Mile zienky, kto vie mi poradit ohladom marodky. Kolko platia za 2 tyzdne marodky alebo za mesiac alebo kolko na den. Platim odvody do SVA a som rakusky zivnostnik.
Na to, aby si dostala peniaze ak budeš PN potrebuješ mať minimálne 6 mesiacov zaplatené okrem odvodov aj “zusatsversicherung”. Inak nedostaneš nič, aj ked platíš SVA.
Musíte platiť 258 mesačne keď chcete mať platenú maródku. Potom je to za mesiac maródky 630, 650 euro.
Dobry vecer, moze mi niekto poradit? Od zubara mam prijmovy doklad, ktory som prelozila do nemciny. Treba prilozit aj Krankenmeldung potvrdeny od zubara?
A tuto informaciu mas odkial? To je co za pripoistenie? Nemylis si to s pripoistenim v nezamestnanosti?
Ak ti mozem poradit Janka, ja s tymto problemom bojujem 5 rokov ako mat dochodok na prezitie. Doporucujem ti tie peniaze, co by si dala do dochodkoveho pripojistenia setrit nejakym inym sposobom, dochodok sa ti nezvyssi o nejaku neuveritelnu sumu ani ked budes platit z vyssieho zakladu na odvody.
No, nemáš minimálne odvody, lebo ja platím štvrťročne 455,04 Euro.
Dakujem Ti Hela za radu, asi to bude fakt rozumnejšie nájst si iný sposob a ušetrit lebo zo slovenskej penzie prežit nebude jednoduché.
Pozdravujem, prosím Vás, v ktorej banke máte založený účet. Ja som sa informovala v bankách a všade sa platí okolo 12-15 euro štvrťročne. 5 eur - to by bolo super!
Vie mi niekto poradit, mam zivnost a chcem ju pozastavit, musim platit kazdy mesiac odvody, alebo nie. Este som pocula, ze ak je pozastavena zivnost, plati sa nejaky poplatok raz za rok. Dakujem.
Milé dámy, rada si u vnučky prečítam túto stránku. Veľmi ma zlostí, že niektoré zavádzajú hlavne začínajúce opatrovateľky. Pracujem 7 rokov v Rakúsku aj v Nemecku. Takže viem porovnať, väčšinou sa v Nemecku platí menej ako v Rakúsku, ale certifikát a dobrrá nemčina sa žiada v obidvoch krajinách. Bez toho sa nedá pracovať. Ja sa striedam s Rumunkou a dostáva plat, ako ja ich nemčina je niekedy lepšie, ako u našich Sloveniek. Je pravdou, že lepšia znalosť nemčiny vás dostane do lepších rodín. So svojou pacietkou som bola viac krát u lekára a dohovoriť sa s ním bez dobrej nemčiny nie je ľahké. Preto hoci mám 62 rokov sa denne učím nemčinu. Čo sa týka poistenia, bez pripoistenia nedostanete PN a keď pripoisíte tak ju dostanete, ale až po polroku. Mám šťastie, že za mňa všetko vybavuje agentúra. Po druhom roku sa platia vyššie odvody, ale nám to vyrovnáva agentúra ( neviem síce dokedy, pretože od mája sa menia podmienky pre prácu v Rakúsku - voľný trh práce) Veľa Sloveniek pracuje v Rakúsku cez agentúru, alebo samostatne má to svoje výhody aj nevýhody tak sa čudujem odkiaľ pochádzajú tie zmätočné informácie pre začínajúce opatrovateľky. Snažte sa navzájom si radŠej pomáhať ako sa osočovať. Prajem vám veľa úspechov pri tejto psychicky i fyzicky náročnej práci.
Vedeli by ste mi poradit nejake rakuske agentury (vratane kontaktu na ne) , ktore sprostredkuvavaju pracu pre slovenske opatrovatelky? Dakujem.
Ahojte, celý večer čítam príspevky ohľadom práce v Rakúsku. Mám živnosť na Slovensku, ale žiaľ kríza ma dostáva do situácie poohliadnuť sa po inej práci. Chcem sa opýtať skúsenejších, ak by som skúsila prácu opatrovateľky v AT predpokladám že 2-3 týždňové turnusy a potom voľno tiež takú dobu. Ak by som chcela počas tohoto obdobia pracovať v SR môžem nechať bežať aj živnosť doma alebo ako to riešiť. Ak máte turnus 2 týžne v priemere zarobí opatrovateľka za týchto 14 dní 50€ x 14 dni + odvody + náklady na dopravu? Vopred ďakujem za odpoveď.
