Opatrovateľky v Rakúsku

Teraz je doma,ja jej zajtra zavolam,lebo najskor sa jej musim spytat,ze ci mozem dat jej telefon,Suhlasite?Poviem jej v kratkosti,co potrebujete,ale samozrejme sa jej spytajte potom, co chcete vediet.Nechcem klamat zda sa mi,ze ma na papieri 50 a ofic.60.No vzhladom na vysku tych odvodov si ide otvorit ziv.u nas a platit bude na SK,vlastne prvy rok nie,tak tie peniaze jej za ten rok za odvody ostanu.Ona im tolke peniaze davat nebude,aj ked jej to rodina plati.Napiste mi mail,lebo nechcem to jej cislo pisat do eteru.Je to sukromie cudzej osoby.

p.Ria,ste jedna zlatá osôbka.Ja pracujem v AT už 4 roky v tej istej rodine.Odvody za nás síce platia,ale po zvýšení o tom pochybujem.A to nehovorím o nedoplatku.Môj mail: jarka77sk@centrum.sk Ak chcete,môžte mi tam napísať vaše t.č. v AT,ja som momentálne tu,takže by som vám mohla zavolať,ak súhlasite.Zaujíma ma aj tá živnosť na Slovensku,lebo pokiaľ viem,na slov.živnosť nemôžete pracovať v AT.Ďakujem,prajem dobrú noc

Posim vas, viete mi nikto poradit ohladom tohto? dakujem

ak som kontaktovala WKO emailom, ze od 1.9.2009 chcem pozastavit zivnost, dostanem aj nejake potvrdenie, ze zivnost bude pozastavena? Tiez som ziadala o zmenu adresy zivnosti, poslala som postou formular, ktory mi poslali emailom + kopiu zivnosti, ale zatial som nic nedostala,ze zmena je zavedena. Mam kontaktovat SVA aj FA o zmene adresy zivnosti a potom aj o pozastaveni?Dakujem.

dobry den pani Danka, chcem sa spytat , ako je to s tou danou , ja pracujem prvy turnus na den mam 57 eur , rodina plati socialne 252 eur mesačne ,cchem sa spytat dan pride osobitne alebo ako dakujem

ty si bola prvý turnus v Rakúsku a už ti prišlo platiť z SVA 252eur za mesiac odvody?Máš o tom aj doklad?Veď odvody sa platia kvartálne,nie mesačne. Daňové priznanie sa podáva až v roku 2010 za rok 2009 na finanzamte. Neprídu žiadne formuláre,treba si ich osobne vyzdvihnúť alebo poštou požiadať o zaslanie,vyplniť a odovzdať.Ročný čistý príjem by nemal presiahnuť 11OOO eur,ak áno,platíš daň.

ahoj ale nie ale viem že rodina odvadza za mna 252 do socialnej poistovne ale chcela som vediet či rodina preplaca to danove alebo ako alebo kam idu tie 252 eura vieš

anna,odkiaľ si nabrala tú sumu 252,videla si šek alebo ti to len povedali? Kvartálne sa platia odvody do soc. poisť. cca 430 eur.Už som ti napísala o podaní DP,až na začiatku roku 2010 sa dáva.A napíšeš si ho tak, aby ti čistý príjem nepresiahol 11000eur,potom sa daň neplatí.

p.horvathovi!!! kolko by stala u vas cesta z moldava n bodvou -grac budem tam cestovat diky!

Tak dnes mi to nevyslo,boli sme odcestovani.No zavolam jej zajtra,ona ide prec v utorok a urcite bude suhlasit, aby ste jej zavolali do AT aj vas to vyjde lacnejsie, ked ste teraz v AT.Ja idem az 8.9.No ved vam napisem na mail,lebo teraz som trochu v casovej tiesni,lebo mam vela vybavovat.Zivnost mam aj na SK aj V AT no ako obcan SR v tomto pripade podlieham zakonom SR a odvody sa platia na SK.Tak zatial sa majte,napisem zajtra mail, ale az vecer okolo 20 hod.

Super, veľká vďaka!Budem čakať mail,ja som v AT do 7.9.

Vyrozumenie by Vám mali poslať, ale trvá to dlhšie ( teraz boli aj dovolenky a tam nevybavuje kolega kolegovu agendu). Ak ste požadovala o pozastavenie v čase, keď ste nemala zmenenú adresu, tak Vám ho poslali na starú adresu Standortu. Mali by ste mailom požiadať príslušný úrad, kde ste poslali mail, o informáciu a prípadne pošlite adresu, kde Vám majú potvrdenie o pozastavení živnosti poslať - napr. aj obratom na Váš mail. Nie je mi celkom jasné, ako ste mohli požadovať zmenu adresy živnosti, keď ste súčasne žiadali o pozastavenie - to zrejme nerozumejú ani oni. Ak živnosť pozastavujete, tak ju pozastavujete na tom Standorte. Zmeniť adresu Standortu môžete až potom, ak si živnosť znovu spustíte. Alebo ste Standort zmenili už predtým, ako ste pozastavili živnosť. V tom prípade, ak ste adresu Standortu ( nie vždy je to adresa v rodine, môže to byť aj adresa napr. agentúry)uvádzali aj ako adresu na príjem pošty, tak Vám poslali vyrozumenie tam. Ak ste poštu dostávali na adrsu do rodiny, tak Vám vyrozumenie poslali do rodiny. V každom prípade by som kontaktovala mailom príslušnú Wirtschaftskammer, al.Bezirkshaupmanschaft, kt. Vám živnosť vydali ( prípadne, ak ste zmenili Standort, tak príslušnú WK, BHM).

