Stretnutie sa nekonalo.
To skadiaľ viete o tejto sume? Myslí sa to teda pre pacientku a opatrovateľku dokopy? Čiže na domácnosť, drogériu a varenie by nám malo na dva týždne vystačiť cca 82 Euro?
Trochu som sa začítala, ale stále mi nie je jasné toto zvýšenie odvodov. Ja som tento roka začala ako tretí, ale mala som živnosť pozastavenú, takže som dokopy odrobila len 15 mesiacov, rodina sa pýtala v SVA, tam jej povedali, že ak by som živnosť zrušila nemala by som zvýšenie, ale za obdobie ako druhe - živnosť musím platiť vyššie odvody.
V priloženom sprievodnom liste sú uvedené aj dátumy poslednej možnej úhrady a úhrady už s možnou “exekúciou”.
To je to základné, ktoré bolo zvýšené už v januári, ale pre živnostníkov po treťom roku podnikania mne poslali zaplatiť dopredu aj za marec do konca februára.
Mne rodina hovorila, že daňové priznanie sa v AU môže podať aj po piatich rokoch a aj so spätnou platnosťou.
Bola som v decembri na PN a SVA doteraz mi nepoda informacie, preco mi doteraz nevyplatili nemocenske. Uz im tyzden vyzvanam a slubuju, ze zavolaju naspat. Zaujimalo by ma, ci dostane rodina prispevok pokial je opatrovatelka na chorej. Totizto nase odvody vo vyske 140 Euro si inkasuje agentura od rodiny ako poplatok. Mam pocit, ze vyplacanie nemocenskych davok mi zastavila agentura a ze to suvisi s prispevkom pre rodinu. Dakujem
SVA je prepojená so všetkými inštitúciami. Ak je opatrovateľka PN, rodine automatický zastavia vyplácanie príspevku na túto opatrovateľku, pretože príspevok sa poskytuje na meno opatrovateľky. Ak v systéme naskočí že SVA vypláca nemocenskú opatrovateľke z dovodu jej PN, rodina nedostane príspevok pretože úrady to majú evidované, že dotyčná osoba poberá nemocenské dávky. Veľa opatrovateliek si myslelo, že oklamú rodinu ale oklamali sami seba, rodina im za ten čas nevyplatila odvody.
Pozri si plnu moc, ktoru si podpisala agenture, ci tam nahodou nemas aj to, aby marodka bola posielana na cislo uctu agentury.
Chcem reagovat na info, ktore som vcera na tomto fore napisla. Pisala som, ze mi moja agentura / cez ktoru tu pracujem / podala informaciu, ze platy opatrovateliek je mozne ze pojdu dole a ze nas vytlacaju Rumunky a Polky. Nepisala som to preto, aby ste ma osocovali ze za ktoru agenturu “kopem” ale preto, a by sme sa o tom rozpravali. Ci to tak vnimate aj vy, ci to pravda je alebo nie je, ci su to famy alebo len nejaka hra agentur… Je mi jasne ze agentura si vzdy nieco na opatovatelky vymysli aby velmi nevyskakovali, a prave preto som to tu napisala, aby sme si vymenili nazory. Dost ma udivuje reakcia niektorych zien, ktore okamzite reagovali utokom ze plasim zeny, ze sirim strach. Ja len verim, ze takýchto “mudrych zien” tu bude malo a ze väčšina z vas bude pisat prispevky k teme, bez toho aby sme jedna druhu urazali. Este aj tu, v Rakusku nedokazeme tahat za jeden povraz. A potom sa divime, ze je vo vsetkom chaos. Myslim si, ze toto forum tu je super vec, lebo mozme diskutovat, bez predsudkov, bez strachu ze nas za to vyhodia atd… Zelam vsetkym opatovatelkam pokojny den bez stresu. A tie ostatne co maju pocit, ze su tie najmudrejsie… tak tie ma nezaujimaju…
Dobry den kolegyne, prosim vas mozete mi poradit, ci sa da zastavit rakuska zivnost dozadu. Od januara som nezohnala rodinu a prislo mi platenie socialversicherung zvysene 650 EU, naopiste mi, komu mam dat vediet na e-mail adresu do Linzu WKO.
Dá sa pozastaviť dozadu aj pol roka. Treba zaslať fax na Wko, alebo email. Je na to aj tlačivo. Znovu sa u nás prihlásiť na sociálke, zdravotnej poisťovni, kde vydajú našu kartičku poistenca a tú modrú treba vrátiť.
Ahoj, Majka, vieš prosím ťa link, kde sa dá stiahnuť tlačivo na pozastavenie živnosti? Ak áno, môžeš napísať? A naozaj sa dá zastaviť aj spätne? A treba zaplatiť odvody, keď chcem živnosť pozastaviť? Mne teraz prišiel šek na zaplatenie, ak chcem pozastaviť živnosť, musím, či nemusím platiť za obdobie, od kedy chcem pozastaviť živnosť? Môžeš mi napísať aj na e-mail: lucy_bb@azet.sk. Ďakujem, prajem pekný deň, Iveta
Ahojte, vie mi niekto poradit, kolko sa bezne odvadza mescne agenture z platu? Je to 6% alebo dokonca 8%? Dakujem za radu.
Alebo aj jeden deň…
Mne stiahla agentura denne 12 euro, ale mala som dobru rodinu a ostalo mi 50 cistych. To je skoro 25 percent.
Pani Lucia, netrápte sa, máte pravdu. Je až hrozné čítať niektoré reakcie. Možno nepochopili to, čo Vy iste správne tušíte. Alebo ešte nemajú skúsenosti, ktoré máte Vy. Nešírite žiaden strach, je to realita. Veď ani dnes nezarábajú opatrovateľky to, čo zarábali pred r. 2007. Možno, že už o 3 mesiace budú písať to isté, čo Vy. Všetko dobré.
Dakujem, zabudla som k tomu napisat, ze mi ponukaju 48 EUR cisteho a z toho su uz aj prispevky do SVA odpocitane. A moj pacient, nie je tazky pripad. Dakujem za radu, dolezite je sa riadit podla cisteho zarobku a nie podla % odvodov. Janka, kolko ma opatrovatelka bezne denne volno, bude to asi individualne. Dakujem, pomohla si mi naozaj dalej.
Dobry den. Uvedomte si prosim, ze danova hranica 11000 € nema nic s doplatkami do zdravotnej poistovne. Odvody, ktore ste platili / resp. Vam platila rodina / , Ste platili zo sumy ca 540€ / mesacne, co cinilo tych ca 147€. Takze pre autora nad mala otazka zniet: A to si prosim ta mala rocne viac ako 6480 eur? Ak otazka znie ano, tak Vam to zdravotna / socialna / dochodkova poistovna “dorovna” a to su potom tie doplatky a z toho plynuce navysenia.
Napisala som, ze 2 alebo 3 hod. podla dohody s rodinou, alebo kedy potrebujes, no mozno Ti nebudu chciet dat ziadne ale trvaj aspon na 2 hodiny denne.