bola nulová.

Mne ani striedačke rodina neplatí a ani neplatila odvody! Platíme si ich samé z honoráru 60 E.

Sylvia, na Slovensku sa podáva daň. priznanie do konca marca, tam by mali potvrdiť aj ten formulár E9, ktorý priložíš aj k rak. daň. priznaniu. Je dobré mať všetko toto v poriadku, urýchliš si tým dovybavovanie RP. Potrebujú vedieť, že pracuješ, máš v Rakúsku príjem, máš zmlvu s rodinou a platíš si odvody do SVA. Veď na základe toho potom dostaneš DP. Niekde žiadajú aj doklad o živnosti, Meldezetl, sobášny list, že žiješ s manželom v spoločnej domácnosti, ba aj že spoluprispievate na rodinu a deti… ako kde. Ale väčšinou nerobia zbytočné prieťahy, avšak každým rokom sa niečo mení a dopĺňa v rak. predpisoch. Neboj, zvládneš to. Všetko dobré.

Nie nemožeš.

Si živnostníčka ty si dohaduješ honorár samozrejme by tam mali byť platené i odvody a cesta inak možeš robiť doma na Slovensku a byť každý deň pri svojej rodine.

Dobry den, prosim Vas pozna niekto agenturu St. Antonius? Ake mate s nimi skusenosti? Dakujem

Ja pracujem cez agentúru a tá dohodla s rodinou honorár aj to, že rodina neplatí odvody. A som živnostníčka, a dohodnúť sa môžem až vtedy, keď si sama nájdem prácu, ale to sa mi za 2 roky nepodarilo.

Presne tak

Ahoj aj ja som tehotna a jasne, ze mame narok na matersku, len je to strasne zdlhave vybavovanie, v ktorom si mesiaci.

Ahoj Marika, chcela by som sa spýtať, od koho máš potvrdené, že si na cestu autom do práce a z práce môžeš uplatniť Km-geld, všade som čítala, že sa to vzťahuje na služobnú cestu a cesta z miesta bydliska na pracovné miesto sa za služobnú nepovažuje, máš nejaké iné info?