Opatrovateľky v Rakúsku

Ahojte, mohla by mi nejaká ochotná poradiť, či sú nejaké poplatky pri zriaďovaní živnosti v Rakúsku, myslím pri prihlasovaní, napr. za prihlásenie na pobyt, či sa niečo platí, lebo niekde som čítala, že 15 eur. Viem postup, viem čo všetko treba platiť neskôr, ale sú aj nejaké vstupné poplatky za niečo? A ešte či pri prihlasovaní na pobyt stačí pas a to tlačivo alebo treba aj rodný list. Ďakujem

Za prvé otvorenie živnosti sa neplatí nič. Na prechodný pobyt ťa prihlási rodina a tiež sa neplatí nič a stačí ti k tomu občianský, alebo pas.

Baby, to žiadna neplatí odvody mesačne? Všetky len kvartálne? Neviete mi poradiť?

No je to smutne co sa prihodilo a ako to skoncilo. Problem je ze podla jedneho sudia vsetkych.

Ahoj, Loli, uz aj ja som sa o to zaujimala a bola so odporucena na Wirtschaftskammer - podla toho, v ktorej spolkovej republike sa nachadzas. Ja som sa zatial este k tomu nedostala, lebo mi to casovo nevyslo, no nerob si ziadne velke nadeje, lebo dostali sa ku mne take informacie, ze o riadny matersky prispevok ma tiez dochodok mozu poziadat iba tie, ktore tu maju riadny pracovny pomer, trebars sestricky v heimoch a nemocniciach. No opytat sa treba, ja na WKO volam zakazdym, ked mi je nieco nejasne, kvoli info maju zriadenu bezplatnu linku a zatial boli pracovnicky vzdy velmi mile a ustretove. Vela stastia :wink:

Dobrý a slnečný den prajem všetkým opatrovateľkam. Viem čo tato práca vyžaduje z našej strany veľa trpezlivosti a pevných nervou a usmevu. Rada čítam vaše pripomienky som už aj ja jedna z vás tu sa toho dozvieme čo ktoru trapy. Preto chcem touto cestou popriať vám dievčatá všetko len to najlepšie a vždy si navzajom pomahajme ked aj takovto fofmou. papa

Odvody sa platia len štvrťročne nie mesačne. A to tak platí každá z nás.

Ahoj, Majka, platila si odvody cez IB? Podarilo sa ti to? A kam si napísala versicherungsnummer? Aj ja by som to chcela platiť cez IB, môžeš odpísať? Ďakujem, pekný podvečer, Iveta

Dobry vecer vsetkym opatrovatelkam, chcela som sa opytat ktora si vybavovala sama pridavky, ako dlho trva vybavenie a kolko sa caka za vybavenim, poslala som vsetky papiere postou, aspon dufam, ze vsetky, poradte mi, mala by som im tam zavolat, ci maju vsetky papiere, ci im nieco nechyba alebo sa oni ozvu, ked im bude nieco chybat. Dakujem za odpovede.

Radka, ja platim odvody mesacne a nemam s tym ziaden problem. SVA nema proti tomu ziadne namietky. Platim si to tak uz viac ako rok.

Ak budes marodit cely mesiac, tak ti RP neviplatia v AT, odvovodnia to tym, ze si tam cely mesiac nebola a teda nerobila a tak mas narok iba vo svojej krajine. Moja kamaratka mala s tym problem a pytala sa aj na urade prace a soc. veci na slov. a bolo jej povedane, ze maju pravdu, nakolko od minuleo roka eu. rada prijala nove zakony. Tak pozor na to, nemarodit cely mesiac.

Ahoj, mozes mi napisat kontakt na Teba / email / , rada by som sa opytala na RP, pretoze mne ich zamietli. Dakujem.

Dobry vecer. Vedel by mi niekto poradit? Dostala som sek na doplatok odvodov 1200 Eur. Bola som dlhsie doma na Slovensku PN. Rodine sa ale nepozdavala vyska doplatku, tak podali odvolanie - herabsetzung. Po nejakom case mi prisiel novy sek na 800 Eur. Ja som vsak 1200 uz uhradila. A teraz vedel by mi niekto poradit, ako postupovat: mam ziadat od SVA vratit preplatok, alebo mi ho vratia automaticky v druhom Q. Ma niekto takuto skusenost? Dakujem

A môžem sa spýtať, akým sposobom to robíš? Keďže mne príde jeden šek. Musela si SVA požiadať o mesačné platby a šeky, či ako? Ďakujem vopred za odpoveď.

Radka, mne domaca zavolala do SVA a vypytala mi prazdne seky a poslali mi ich na adresu, ktoru som si urcila. Poslali mi ich asi 10 ks. Na sek si uz len dopises sumu, ci uz za 1 mesiac, za 2 mes., za 3mes., teda ako chces platit, ako ti to vyhovuje.

Vydaté ženy nepoberajú v Rakúsku RP v plnej výške. Odrátava sa im suma, ktorú dostáva muž na Slovensku, takže žiadna nespravodlivosť. Ak niektoré poberajú RP v plnej výške v RA a manžel na SK, koledujú si o problém.

Ahoj Andrea! Papiere na rodinne som posielala 2. februara a rodinne mi nabehli na ucet 1. marca drzim prsty.

Asi to tiež záleží od úradníkov, ja som podala žiadosť v máji, v júni som sa informovala či je všetko vporiadku, v auguste si vyžiadali ešte potvrdenia od mojej predchádzajúcej rodiny / vybavovala som aj spätné vyplatenie za predchádzajúci rok / , v oktobri mi vyplatili RP za januar-október a v decembri mi doplatili
všetko za predchádzajúci rok. Teraz mi posielaju každé 2 mesiace, ale každý rok treba podávať novú žiadosť, no vybavovanie je už rýchle. Neviem ako dlho už čakáš, ale radšej sa im ozvi.

ďakujem ti veľmi pekne, si veľmi milá.

Ďakujem za odpoveď, ale ja len tak nemaródujem, lebo som po operácii žíl. Takže predpoklad liečby nie je na týždeň. To len pre informáciu, ešte raz ďakujem ti. Naďa.