Pani Jola, ste si istá, že ste správne uviedla rok ? Kedy ste si dala zrušiť živnosť, prišlo Vám vyrozumenie a ak Vám nevadí, akú sumu ste platila ??? Lebo sa mi nezdá, aby Vám prišiel šek ( vždy chodí s výpisom z konta) za zrušenú živnosť z 8.1.2008 v marci 2009. Ja mám skúsenosť, že po zrušení, alebo pozastavení dostane opatrovateľka šek najneskôr v nasl. štvrťroku po ohlásení.Lebo, ak ste zrušila živnosť v januári 2009, je celkom normálne, že Vám poslali fa v marci.
Ďakujem, nestretla som sa doposiaľ. Vďaka, budem si dávať pozor. Krásny večer!!!
Práve v tom je problém,že platenie odvodov nemám zakotvené v zmluve. Zatiaľ platí odvody rodina, ale dokedy??? Po zvýšení a nedoplatku o tom pochybujem. Môžte mi bližšie ozrejmiť,o čo ide v tom Hausbetreuungsgesetz?
Tak, to by ste mala skutočne dobrú rodinu, keby Vám zaplatila ešte aj dane. Viete, ono to ani nie je možné žiadať, pretože vy za jedno zdaňovacie obdobie môžete pracovať u viacerých rodín s rôznou výškou denného honoráru. Tak - potom od ktorej rodiny by ste chceli, aby Vám preplatila daň?Ja viem, že sa to zdá veľa a nefér, ale dane si predsa každý musí platiť sám. Ja Vám držím palce, aby ste našli niekoho, kto ich za Vás zaplatí. Trochu máte asi pomiešané platby soc. odvodov a platbu daní, však. Jednoduché pravidlo : odvody - rodina, dane/ak zarobíte za rok viac ako 11000e - Vy.
To telef.číslo je Vaše? Keď budem na Slovensku, môžem Vám zavolať ohľadom nejakých informácií? Vďaka
Dakujem Vam za odpoed. Najprv som si zmenila Standort ca pred 2 tyzdnami, uz mi poslali papier so zavedenou zmenou na moju SK adresu, nechala som si ako zasielaciu adresu moju slovensku, je to pre mna lepsie. A zivnost som chcela pozastavit k dnesnemu dnu, tak cakam na vyjadrenie. Len neviem, ci mam kontaktovat aj SVA a FA´, ze moja zivnost bude od 1.9. pozastavena? A taktiez, ze adresa zivnosti je zmenena?Dakujem
Ahoj Danka,ako mám urobiť, aby som nezarobila viac, ako 11000 eur, keď rodina mi vypláca 70 eur za dvoch a okrem toho soc. Mám tú sumu uvedenú aj na honorarnote, takže mi vyjde do roka okolo 12700 eur. Vie niekto ako sa to dá nezarobiť toľko? Som cez agentúru. Ďakujem za odpoveď.
To Vám nepríde obratom. Ak by ste nedostali vyrozumenie za 2 týždne, potom kontaktujte WK. SVA a FA s tým nič nemajú. Info podáva WK automaticky
Záleží to od toho, čo vy podpíšete v zmluve s rodinou, prípadne akú silnú agentúru budete mať za sebou. Rakúsky zákon o domácej starostlivosti je robený pre rakúske pomery a chráni predovšetkým Rakúšanov, nejde tam o to, kto a ako bude platiť odvody.V podstate sa tam ráta s tým, že vy ako živnostníčka predložíte rodine faktúru za svoje služby. Nikoho nezaujíma, či z dohodnutej sumy odvody vyplatíte, alebo nie. Vy ste SZČO a Vy platíte odvody, tak ako na celom svete ( ak Vám ich platí aj rodina - je to tak dohodnuté a v podstate sú to Vaše odvody ) Ide o to, že museli zlegalizovať čiernu prácu opatrovateliek. Urobili to tak, že rodinám zalepili oči 550€ a ryžujú na odvodoch, kt. Slovenky platia do rak. soc.systému. Dávka 140€ mesačne, kt. platíte po založení živnosti je určená a nezodpovedá Vášmu skutočnému príjmu. Mala sa vyrovnávať po 3 rokoch, ale riešia to už po podaní prvého daňového priznania zvyšovaním výšky odvodov.Po 3 rokoch činnosti budete odvádzať skutočné odvody, ktoré vyplývajú z Vášho príjmu, všetko záleží od toho, aké daňové priznanie podáte. Ak by ste mali ročný príjem vyšší, ako 11000€, tak budete platiť dane a zvýšia sa Vám odvody. Je to smiešne, pretože v tom čase môžete teoreticky mať rodinu za menej €. Čo sa týka odvodov - rodina, kt. berie podporu 24h starostlivosti by Vám mala hradiť do výšky 225€. Ak budete mať v zmluve zakotvené, že Vám rodina má hradiť celú výšku odvodov, tak je to len Vaše plus. Vy, ako živnostníčka musíte sama rozhodnúť, aké podmienky si v zmluve určíte. Pokiaľ by ste boli von cez agentúru, tak budete pre trh nezaujímavá, ak budete mať takúto podmienku, pretože rodina iste nebude chcieť platiť zo svojho miesta a agentúra bude vždy vedieť dosadiť niekoho, kto nepracuje v AT 3 roky.
