Opatrovateľky v Rakúsku

Dobrý večer! Práve som čítala váš príspevok, až som si predstavovala, ako to tam môže vyzerať! Som zhrozená! Nedajte sa, nájdite si dobré miesto, myslím agentúra nech vám nájde. Veď nie sme zvieratá a ak chceme pracovať dobre, tak musíme mať na to vhodné podmienky. Raz to musí vyjsť, že budete mať miesto, rodinu, kde si vás budú vážiť! Držím palce! Judita

Práveže si mala napísať, aký máš honorár aby baby vedeli, že rodiny platia i omnoho viac ako tých 50 eur. A nielen počúvať agentúry, že čoby sme chceli.

Dobry den, prosim vas o radu, od augusta r. 2010 pracujem na zivnost v Rakusku ako opatrovatelka, a zaroven som zamestnana na Slovensku na polovicny uvazok v zdravotnictve. Chcela by som vediet, ze ako mam dalej postupovat, ked ja som platila odvody aj poistne doteraz v oboch statoch, nakolko odpoved na tlacivo E101 som dostala len teraz koncom marca a soc. poistovna mi nariadila, ze odvody mam platit len na SK a nie v Rakusku, tym padom sa pytam, ci nemam potom narok ani na rodinne pridavky v Rakusku, co je oproti SK ovela viac, ani na prip. nemocenske a ani na dochodkove zabezpecenie? Ako mam dalej postupovat? Mam toto rozhodnutie odniest na socialku v Rakusku, alebo kam? Nikto nic nevie poradit v nasej soc. poistovni, poslali tlacivo s rozhodnutim a tym to koncilo, dostanem naspat potom z Rakuska peniaze uz platene za odvody? Dakujem za radu, pekny den.

Aj keby som to napísala, tak to ani jednej ako argument proti agentúre nepomôže. Rodiny platia AG, tak tie zas tlačia ceny dolu, aby si rodiny udržali. Keby mali vysoké denné taxy pre ženy+ poplatok AG, tak rodiny odídu. Jednoducho bežný plat 50-55 opatrovateľka a 60 / deň, ale to už musí byť zdrav. sestra. Ja mám toľko, ako keby som sa starala o 2 ľudí a odvody doplatili toľko, koľko prišli zvýšené z SVA + cesta. No moja rodina neplatí AG, lebo nie som cez žiadnu.

Sedim tu a pisem, neviem ci tu noc budem spat. Zajtra som mala cestovat a budem doma bez prace. Ist, neist sama sa seba pytam sto krat cez den, je to sialene, nemozem to co som zazila ma zmenilo, nevladzem, neviem ci najdem silu. Nic som rodine nepovedala, iba striedacke a agenture, ze nepridem, ale s rod. dovodov a nie s toho, ze rodina je zla. Neviem, ci som urobila dobre, asi som ag. mala povedat pravdu, ze sa tam neda, ale ja si tu pani vazim a nemohla som jej povedat po 2 turnusoch, ze nemozem v takej rod vydrzat, mam strach aj hanbu.

Dobre si urobila, ze si tam nesla, urcite si najdes nieco lepsie, starat sa o dvoch ludi v takychto podmienkach a za tie peniaze nema cenu, nech ti ag. hlada inu rodinu a ked nie, tak vymen ag, viem o com hovorim, opatrujem spolu s manzelkou uz viac ako 8 rokov a zazili sme uz vselico, ale nikdy sme v zlej rodine nezostavali viac ako dva turnusy, takyto ludia ta pripravia o nervy a to nestoji za ziadne peniaze, hladaj dalej a urcite najdes nieco lepsie, chce to len odvahu a guraz.

Máš E-101 a si zamestnanec na SK? Napíš čo tam máš napísané podľa akého písmena / odsek je to tam uvedené. No ak ti poisťovňa nariadila platiť u nás, tak musíš zaniesť kópiu 101 na SVA do AT bezpodmienečne a na jej základe budeš vyradená z ich systému. O zaplatené peniaze v AT požiadaš, tie ti vrátia všetky odo dňa platnosti 101. Na RP v AT nárok nemáš, lebo neplatíš do ich soc. systému. Bohužiaľ. Ďalej ak chceš, tak dôchodkové odvody si v AT platiť môžeš aj keď odvody platíš u nás. Jedine čo nemôžeš platiť duálne sú zdravotné a nemocenské odvody. Dôchodkové môžeš. To ak budeš na SVA tak požiadaj, že dôchodkové si platiť budeš. Budeš mať nárok na dôchodok u nás aj v AT. Čo sa týka nemocenského (maródka), tak ak budeš chorá, tak maródiš u nás aj maródku dostaneš. Priplať si k tomu dobrovoľné nemocenské z najvyššieho možného základu, alebo aký si určíš a maródku môžeš mať 600 eur, to je tá najvyššia. Rady na Soc. poist. sú nulové, nevedia absolútne nič. Všetko mám pracne, ale 100% zistené.

