Opatrovateľky v Rakúsku

Mám teda tú v AT uspať a otvoriť si novú na SK, aby som mohla pracovať v Nemecku?

Áno chcela by som začať, len sa mi to akosi nevidí. Ešte stále pracujem na SK, doteraz som mala zmluvu a vedela som na čo mám nárok, ale v AT je to nejaké divné. Robiť 24 hodín bez vypnutia? To asi nedokážem.

Paulina sa pytala zrejme na stravu pre pacientku a pre Paulinu. Ta suma 6, 5 je Sachbezug, teda vecne naklady a tie su 6, 54€ a to sa nam zaratava do prijmu pri danovom priznani. To je, ze mame zadarmo stravu a ubytovanie v rodine.

Lepsie ked ti to nebudu pripisovat, tak to nemusis priznavat. Ale sa musis opytat, ci si to neuplatnuju oni v danovom priznani.

Ja robím už tiež veľa rokov v At a samozrejme sme sa pred tým správali inak, ale to sme pracovali na čierno. Teraz pracujeme na živnosť a je to celkom o niečom inom. Sa ti čudujem, ak si odrobila, toľko ako tu píšeš a takto sa vyjadruješ.

Je to všetko len na dohode. Vždy pred nástupom do rodiny všetko dohodni a potom sa rozhodni či to miesto zoberieš alebo hladáš ďalej. Poprípade vyskúšaj prvý turnus, nič neplať dopredu nepodpisuj zmluvu až po prvom turnuse sa rozhodni.

Ja som ani pri Geschäftsreise nenašla podmienku, na základe ktorej by bolo možné km-geld uplatniť, mohli by sme sa spojiť cez mail? Pátram po rôznych paušáloch a bola by som strašne spokojná, keby som si Km-geld mohla uplatniť. Ďakujem

Zdravím, vie mi niekto povedať, čo sa deje s prídavkami rozvedených žien? V októbri ich pozastavili a doteraz sa to nepohlo. Ďakujem

Je to aj moj prípad. AT a SK si to prehadzujú ako horúci zemiak. Riešenie v nedohľadne.

Naposledy nám na fin. povedali, že v marci budú rokovať vo Viedni. Tak som veľmi zvedavá, či sa to už vyrieši.

Dobrý deň prajem! Prosím Vás neviete mi náhodou poradiť, aký je rozdiel medzi Sozialbetreuung a Pflegebetreuung? Čo je potrebné na vykonávanie práce ako Sozialbetreuung a kde sa môže zamestnať? Ďakujem!

Zo sumy 60 eur na deň si platím ja aj striedačka odvody aj Wko samé, nie rodina, nemáme žiadne voľno, v noci sa nevyspíme. Podmienky sú dohodnuté agentúrou, takže nemožeme nič meniť. Vidím, že nie sme jediné. Presne tak, súhlasím s tým, aby sme sa spojili ako lekári v Čechách, možno by sme niečo tým dosiahli, možno…

Pozrite stránku WKO.

Prosim Vas, ak nepriznam skutocny prijem do DP, pridu mi na to prislusne organy v AT? Napiste mi, prosim Vas ci to zistuju v rod. alebo v agenture. Vdaka za uprimnu odpoved.

Záleží na tom, čo si uvádza do daňového priznania rodina, tá ho tiež môže aj spätne podať, keď zistí, že môže dostať nejaké peniaze od FA naspäť. V Rakúsku sú dôchodcovia zdaňovaní. Samozrejme záleží na dokladoch, ktoré ste obojstranne podpísali. Kontroly v rodinách som už absolvovala, boli kontrolované náklady a doklady ku nim, ktoré si rodina na opatrovateľky nárokovala v Sonderausgaben. Rakúsky Seniorenbund robí teraz už druhý rok celoplošné porady, kde radí penzistom, aké peniaze si môžu nárokovať a čo sa im zo strany FA môže vrátiť. Takže v tomto smere si treba s rodinou vyjasniť, ako bude postupovať. Čo sa týka agentúry, tu záleží na tom, aké služby jej platíte, či nie napr. percentá z honoráru. Ešte je okolo toho dosť čo popísať, ale toto hádam ako odpoveď stačí.

Marika dakujem veľmi pekné za odpovedˇ. Prajem Vám všetko dobré. Mária.

Ja som dostala rod. príd. za rok 2008 a 2009. A boli mi vyplatené. To je tak, ze v každej spolkovej zemi požadujú iné doklady. Ja som dala E401, E411, E402, BIH38 - žiadosť na r. p. pre vydaté ženy. Rodné listy detí, všetky faktúry za rok, ustrižky poukažok SVA - ofotené, pracovnú zmluvu. Minulý rok som musela dokladovať, kolko bodov - ECTS, získala dcéra za rok studia na VŚ. Musí mať viac ako 16. Tento rok som požiadala 8. januára a este žiadna odpoveď.

Ahoj, môžeš mi prosím napísať, z akej banky alebo akého subjektu máš komerčné poistenie a koľko platíš? Budem ti veľmi povďačná.

Dobry vecer! Ja neviem, co mam urobit. Mam zivnost tri roky. Danove som nepodavala. Moje prijmi neprekrocili 11000 eur. Tak neviem, ci to potom budem musiet doplatit, ci co. V agenture len povedali, ze ak nepresahuje cisty pr. nad 11000 eur, netreba podavat DP. Ale sa bojim, ze mi potom pride doplatit. Poradte niekto co mam robit.

Ahoj, ja mám tiež živnosť tri roky, daňové som nepodávala, 11000 som neprekročila a zvýšili mi na 750 eur. Navyše som bez práce, tak živnosť idem asi zrušiť.