Jednoducho si sledujte Vaše príjmy a výdaje. ja viem, že je to kruté, ale dajte sa niekoľko turnusov zastúpiť. Zvýšte si Vaše výdaje nákupmi - oblečenie, obuv, literatúra, rak. mobil.účty - samozrejme, že nie všeobecne a vo veľkom množstve- len čo sa týka Vašej činnosti / cestovné - príjm. doklady vodičov, alebo cest. lístky. Prípadne si plaťte zdr. pripoistenie a dajte sa na SK vypísať ( to je možné až po 6 mesiacov platby).
Áno. Pekný deň.
Ahojko. Som rada, že sa mi snažíš pomôcť.Nemecky hovorím dobre. Zajtra idem na 14 dní zastupovať 1 babu do Wiedne-.Možeš mi napísať na flygome@gmail.sk.Ešte raz dík.
Milá Danka,
je možné si zakotviť do dohody o vykonaní práce (Werkvertrag) vyplácanie sumy odvodov do poisťovní?
Prepáčte, dá sa niekde zohnať Werkvertrag v slovenčine aj v nemčine? Prípadne môže byť aj jednoduchšia forma? Bohužiaľ nie všetky vieme dobre nemčinu. Aj keď ide niekto cez agentúru, ktorá vybavuje živnosť a dajú mu podpísať dohodu (Werkvertrag)v nemčine, určite je zložité ju rýchlo preložiť. Ďakujem za odpoveď.
ahojte, viete nieco o denise suchej, agentura atena
Milá Ibi, zájdi torchu dozadu a je tam o Atene popísané dosť. Myslím, že nič lichotivé.
Po polroku mal byť platba ako prvý raz. Myslim, že cca 12 - 14 tisíc korún.Vraj keby som mala pacienta celý rok, platím iba raz. Ale keďže som bola bez pacienta presne pred uplynutím polroka, mala som platiť. Ha, každý sa učí na vlastných chybách. Dievčatá, objavila som v KE super prekladateľa. Promptný, prídu, zoberú a dovezú preložené priamo do bytu.A nie drahý.
Danka,keby som toto všetko vedela v júni 2008,tak by som si dnes nelámala hlavu nad týmto všetkým.Hoci aj dnes mi ešte nie je všetko jasné,pomaly,vďaka ľuďom,ktorí sú ochotní nezištne pomôcť,sa dozviem vždy niečo nové.Ale,keby bolo keby…Rodina,ktorá berie príspevok za 24h opateru,by “mala” platiť 225eur - to myslíte mesačne alebo kvartálne? Ja z platenia daní strach nemám,mne ide hlavne o tie odvody.Pekný večer prajem
Slavka len chcem podotknut,ze ta hranica 11000eur sa tyka cisteho zarobku uz po odratani bud skutocnych nakladov,alebo 12%pausal a k tomu este - odvody.V tom pausale mate naklady na cestu a vsetko ostane a nemusite to dokladovat,kdezto pri skutocnych nakladoch treba mat listky a potvrdenky.A este dolezita vec ku kazdemu odrobenemu dnu si treba prirat 6,54eura,co zahrnuje stravu a ubytovanie,co sa rata do prijmu.Cize denna taxa+6,54 eur+odvody to cele moze presiahnut 11000eur to je hruby prijem a z toho odratate uz hore spominane-odvody -12% a mate cisty prijem a ten nesmie byt vyssi ako 11000eur,lebo by vam vznikla povinnost platit dane.
ahojte baby ja som tu prvy krat chcem poradit vsetkym babam co sa chystaju na matersku ja som pracovala 2roky v rakusku oko patrovatelkav maji som rodila rakusania vam daju matersku 2 mes pred porodom a 2 po nom teraz po materskej by som mala prejst na rodicovsky ale najprv vam musia schvalit na to babo rodine ja mam teraz ten problem materska mi skoncila acakam na vyjadrenie o rodine ak mi neschvalia rodinne tak nema narok ani rodicovsky z rakuska s materskou som nemala ziaden problem hned mesiac do zadu mi prisla na ucet len ako to bude dalej neviem ak vie niekto poradit nech saozve dakujem
PROSIM VIE MI NIEKTO NIECO POVEDAT O AGENTURE ATENE DAKUJEM