Máte úplnú pravdu. Ja robím 6rokov v rakúsku a je to pravda že komunikácia musí byť. Ja som tiež začínala s velmi slabou nemčinou, ale podmienky sa už podstatne zmenili. Rodiny radšej prijmu poatrovatelku, ktorá im aspon ako tak rozumie. Tie dievčatá majú velkú odvahu, ked vycestujú a zároveň nič nerozumeju / príspevok pred pár dňami / potom má aj rodina odvahu si k nej viac dovolovať. Ja pracujem momentálne bez agentúry ale do budúcna ma tiež zaujíma spolahlivosť agentúr. Opatrovatelka na vlastnú päsť nie vždy rýchlo nájde novú rodinu. Evka ak Vám to nerobí problém, napíšte cez akú agentúru pracujete. Alebo mi napíšte na: majon01@gmail.com Váš príspevok sa mi páči, lebo je na úrovni, čo sa o niektorých povedať nedá… pekný deň všetkým
Ja som len mailom požiadala SVA, aby mi poštu posielali na slovenskú adresu a fuguje to bez problémov.
Ahoj, podľa zákona my ako opatrovateľky nesmieme ošetrovať žiadne dekubity a teda to treba ukázať lekárovi, ktorý sa o to postará. Ak by chcel, aby si to ošetrovala Ty, musí na teba písomne preniesť kompetenciu on, alebo zdravotnícky personál. Existujú na to i formuláre. Pozor na zdravotnícke činnosti, zákon nám ich nedovoľuje.
Som bývalá učiteľka nemčiny a môžem Vás uistiť, že za 6 týždňov sa po nemecky hovoriť nenaučíte. Naučíte sa akurát tak základy nemčiny, ktoré Vám veľmi nepomôžu v prostredí, kde sa hovorí dialektom. Ešte som nestretla učiteľa, čo niekoho naučí nemecky za 6 týždňov. To by musel byť kúzelník. Základy, ktoré získate v kurze si musíte ďalej rozširovať a venovať sa jazyku aj sami, čítať po nemecky a pozerať televízne vysielanie v nemčine, aby sa Vám jazyk dostal do uší a hlavy. Ja sa už venujem nemčine skoro 20 rokov a stále sa ešte musím veľa učiť. Je to ťažký jazyk.
Dobrý deň chcela by som sa opýtať na spoločnosť, alebo agentúru Holland Centrum s. r. o. z Košíc, je spoľahlivá? Aké máte informácie o nej? Niekto pracuje cez ňu?
Je tu nejaká osoba, ktorá pracuje v Nemecku ako opatrovateľka? Prosím súrne o radu. Jedná sa o ten formulár E 101, ktorý si treba dať potvrdiť v soc. poisťovni. Ako to vlastne je? Chcem ísť pracovať do Nemecka na slovenskú živnosť. Je pravda, že mi ten formulár vystavia a môžem ísť pracovať do Nemecka až po tom, čo budem mať 2 mesiace otvorenú živnosť a vykonávať na ňu prácu tu? Mám už vybavenú prácu a kvôli tomuto problému asi o ňu prídem. Alebo sa chodí pracovať na vlastné riziko bez tohto formulára? Ak niekto o tom niečo vie, prosím súrne o radu. Ďakujem.
Chcem sa len podeliť o svoju radosť a to v tom, že som včera strávila prekrásne jubileum 100 rokov s najznámejším Viedenčanom Leopoldom Hawelkom. Pred pár rokmi som bola jeho OP a dodnes ho pravidelne navštevujem. Najúžasnejší človek pod slnkom a nezabudnem naňho nikdy v živote. Boli sme spolu na slávnostný obed aj s dcérou, aj keď bola preňho pripravená neuveriteľná oslava v jeho v kaviarni, určite ste to postrehli v správach. No bohužiaľ neprekonateľné nezhody medzi súrodencami a obrovská hádka, ktorej som bola svedkom tesne pred oslavou, bola šokom a dedko sa následne tejto veľkolepej oslavy nemohol zúčastniť vďaka dcére. Dnes mal prísť osobne do kaviarne prezident Fischer, ale je otázne, čo zas dcéra vymyslela a ako to dopadlo. Som šťastná, že som bola určitý čas súčasťou života tohto úžasného človeka, ale zároveň mi je ľúto tej oslavy, ktorá bola prekazená a nemohol sa jej zúčastniť len vďaka tomu, že v rodine panuje toľká nevraživosť. On si to nezaslúži. No dedko Hawelka je len jeden.