Určite si tá Marika, čo mala stále dobré príspevky, teším sa s Tebou.
Nechaj si vyplatit odvody v Rakusku v soc. poistovni poziadaj o for. 110 a nebudes musiet odvadzat odvody v Rakusku.
Teším sa s tebou aj prajem pánovi všetko dobre a krásnu jeseň života. Aj takých pacientov máju Slovenske opatrovateľky. Vela porozumenia želám.
Prosim ta Dada, potrebujem pomoc, ja som u nas zamestnaná za min. mzdu, som samoživitel rodiny, takže by som si chcela privyrobiť do AT., ale nechcem platiť odvody v AT., nevieš, či sa to dá: robiť v Rak., a u nás byť poistená? Ďakujem, Sija
Má niekto skusenosti s infračervenou lampou, smie sa použiť na dekubit?
Prosím Vás skúsené op. o radu. Mali ste pocit, keď ste začínali, že to nezvládnete, že na to nemáte? Zohnala som si prácu cez známu, bola som šťastná aj keď ma upoz., že je to psych. náročné. Vydržala som tam týždeň. Klientka 91 r. tyran celej rodiny. Vrátila som sa psych. na dne, ponížená, sebavedomie na nule. Hľadám si prácu ale bojím sa, či to zvládnem.
Na dekubity je veľmi dobrá biolampa, s tou mám veľmi dobré skúsenosti. Dezinfekcia - betadine, lampa a prikladať na Slovensku - Yalugen, v Rakúsku - Jelonet, - náplaste. Nesmú sa robiť chrasty, musí sa vytvárať iba nová koža. 2x denne - ráno a večer.
Opatrujem už 4-tý rok, pocit, že to nezvládnem prácu nemám, ani som nemala, ale pri tejto práci trpí hlavne psychika. Nie každá rodina je rovnaká, tak odvahu a skús znovu a znovu, kým nebudeš spokojná.
Neboj sa, všetko prejde. Začiatok je vždy ťažký, hlavne keď natrafíš na zlého pacienta. Keď som ja začínala, bolo to tiež súkromne, ďaleko v Nemecku a na 6 týždňov. Prvý deň bol strašný. Nikomu som nerozumela, bola som v strese. Od obeda do večera som pozerala na hodiny, a hovorila som si: bože čo tu vlastne robím? Ešte prešli len 3 hodiny a mne sa to zdalo večnosť. Večer, keď babka zaspala, plakala som ako malé decko. Hneď večer mi volala moja dcéra a povedala: mami, hore hlavu, ty to predsa zvládneš, ver si! A mala pravdu. Od vtedy prešlo 6 rokov, a nikdy som to neolutovala, to ale pochopí len ten, čo tento pocit zažil. Takže. Janka hore hlavu, ty to zvládneš, sú aj slušní a vďační pacienti, len musíš hladať a skúšať. Veľa šťastia.
Ďakujem, veľmi ste ma povzbudili obidve, presne ten istý pocit som mala"bože čo tu vlastne robím". Známi mi hovoria “neboj sa horšie si zažila, už to môže byť len lepšie”, verím že to tak bude.
Vidím, že ti nikto neodpovedal, tak ti vysvetlím, aký je princíp E-101. Takže E-101 ti vydáva po podaní žiadosti na Soc. poisť. Schvaľuje sa to v NZ. Nie je to formulár, ako si ty myslíš, že si ho dáš potvrdiť. No tento formulár sa vydáva len v prípade, že máš živnosť na SK a zároveň si chceš otvoriť živnosť v niektorej krajine EU, čiže budeš mať 2 živnosti súčastne. Tento formulár vlastne potvrdzuje, že podliehaš právnej legislatíve na SK a tu si platíš aj odvody, lebo v 2 krajinách EU si ich platiť nemôžeš. Súbeh 2 poistení v EU je len dôchodkové poistenie. Ak máš otvorenú len živnosť na SK nikto ti E-101 nevydá. E-101 ťa neoprávňuje vykonávať prácu má celkom iný význam, ako som ti napísala vyššie. A ešte dodatok niekto tu napísal, že kto má E-101 dostane v AT rod. príd. teda Differenzahlung. Nie je to pravda osoba s E-101 podlieha zákonom krajiny, ktorá vydala tento formulár, čiže kde máte trvalý pobyt, tam platíte odvody, tam dostávate aj RP. Túto vec som riešila sama osobne na Finanzamte s pracovníčkami, ktorým táto agenda patrí, komunikovala som s kanceláriou EU, ktorá sa zaoberá týmito vecami. Jednoducho, čo som tu uviedla je overené, platné a stojím si za tým.
Rozumiem, nie je to ľahké začínať, možno sa táto rada bude zdať čudná, ale ver, veľa ťažkých momentov sa ľahšie zvládne s úsmevom a nadhladom. Budeš nad vecou, dosiahneš rešpekt a dotyčná ťa bude rešpektovať. Je vela potrebné k tejto práci, ale najpotrebnejšia je láska a tú musí opatrovaný pocítiť. Veci sa obrátia vo tvoj prospech. Vela zdaru.
