Opatrovateľky v Rakúsku

Vyslanie v rámci platného nariadenia by nemalo prekročiť dobu 24 mesiacov. A čo sa týka živnosti, zober si podnikanie cudzincov na Slovensku, čo k tomu potrebujú a situáciu si otoč. Tak to obecne platí v Únii.

Ďakujem za odpoveď. 2 živnosti mať nemusíš, ak je len napr. v AT, lebo tam je táto práca už zlegalizovaná buď na živ. alebo zamestnanec, tak samozrejme, že odvody sa platia v AT. E-101 sa vybavuje len v tom prípade, ak či už podnikáš, alebo si zamestnaná aj na SK a popritom aj v AT, aby si neplatila v 2 štátoch odvody. Ja na SK vykonávam úplne inú činnosť nie opatrovanie. Samozrejme, že ty načo máš živ. na SK to musíš aj vykonávať. Ja tiež na čo je živ. vydaná, to robím, ale nemusí to byť tá istá činnosť v oboch štátoch. Ja som len nevedela, že keď máš na SK živnosť na čo ti je 101 v Nemecku veď tam odvody platiť nemôžeš iba v prípade nemec. živnosti, alebo zamestnanec vtedy treba 101. A že na SK máš živnosť znamená, že v Nemecku si považovaná za legálnu? Na čierno nerobíš na SK to mi je jasné máš živnosť, ale že to znamená legálnu prácu v Nemecku a nemôžeš byť stíhaná za čiernu prácu tam, no neviem. Tú druhú 101 mám od xx. xx. do neurčito. Aj kamarátke ju tak dali. No ak prejdem do inej rodiny musím požiadať o druhú to viem. E-formuláre sú pre EU a ich význam a dôvod vydania je všade jednaký. No snáď tieto info pomôžu aj iným. Ešte raz dík za reakcie veď ak si my neporadíme, tak kto. Nie?

Hovoríš o poistení, zmluve s rodinou - ja hovorím o legálnosti dlhodobého podnikania občana jedného členského štátu v druhom členskom štáte bez príslušného oprávnenia na takúto činnosť.

Myslim ze slovenske zeny este stale nepochopili, co znamena byt zivnostnickou, lebo inak by nemohli napisat taky blud, ze pracujem v jednej agenture. Spravne je mam zmluvu s agenturou, ktora sprostredkovava zivnostnickam rodiny a rodinam opatrovatelky. A ta kazda jedna agentura nie je zodpovedna za ziadneho zivnostnika. Neviem kedy to opatrovatelky uz konecne pochopia, ze pred zakonom su len oni zodpovedne a nikto iny. Ako keby neboli svojpravne. Ked chce niekto byt zivnostnik tak nech si najprv nastuduje zakon. svoje prava a svoje povinnosti.

Hádam som mala ešte uviesť, že hranica ročného výkonu je spravidla ohraničená 183 dňami.

Rakúšania to chcú hneď, len nechápu, že u nás všetko trvá večnosť. Ja som im len povedala, že čakám na 101 a hotovo. Povedali, že dobre, ale hneď ju treba doniesť, ak ju dostanem. Musia to mať podložené, že prečo neplatíš a máš u nich živnosť. Kamarátke tiež vrátili všetko, čo im zaplatila, lebo jej poslali šeky a ona platila aj napriek tomu, že mala 101. Ja som ju mala do týždňa, ale vďaka mužovi a kamarátke ju poslali za 5 mesiacov po niekoľkých urgenciách. Škoda reči.

No takto som to presne myslela aj ja, len to neviem tak kratšie podať. Myslím, že baby v Nemecku sú zavádzané tou 101 a myslia si že sú legálne, ale ako to je, zistia, ak ich skutočne prídu kontrolovať. No je to ťažké, lebo u nás ti fakt na soc. poisť. nedokážu dať fundovanú odpoveď no a neznalosť zákona neospravedlňuje a potom rob čo chceš.

Ahoj Lea, ja so zivnostou iba zacinam, nemam podrobne vedomosti, co to znamena, nacitam si to, ale tak laicky ked uvazujem, tak s ag. sa podpisuje zmluva a tam by mali byt zakotvene nejake podmienky, ktore by zivnostnik aj ag. mali dodrzat, ked im zivnostnicky platia, niektore az 850-900 Euro rocne poplatky, ze? Este som neurobila zmluvu, na co by som si mala dat podla teba pozor, mozu tam byt aj nejake zaludne §? Ak sa v tom vyznas, porad mi, ak mas cas. Dakujem Ti! Miri

