Prosim vas, co sa do tejto knihy zapisuje, nemam prax, je o tom niekde aj slov. preklad?
LEVEL4 si super, odkial to studujes taketo super odpovede, obdivujem ta, ja som z toho vsetkeho sklamana, je to narocne mat zivnost, keby som vedela co ma caka, nikdy sa na toto nedam. Klobuk dole, ako najst pracu bez zivnosti? Ja nepotrebujem bonusy, pridavky, ako najst take miesto, poradte mi.
Mila Majka, az ti niekto poradil, napis mi mail ako to tam vedies, co tam zapisujes. Dakujem
Tie odvody do SVA mi platí rodina. Takže najprv ich mám v príjmoch pričítať a potom vo výdavkoch odpočítať? Díky
Ano, presne tak. Keď máš tie odvody, ktoré ti platí rodina na Honorarnote (to znamená, že podpisom potvrdíš ich príjem) , tak idú najprv do príjmu a potom do výdaju.
No teraz neviem ako, tie odvody prídu šekom, rodina to zaplatí v banke a potom mi odovzdajú potvrdený šek bankou. Ja nič nepodpisujem, len si odložím šek. Tak kde ich mám vlastne dať? Príjem a Výdaj, alebo iba výdaj. Díky Janka za tie odpovede.
No, to je ťažké. Mne rodina tiež zaplatí odvody, zoberie šek, prinesie mi ho, ale ja si ho dávam do príjmu a potvrdím podpisom. Záleží, či rodina pacienta dáva daňové priznanie, a tak si to môže dať do nákladov, že platí opatrovateľkám odvody. Pokiaľ to nemáš na papieri, že si prijala peniaze (zaplatené odvody), tak je to len tvoj výdaj. Ale na druhej strane, aby nedošlo k tomu, že príde napr. kontrola a dôjde nato, že rodina to bude mať vo výdavkoch, ale ty to nebudeš mať v príjme. To sa musíš dohodnúť s rodinou, lebo “papierovo” to musí sedieť.
Ahojte, rada by som sa spýtala ako to teda je s uvádzaním Sachbezug v príjmoch, lebo na daňovom úrade mi povedali, že pokiaľ mi nie je vyplácané v hotovosti, či pokiaľ na to nemám doklad tak to tam nemám uvádzať. A ro vnako ak mi platí odvody rodina a dáva si to do svojich nákladov, tak ja nemôžem ani v príjmoch ani vo výdavkoch. Vďaka
Na daňovom úrade na SK alebo v A? Uvádzanie Sachbezugu do príjmov je stanovené v tomto usmernení FA - Info des BMF, GZ. BMF-010222 / 0221-VI / 7 / 2007 > vom 03.12.2007 Steuerliche Information zur Hausbetreuung nach dem Hausbetreuungsgesetz. A čo sa týka odvodov, je to plnenie v tvoj prospech, ty z toho čerpáš nemocenské aj dôchodok, takže je to tvoj príjem. Nezávisle na tom, ako je platené. Treba to len papierovo medzi tebou a rodinou dať na poriadok.
Doplním, že ak si pozriete príručku WKO pre rok 2011 pre opatrovanie, píše sa tam doslova: Bezplatná strava a ubytovanie je pripočítaná ako príjem. Čiastka vyplynie z hodnoty EUR 98,10 za 14 dní (EUR 196,20 / mesiac) podľa vyhlášky o naturálnych pôţitkoch k zákonu o dani z príjmu.
Díky za odpovede. Neviem ako ešte dám tie odvody / príjem? výdaj?.. / , ale ešte by som rada vedela pre istotu, čo ide do výdavkov / DP na Slovensku /. Ďakujem
Prosím, poradte mi kde nájdem tlačivo L1k. Nájde sa osoba, ktorá by mi ho mohla zaslať na môj mail - maja.ciernikova@gmail.com. Nechcem byť drzá ale neviem si pomôcť. Ďakujem
Dakujem, ze ste si dali tu namahu podrobne vypisat formular. Ja neviem vyplnit Formular L1 - keby mi niekto mohol pomoct. Dakujem.
V slovenskom DP sú paušálne výdaje 40%+odvody do SVA.
Prosim Vas, vedeli by ste mi napisat, co vsetko treba vyplnit v tlacive L1 na danovy bonus? Dakujem.
Ahojte, vedel by mi niekto poradiť, či mám nárok na materský príspevok, poistenie si platím. Na Slovensku mi na úrade povedali, že mám, ale z Rakúska mi napísali, že som neodrobila, tak nemám nárok. Ale ako mám odrobiť, keď som na materskej? Ďakujem za rady. Maja
Pekny podvecer vsetkym, momentalne som vedena na UP, chcela by som si spravit opatrovatelsky kurz a robit v Rakusku. Viem, ze to nieje take jednoduche, som rozvedena a musim sa financne postarat o deti. Kolko hodin denne sa starate o nich? Je to celodenna opatera? Prosim, napiste mi ako to tam funguje, dakujem. Eva.
Som povinná viesť si v Rakúsku, kde pracujem ako živnostník peňažný denník?
Díky Janka, všetko rozumiem, aj viem ako to vypísať v DP, len neviem, kde mám dať to SVA príjem a výdaj alebo len výdaj. Ako som ti písala, rodina to zaplatí a mne dajú šek do ruky a ja ho odložím - žiaden môj podpis o príjme. Neviem, neviem.
Tani, ak nemáš tie peniaze podpísané, tak je to len tvoj výdaj, veď na šeku je tvoje meno. Ale pre istotu sa spýtaj (ak sa dá) rodiny, či si niečo uplatňuje v DP za babku alebo dedka (neviem, o koho sa staráš).