Nie, nepísala som, že by bola potrebná aj nemecká živnosť, stačí slovenská, ale jedná sa o to, že vraj tú E 101 potvrdia alebo vydajú až po dvoch mesiacoch živnosti a ísť bez toho do zahraničia je asi riziko. Kvôli tomuto som sa informovala tu. Na nemeckú živnosť opatrovateľky od 1. mája by mali mať možnosť pracovať, ale samozrejme ani k tomu mi nikde informácie nevedeli dať.
Jasne da sa, ale musis mat bud zivnost alebo zamestnavatel poziada o formular 110, robi sa to ze na socialke, poziadas o tento formular, potom cakas asi tri tyzdne a pride ti to potvrdene z Bratislavy, tento dokument plati aj pre Rakusanov, lebo nemozes platit odvody v dvoch statoch a plati to aj pre rodiny ktore poberaju forderung, len neviem co myslis tym privyrobyt si v Rakusku, lebo tu na vsetko musis mat oficialnu zmluvu.
Ahojte žienky, je tu niektorá z vás cez Volkshilfe? Lebo pýtajú nemalé peniaze za turnus, a keď som tam volala, povedali, že opatrovateľka neplatí nič! Aká je pravda? Kto robí cez nich, prosím nech mi napíše, mám sa rozhodnúť do zajtra. Ďakujem.
Ty si to nepísala, písala to tá pani na ktorú som reagovala. A áno je pravda, ze formulár E 101 bude vydaný až po 2 mesiacoch od otvorenia si živnosti.
Ak sa môžem spýtať, na akú dobu si mala tie 101 vydané, pracuješ len 2 roky a už si ju vybavovala x krát? Mne prvú vydali s platnosťou na 1 rok a druhú na neurčito. A aký dôvod si uviedla na jej vydanie? Ja mám živ. na SK aj v AT, tak som ju potrebovala na určenie legislatívy, čiže aby v AT mali doklad o tom, že platím odvody na SK a oni ma vyradili z ich soc. systému. Ak by som E-101 nemala, tak v AT by som automaticky musela platiť odvody, ale tým, že mám živnosť na SK a aj tu musím platiť, tak by som porušovala zákon, ak by som platila duálne odvody, tak to je trestné. No ty máš len SK živnosť, tak k čomu potrebuješ E-101?. Máš overené, že ak príde v Nemecku kontrola že je legálne pracovať v Nemecku na SK živnosť? AG nezaujíma nič, len poplatky stíhaná budeš ty. Tvoja odpoveď by mohla pomôcť Lole.
Ďakujem pekne všetkým, moja dušička sa trochu potešila.
Baby, mojej babke sa urobili dekubity na chrbte, napriek tomu, ze ju polohujem, zjavili sa jej dnes 2 pluzgiere, dala som na to mast Refobacin, co som tu nasla a taky molitanovy pflaster, poradte mi, ak mate skusenosti. Ale asi zajtra zavolam lekara. Dakujem
Dada nie formulár 110, ale E-101 ide určenie legislatívy, ktorej podliehaš, čiže kde budeš platiť odvody. Vydanie trvá 2-4 mesiace. Dávajú si riadne načas. Za 3 týždne ti ho dajú, ale ak tam niekoho máš, čo ti to posúri. Schvaľuje sa v NZ a vydá a pošle ho BA.
Skús zaobstarať antidekubitný matrac. Ja mám s ním dobré skúsenosti, moja mama leží už 2 roky a nemám problémy a predtým bola len 6 týždňov v nemocnici a dekubity pod lopatkami sme jej liečili poldruha roka. Ja som tam dávala Yucu - prášok z tobolky a celkom dobre sa to liečilo a zakrývala som to gázou a ešte sa to prelepovalo takou hrubou náplasťou na dekubity. Ale to už boli otvorené rany. Teraz stále používame ten matrac a nemusím ju ani pravidelne otáčať a je to dobre.
Ale áno, myslím si, že vačšina z nás mala pocit, že to čo sme si naložili na plecia je ťažké a pri začiatkoch aj nezvládnutelné. Je málo takých, ktoré si možu povedať, že to nebolo nič zvláštne. Aj ja som plakala - každý večer, babka so mnou cvičila ako s nejakou jej slúžkou, ako s jej majetkom, aj ja som si povedala čo tu vlastne robím a myslela som, že 3 týždne boli pred 3 mesiacmi, také boli neskutočne dlhé, ťažké, psychicky náročné a vtedy som si povedala, že nikdy viac! Ale ja som skúsila tú istú babku ďalšie 3 týždne a potom zasa ďalšie a potom zasa a som pri nej už 3 roky, zvykli sme si na seba, ale aj ja som si vytvorila svoj režim a získala som nie len ja pred ňou, ale aj ona predomnou určitý rešpekt a musia existovať hranice. Určite som získala na sebavedomí, začala som si vážiť aj seba, odovzdať toho dobrého čo najviac, ale nechať si aj pre svoj život priestor, v ktorom možeš dýchať. Takže ak to nevzdáš po prvýkrát a skúsiš znova a možno ešte raz, potom sa rozhodni, či to je alebo nie je pre Teba. Držím palce!