Dakujeme a pozdravujeme do Viedne! Maja

Velmi pekne ďakujem povzbudil si ma. Peknú noc všetkým.

Ja mám dobrú rodinu, stará je síce trošku strelená a vypína radiátory, ale jedlo máme dosť. Niekedy sa aj vyhadzuje. No na narodeniny a vianoce stále niečo prihodí, aj čokoládku kúpi a mne zmrzlinu lebo vie, že ju mám rada. Rodinu si nevyberieme je to ako loteria.

Matka, tiez si to myslim, len chod dalej, nestresuj sa, to ti len uskodi a vyspi sa. Drzim ti palce a neboj, niesi sama, co taketo / ak nie horsie / veci prezili. Pa-pa

Nedá mi reagovať. Sú to skutočne neľudské podmienky. Musím však podotknúť, že o podmienkach v rodine si mala informovať agentúru a povedať pravdu. Rakúska rodina si myslí, že ste z domu naučené žiť ako zvieratká. Ak im nikto nič nepovie, tak zostanú v tomto omyle naďalej.

Ahoj Miruš, s rodinou musíš spísať zmluvu o opatrovaní, Pflegevertrag. Nájdeš to cez google, vytlačíš a vyplníš. Takisto musíš za dni, ktoré tam opatruješ, vyplniť Honorarnote, tiež nájdeš vzor cez google. Stále si nechaj jednu kopiu.

Ziadne podla zakona, nezavadzaj na toto ziadny zakon neexistuje. Ona nie je zamestnanec ale zivnostnik a to, ze sa tak dohodne OP s rodinou neznamena, ze im to prikazuje zakon. Ak sa na volne nedohodnu, tak musi trcat doma cely den. To je cele. To co maju v zmluve, to plati a nic ine. Bohuzial vela opatrovateliek nechape vyznam zivnostnik.

Neviem prečo si to nepovedala agentúre. Dá tam druhú babu a tá sa bude trápiť ako si sa trápila ty. Keď ani jedna nepoviete nič agentúre, tak sa tam budete striedať vždy po turnusoch. Agentúra by si to mala vyriešiť, ale keď nikto nič nepovie, tak si myslia, že chyba je v opatrovateľkách a nie v rodine. Načo berieš ohľad na pani, keď oni neberú ohľad na teba?

Na základe predloženia E 101 na SVA máš nárok aj na doplatok rozdielu rodinných prídavkov, vyplatených na Slovensku a vyplácaných v Rakúsku, rovnako ako na vyplatenie iných dávok, podľa toho či si vydatá, samoživiteľka atď.

Toto bola skutočne fundovaná odpoved, dakujem aj ja.

Dobry den, moze mi niekto poradit, kde mam napisat? V oktobri 2010 som mala pozastavenu zivnost a v novembri som uz zacala robit v Rak. Potrebovala by som vediet, kedy mi bola obnovena zivnost. Dakujem

Silvia, žiadny strach, môžeš kľudne pracovať na DoVP na Slovensku.

Ahoj Martina, ja som tiez Martina, tak sa odlisime cislom. Vobec nerozmyslaj nad tym, ci si mala alebo nemala odist. Samozrejme ze si urobila velmi dobre. Len ag. si mala povedat o podmienkach v tej rodine, inak tam budu posunute dalsie baby a budu tiez sokovane. Ja robim opatrovatelku 6 rokov, mala som zatial 3 rodiny, a vzdy normalne podmienky. Terajsia rodina mi plati vsetko 60 + o dvody + cesta. Na stravu mi absolutne bloky nepozeraju, dostavam nie malo eur na narodeniny aj na vianoce. Tym chcem povedat, aby si nevesala hlavu. Mrzi ma len, ze zeny zostavaju v neludskych podmienkach, co by som ja urcite nezostala. Nie sme predsa neake hlupane zo Slovenska, ktore sa nechaju ponizovat. Su tu aj slusne a inteligentne rodiny a myslim, ze ich je dost. Nebude si ta predsa niekto vazit, ked si nebudes vazit samu seba. Ja nikdy nezabudnem, co mi povedal syn babky v mojej prvej rodine, nikdy sa nenechaj sikanovat, ponizovat a vyuzivat. Rodiny su vseliake, ale tvoju robotu si musi kazdy vazit, lebo je narocna na psychyku, ak budu k tebe drzi, nevahaj a okamzite s hrdostou odid! A doteraz sme v telef. kontakte. Drzim ti palce, aby si aj ty dostala slusnu rodinu. Vela stastia. Nemas sa preco hanbit, nech sa hanbia oni!