Ďakujem za informácie, sú síce iné aké som ja dostala na soc. poisťovni, takže už fakt neviem čo s tým. Mne bolo vysvetlené, že ten formulár alebo potvrdenie slúži pre vysielanie zamestnancov do zahraničia, taký nejaký názov aj má a je vraj potrebný a vraj je potrebný aj keď budem mať živnosť len v jednej krajine, teda na Slovensku. Je mi jasné, že to nie je potvrdenie (povolenie) na prácu v zahraničí, ale vraj ho musím mať kvôli kontrole a ak by som ho nemala, tak by som mala problémy. Aké, to už mi ale povedať nevedeli. Celý problém je v tom, že mi ho môžu vydať až keď budem mať otvorenú živnosť na Slovensku min. 2 mesiace, čo teda nemám a nezdá sa mi ani, že by každá opatrovateľka, ktorá ide pracovať do Nemecka mala. A neinformovala ma o tom ani agentúra, preto som chcela nejaké informácie od žien, ktoré s tým skúsenosti majú. Neviem teda, ktorá informácia je správna, ale ďakujem za každú informáciu.
Pracujem tretí rok a nikdy som to neoľutovala, začiatky sú veľmi a veľmi ťažké. Je to práca veľmi náročná na psychiku. Včera som sa vrátila z Rakúska a mám dobrý pocit, že som to nevzdala, treba isť ďalej. Prajem veľa šťastia, po troch rokoch sa budete z toho smiať.
Myslím, že je to zavazadjúca informácia. Ja platím 122,- Eur kvartálne, čiže cca 40 eur na mesiac.
Ano, trpí psychika, trpí celá rodina tvojou neprítomnosťou, trpia tým vzťahy medzi manželmi, ale čo je hlavné, trpíš ty samotná : nespíš vo svojej posteli, ale v starých nevetraných perinách plných roztočí a skoro prídeš k alergii ako hrom, každá rakúska babka má nechtovú plieseň, ak sa nechrániš a nestojíš vo vani na šamerlíku, tiež k nej rýchlo prídeš. Čo sa stravy, vitamínov týka, na hranici minima. Toto som zažila, dlho som hľadala prácu tu doma, aj našla som a do rakúska nikdy viac, vážim si odvtedy samu seba o 100% viac. Prečo sa prispôsobovať za každú cenu, ja chcem žiť slušne. Veľa opatrovateliek končí u psychologa, či psychiatra. Ak sa na to necítiš, hľadaj si iné uplatnenie v živote.
Janka, zlý začiatok, dobrý koniec. Ja mám za sebou 9 rodín, lebo som chodila iba zastupovať. Niekde bolo dobre a niekde som prešla peklom, ale to človeka posilní. Od jednej strigy som dokonca utekala domov po dvoch dňoch vlakom. Trochu som si poplakala a uľavilo sa. Skúšala som ďalej. Až som našla stálu rodinu- v nej mi bolo dobre, zlatý dedko, pokoj na duši, ale trvalo to krátko. Známa, čo mi rodinu dohodila, mi ju aj zobrala. A znova som bola na začiatku a som tam dodnes. Ale nevzdala som sa nádeje. Hľadám ďalej a verím, že sa aj na mňa raz slnko usmeje. Preto ani ty nestrácaj nádej, zozbieraj odvahu, nezahoď šancu, hľadaj a ja verím, že nájdeš.
Ano sluzi aj na vyslanie zamestnancov do EU a to z dovodu, ze je su za nich platene soc. odvody v state z ktoreho pridu. Vacsinou je to na urcity cas. No ja som ti pisala co sa tyka zivnosti, lebo ty nie si zamestnana na SK cize zamestnanec. Su rozne varianty E-101. v ziadosti o E-101 sa uvadzaju datumy vznik zivnosti na SK a vznik ci uz zivnosti v EU, alebo zamestnaneckeho pomeru v EU no dolezite je, ze mas na SK ziv. alebo zamest. pomer. E-101 je potrebna koli soc. zabez. bez ktoreho by si nemala byt a je dokladom, ze ho platis v tomto pripade u nas. Ja keby som sa drzala toho, co mi povedali na soc. poist. tak dnes ma stihaju policajti, lebo by som bola porusila hned niekolko zakonov. A ziadna uradnicka ti neda potvrdenie, ze ti to tak a tak povedala. Este sa opytam nemala si v minulosti zivnost na SK? Ak ano, tak tam budes mat uvedeny tento datum, a nie ten, kedy ti vznikla zivnost. Na vydanie E-101 musis mat dovod no aky tam uvedies ty. Tie baby na soc. poist. nemaju potuchy co robit
No ja pracujem v Nemecku 2 roky, mam iba slovensku zivnost, E101, som si vybavovala uz x-krat, ale nemam vedomost, ze by som mala mat aj nemecku zivnost, to je pre mna fakt novinka. V socialnej poistovni to nikdy nespominali (i ked mas pravdu, ze vedia menej ako my), ale ani moja agentura a ani nemecka agentura.
Nie, nemala som ešte živnosť, budem si ju zakladať prvý krát, teda nemám ani také skúsenosti so soc. poisťovňou. Chápem, že niečo také je potrebné, ale nechápem prečo je to možné až po dvoch mesiacoch od zriadenia živnosti a čo by som aj s takou živnosťou na Slovensku dva mesiace robila, asi len pratila odvody do zdrav. poisť. a nemala žiadny príjem. Keby som mala také zbytočné peniaze, tak asi nechcem pracovať ako opatrovateľka, ale to asi nikoho nezaujíma. To, že tie baby v soc. poisťovni nemajú potuchy čo robiť som zistila a nič ohľadom tohto problému som sa nedozvedela ani na úrade práce na oddelení, kde majú na starosti prácu v zahraničí, ale v podstate som aj čakala, že mi poradiť nebudú vedieť, keďže to tak býva často. Mala by som ísť do zahraničia pracovať prvý krát a chcela by som mať všetko v poriadku.