Aby som bola konkrétna, tak E101 som mala vydanu 4x, lebo pri zmene rodiny sa musí vydať stále nová, lebo k vystaveniu E101 potrebuješ aj podpísanú prac. zmluvu, samozrejme. Je to aj doklad toho, že si platíš odvody na Slovensku. A musíš zdokladovať aj to, že tú prácu na ktorú maš živnosť, robíš aj na Slovensku, nie iba v Nemecku. Lebo, keď uvedieš, že na Slovensku nevykonávaš tú činnosť, tak ti bude žiadosť zamietnutá. A E101 sa vydáva maximalne na 2 roky, tak nerozumiem ako ju možeš mať na dobu neurčitú. Nemala som s tým problém v socialnej poisťovni a ani mi nikdy nepovedali, že mám mať 2 živnosti. Len musí byť tá činnosť vykonávaná aj doma. Ja zas nerozumiem, prečo by som mala mať živnosť aj tu aj doma? Veď práve ta E101 je doklad, ze si odvody človek platí a nerobí na čierno. A možno tu je to inak ako v At. Ale to je vedľajšie. Nežiadam o vysvetlenie. Prajem pekný večer.
Antidekubitny matrac predpise osetrujuci lekar, a pomaha i ked neriesi uplne problem. Treba polohovat a casto.
No ved ona ten matrac má, preto sa aj divím, že sa jej to urobilo, ja len že či neviete, aká mastička je dobrá na to, čo najlepšie zaberá a aj ona to má už otvorené, bol to pluzgier, čo jej praskol a teraz je to otvorené, mám takú paniku z toho, má 2 vedla seba, velké asi ako necht.
Zbytočne sa tu naťahujete - jedna hovorí o formulári E 101 vydanom pre SZČO vyslanú na územie iného členského štátu a druhá o E 101 vydanej pre osobu zvyčajne zárobkovo činnú na území dvoch alebo viacerých štátov Únie. A to je rozdiel. A čo sa týka E 101, tá je dokladom len o platení odvodov v jednej krajine Únie, nemá nič spoločné so živnosťou - jej potrebou alebo nie v príslušnej krajine. Dlhodobý výkon činnosti len na slovenskú živnosť v Nemecku je nelegálny. Agentúry to dobre vedia, preto sa tvária, že opatrovateľky akože vysielajú a ženy v tom lepšom prípade rotujú. Inak agentúry obyčajne majú v zmluvách, že za všetko, čo sa týka živnosti zodpovedá opatrovateľka. Vedia prečo.
Lasepton, beta-isodona, flammazine, zinkoxid-paste, dexpanthenol.
Radka, daj so z SR doniesť - v Rak to nie je, ale rak. lekári sú milo prekvapení: Dermochlorofyl. Najlepšie spray, to lieči diery až do kosti.
Co je to dlhodoby vykon? Tyzden, mesiac, rok, 5 rokov? Tuto cinnost vykonavame aj doma, nie len v Nemecku. Agentura s mojou zmluvou nema nic, zmluva je medzi mnou a zakaznikom. K tomu, aby som pracovala predsa nepotrebujem agenturu.
Dobry vecer, ja tiez odporucujem anti-decubitovy matrac lebo vsetky sposoby (masaz, zmena polohy vsetky 2 hodiny) su niekedy nestacujuce, jededna prelezania sa tvori niekedy v behu 2 hodin. Ja mam problemy s chrbtom a lezala som dlho, ale mam jeden matrac visco-elastique, ktory “memorisuje formu”, co znaci, ze latka matracu naberie vzdy tu formu ktora je mu tlacena. Ked nie je tlak, vyrovna sa. To je dobre pre predchadzanie prelezanin, lebo casti tela su menej pod tlakom, su ako v bavlnke. Zmena polohy a massage su vsak nevyhnutelne aj napriek matracu. S pozdravom, Hélène
Kde ma presne tie pluzgiere, pretoze decubit sa tvori len tam, kde tlaci zo spodu kost, to moze byt len povrchne, to je len pluzgier, pravdepodobne ked mas ant. matrac, nemusis polohovat kazdy den, poriadne umy kozu, osus a natri poriadne mirfulanom, kup velku tubu, je to aj na prevenciu dekubitov dek, su najcastejsie na kriznej kosti, kostrci, patach.
Hej mas pravdu, pomylila som sa, mne to vybavili za mesiac, len som musela ist do Blavy lebo tie kozy v Rakusku nevedeli, ze tam bola jedna novelizacia, tak som musela volat na SWA taka mlada chcela, aby somto este raz cele poslala do Braislavy, tak som jej povedala do duse Rakusanke jednej, ze to zavana sikanou a zrazu uz viac nepotrebovala. Peniaze za predpis 800 eru mi vratili.