Vaše Versicherungsnummer zostane v Rakúsku stále to isté - je to niečo, ako u nás rodné číslo. Je rozdiel, či ste si živnosť pozastavili, alebo zrušili. Ak ste ju mali zrušenú a otvárate si živnosť znovu na tej istej WK, budete pravdepodobne platiť poplatok 75€

Áno, ste jej členkami.Tým, že si otvoríte živnosť, stávate sa hneď členkou. Členské má rôznu výšku, podľa toho, v kt. spolkovej krajine vykonávate živnosť. Zaplatenie členského nie je viazané termínom, máte na to čas celý rok. Je to jednoduché, splatnosť na fa je uvedený dátum za : fällig bis:
Neviem aká pani Vás na čo núti, v každom prípade nepodpíšte nič, čomu nerozumiete a čo nemáte uvedené v zmluve. Nechápem, čo od Vás chce, aby ste podpisovali. Noste so sebou slovník a vždy si overte, čo Vám prišlo poštou, prípadne, čo máte podpísať. Nie je to hanba, nik nepadol z neba učený a oni si Vás všetky len môžu vážiť, že dokážete hovoriť Hochdeutsch - či už lepšie, alebo horšie. Veď - ako rozprávajú po nemecky oni !!! Buďte hrdé na seba, pretože si to zaslúžite a bojujte o svoje peniaze - pretože si ich zaslúžite. A ak Vám rodina nechce platiť odvody, tak si nájdite inú a takú žgrlošskú môžu opatrovať ( a potom okradnúť) Rumunky. Nezaslúžia si Vás, Vašu starostlivosť a Vašu lásku. Veď - koľko platia rakúskemu personálu, hoci pochádza hoci aj z Hondurasu, len prešiel akýmsi ich kurzom??? Veď oni Vás potom budú volať naspäť.
Ešte raz : ROZHODNE V AT NEPODPISUJTE NIČ,ČOMU NEROZUMIETE - stretla som xxx žien, kt. podpísali " niečo", a potom manipulovali s nimi, pretože podpisovali rôzne plné moci a rušili, prípadne nerušili a nepozastavovali im živnosti.

Ďakujem veľmi pekne, je to tak, ako píšete. V AT sa so sl. živnosťou dá pracovať 2 turnusy. Pýtala som sa na to z dôvodu, že sa ozvali majitelia agentúry z DE a chceli spolupracovať na základe E 101. Ak niekto chce, teda má záujem a spĺňa túto podmienku, môžeme sa dohodnúť, hoci mne sa do toho nechce púšťať. Je to menej platené a turnusy sú dlhé. Cesta - letecky. Takéto podmienky - táto práca si zaslúži viac. Ale zase, Nemci sú solídnejší, ako Rakúšania. Trh tam kazí poľský personál.

pre Martu. Nižšie na tomto portáli máš telef. kontakt na p.Horvatha, tak mu zavolaj, máš to rýchlo a jasne zistené.

Presne tak ! Pokiaľ budete podávať každý rok DP, bude Vám to FA upravovať. Vlastne po tých 3 rokoch budete platiť už skutočné odvody podľa toho, čo zarobíte. Vtedy bude skutočne zaujímavé, ako to budú riešiť agentúry, možno aj rak. úrady. Viem , že už teraz je problematické vybaviť denný honorár s navýšením na odvody. Najlepšie je, ak je vo Werkvertragu zakotvené, že Vám rodina bude odvody platiť. Rakúšania vedeli, čo robia, keď uzákonili Hausbetreuungsgesetz!

Denný honorár máte 57€, + rodina Vám platí sociálne odvody. To je ok. Dajte si ale pozor, aby ste nezarobila viac, ako 11000€/rok ( tento rok sa Vám to už asi nepodarí), potom by ste po podaní DP,zo sumy, kt. je vyššia, ako 11000€ platila daň vyššiu ako 38%. Rodina platí odvody 140€/mesačne - a to štvrťročne, neplatí žiadnych 252€ sociálne mesačne ( možno by to tak bolo po 3 rokoch - ak si to oni počítali). Iste ale poberá Foerderung vo výške 550€ na 2 opatrovateľky, z ktorých Vám pripadá 275€. Tak nech Vás nelakujú. Ak aj rodina platí za Vás odvody, ale Vy ich máte na Honorarnote uvedené ako Váš príjem, tak si ich platbu nejakým spôsobom nechajte potvrdiť - je to Váš výdaj pre daňové priznanie.

No, ani ja Vám, ale vyzerá to tak, že ste dostala šek na zaplatenie členského vo Wirtschaftskammer - za minulý rok 50€ a za tento 100€. Dostali ste vyrozumenie o pozastavení živnosti? Ja mám obavu, ak ste nedostli žiadny šek na min. 430€, tak ste nezaplatili odvody za vykonávanie vašej živnosti a pravdepodobne niekde blúdi po rodinách a adresách, kde ste bola prihlásená k vedľajšiemu pobytu. Overte si to na nete, či Vám ešte náhodou živnosť nebeží a veselo nerastú penále. Keby so poznala Vaše celé meno, príp. VSNR, tak by som sa teraz hneď pozrela. Verte mi, za november, december, január, február ( 4 mesiace = 8 týždňov), prípadne ešte aj marec !!! -by ste rozhodne neplatila odvody 150€.

Niekde som Vám napísala odpoveď.Pohľadajte, prípadne vysvetlím : 0907 663 583

Zaplatenie členského do WKO je podmienené zaplatením do troch mesiacov. Viem to z vlastnej skúsenosti. V prvom roku založenia živnosti som si myslela,že mám čas, až mi prišla upomienka aj s penále. Druhý rok som zaplatila radšej hneď. Výška poplatku a dátum splatnosti je v každej spolkovej krajine iná.