Ahojte kolegyne. Chcem dať dopredu jednu tému, čo sa týka poistenia v prípade PN a sposobenia škody pacientovi. Asi pred mesiacom tu dala príspevok pani Andrea Moser z 24stunde betreung-agent. Týkal sa pripoistenia v inej poisťovni ako SVA, pre samostatne zárobkovo činne osoby. Platí sa suma cca 80 eur na rok, čo sa mi zdá málo pre rakúske poisťovne. Údajne slúži toto poistenie v prípade dlhodobej PN, napr. po operácii a pod a vyplácana je suma vo výške denného platu. Máte o tom niektorá info alebo skúsenosť? Pekný deň všetkým (:-

Najlepsie by bolo keby si si pozicala od niekoho zmluvu, kto ma uzatvorenu napr. s rakuskou or, caritas, myslim, ze ta jedina je najsolidnejsia na trhu co sa tyka po. Kazda jedna agentura berie poplatky aj od rodiny aj od opatrovateliek zivnostnicok, podmienky pre vlastne vykonavanie prace robis ty a rodina to je len medzi vami dvomi. Napr, jedine v com robi obmedzenie caritas, ze si mozes za seba dat nahradu ty, ale len s podmienkou, ze tato osoba ma zmluvu s caritasom a musi byt bud ZS alebo opatr., teda to co tam robys ty. Inak co sa tyka prace v rodine, vsetko je len tvoja zalezitost. A peniazky si daj vyplacat pri odchode na ruku, v hotovosti od rodiny.

Pripoistenie a skoda na majetku a pacientovi su dve rozdielne veci. Podla rakuskeho zakona kazdy zamestnanec v zdravotnictve a aj opatrovatelky su povinne mat toto poistenie, zial slovenske agentury asi niektore to nerespektuju, alebo nemaju o tom vedomosti. Jeto zo zakona. Velke rakuske agent. maju s poist. zmluvy a maju pausalne zlavu ja napr. platim 35 eur. rocne poistovni unika. Ak sa nieco stane, tak je z toho plateny pravnik a pod. Nikdy neviete na aku rodinu natrafite. A v Rakusku plati zakon, ze nie oni vam musia dokazat vinu, ale vy sa musite vyvinit.

Chcem sa opýtať, jedná sa o poistenie za škody pri výkone povolania? Kde to máte uzatvorené doma alebo v AT? Ďakujem.

Veľmi sa mi páčia Vaše názory. Sú plné ľudskostí. chápavosti, radosť čítať. Mať takúto osobu pri sebe / Teba Majka / je jedna veľká výhra. Nemám rada premúdrelé osoby, ale normálne. Každý je frajer ak má niečo za sebou, ale netreba zabudnút´aj na začiatky, a verte mi, že všetko dobré a zlé sa človeku vráti. Prajem veľa zdaru a sily.

Ako viem, tak doteraz nemecky zakon neumoznoval mat zivnostnenesky list na opatrovanie v Rakusku. Slov. agentury to vedeli a vsetko robili na cierno, teraz bude otvoreny pracovny trh, treba si prestudovat nove zakony. Ja platim odvody na Slovensku, ale kvoli tomu som si musela u nas zalozit zivnostensky list.

Presne tak, v Rakusku to nieje, aj ja som to doniesla a dcera mi dala peniaze. Lekar co tam chodi bol velmi prekvapeny aj z toho, ako mi zalezi na mojej pacientke.

Presne, tie pluzgiere sa jej urobili na krizoch, ten Mirfulan mam, len tie pluzgiere uz praskli a neviem cim to teraz natriet. Predtym sa mi dobre osvedcili hydrokoloidne naplaste, je to len v pociatku, asi 2. stupen, ale uz dnes som jej normalne na chrbate zbadala, ako mala zahnutu kozu, aj tam sa jej spravil pluzgier novy, som z toho na nervy.

Dakujem za pomoc, moj brat je zivnostnik a viem, ze je zodpovedny sam za seba, maka sam za seba, precitam si tie zakony. Dik, dam si pozor na to, co si mi napisala. Pozdravujem ta! Miri

Moja pacientka tiež mala dekubit, a na tú ranu lekár mu predpísal Bepanthen / Wund und Heilsalbe /. Tak pekne sa to zahojilo, teraz nemá nič. Už viac ako dva roky leží v posteli.

Dada a ty tým Mirfulanom natieraš celý chrbát, či ako? Takéhoto pacienta som ešte nemala, tak neviem, ja vždy len pleťovým mliekom ju ráno ponatieram a pomasírujem.

Ten Mirfulan je vyborna mast, lepsi ako Lasepton, len musis vzdy odstranit zvysky starej zaschnutej koze pred natieranim, neviem to posudit, tie pluzgieriky v ktorych je tekutina by nemali byt prelezanina, skus to zatial len susit a prelepit len na volno mirfulan natieraj preventivne na tych miestach, kde hrozi prelezanina, som ZS 30 rokov, prax z toho 18 rokov geriatriu vo Wiedni, tazsie prelezaniny je dobre prelepit specialnou naplastou z lekarne. V bastendig dstan na paty take ruzove chranice z molitanu, pacient ich dostane na predpis od hausartz.