Opatrovateľky v Rakúsku

Aj moja dcéra zmaturovala 19.5., uznali mi iba do dátumu maturitného vysvedčenia, plus 3 mesiace od mája, do augusta -vrátane augusta mi vyplatili RP, ale na tie 3 mesiace som musela dávať novú žiadosť, lebo vraj to bol navyše doplatok, lebo taktiež bola na Úrade práce. Mne p. Demčák povedal, že má nárok do 21 rokov. Ešte som to neskúšala znova žiadať, lebo keď mám pravdu povedať, nechce sa mi už do tohto papierovania púšťať. Je tu niekto kto už má takéto skúsenosti a vybavil to?

Od 1.3.2011 sú zmeny: zrušenie prídavkov 3 mesiace po skončení strednej školy a prídavkov pre deti 18-21 ročné, evidované na ÚP ako hľadajúce zamestnanie. Ak nastupuje na vysokú školu, prídavky bežia ďalej.

Kamarátka pracuje v Linzi a dostala na dcéru ktorá v máji nezmaturovala, ale doložila do žiadosti úradne overený doklad o ukončení štúdia. Na fotokpií zmenila slovíčko nedokončila na dokončila a vyplatili jej od januára do novembra, teda tak ako mali podla zákona 11 mesiacov, a nepýtali ani maturitné vysvedčenie. Ja som na dcéru dostala len za osem mesiacov a napísala som odvolanie a teraz čakám na odpoveď. Dievčatá nesmieme sa dať ony to na nás skúšajú. Tento rok máme ešte nárok na vyplatenie aj 3 mesiace po ukončení štúdia a aj na prázdniny. Napíšte odvolanie, hoci aj rukou a pomocou prekladača ako ja. Majú nás za hlupane ktoré neovládajú ich zákony a ony s toho chcú ťažit. Nedajme sa poraďme si a nebudme hlúpe,

Dobry den, vedel by mi prosim niekto poradit, som na zaskoku v Rakusku, ale zivnost mam pozastavenu a kvoli 2 tyzdnom si ju nechcem otvarat. Je potrebne prihlasit sa na Gemeinde na prechodny pobyt alebo ako to funguje? Dakujem za odpoved. Aja

Mastný tyl. Vytvorí sa nová kožička.

Prajem prijemny podvečer, prosim ak mi niekto vie poradiť a zaroven pomôcť. Potrebuje vedieť, čo má v náplni práce opatrovateľka. Dnes som mala konflikt s domácou, žiadala odo mňa kosiť záhradu, trávnik a nie malý, keď som protestovala, tvrdila, že to mám v náplni práce. Domáci bývaju tiež v dome s babkou a so mňou. Podotýkam, že babka je úplný ležiak a vôbec nie je ľahká práca. A čo mám zaplatené sem nenapíšem, lebo sa hambím, že ma vysmejete, ďakujem za odpoveď.

Myslím si, že to určite nie je v tvojej náplni práce, a ešte k tomu, keď tam bývajú aj domáci. Ty sa máš starať o hygienu pacienta, zabezpečiť mu všetky potreby, týkajúce sa každodennej starostlivosti okolo jeho osoby, samozrejme varenie, a bežné udržiavacie práce v jeho byte, ako napr. 2-3x do roka umývanie okien a pod. Určite tam nespadá kosenie celej záhrady. My máme na to záhradníka, a poznám dalšie dve opatrovateľky v okolí, u ktorých to tiež robí záhradník. Samozrejme niektoré rodiny si chcú z opatrovateliek urobiť slúžky na všetko, ale netreba sa dať! Ak to vyslovene od teba žiadajú, a ty si prípadne ochotná to urobiť, tak určite si to daj zvlášť zaplatiť. Také práce sa účtujú 10 eur / hod. Ak ťa využívajú, a ešte aj za slabý plat, hľadaj inú rodinu. Inak ťa pripravia o zdravie aj sebavedomie.

Tätigkeiten
Welche Tätigkeiten darf die Betreuungskraft ausführen?
Ihre Betreuungskraft unterstützt Sie vor allem bei den folgenden Tätigkeiten:

• Hauswirtschaftliche Tätigkeiten wie Kochen, Wäschewaschen und Bügeln, Reinigungstätigkeiten, Besorgungen…
• Begleitung bei Behörden- und Arztwegen
• Unterstützung bei alltäglichen Verrichtungen –unter Berücksichtigung Ihres allgemeinen Zustandes
• Leistet Ihnen Gesellschaft, liest vor, begleitet Sie bei Aktivitäten wie Spazierengehen, Besuchen von Freunden…
• Führung des Haushaltsbuches mit Aufzeichnungen über alle für Sie getätigten Ausgaben
• Praktische Vorbereitung auf einen Ortswechsel

Personenbetreuer dürfen auch folgende pflegerische Tätigkeiten durchführen:
• die Unterstützung bei der oralen Nahrungs- und Flüssigkeitsaufnahme sowie bei der Arzneimittelaufnahme,
• die Unterstützung bei der Körperpflege,
• die Unterstützung beim An- und Auskleiden,
• die Unterstützung bei der Benützung von Toilette oder Leibstuhl einschließlich Hilfestellung beim Wechsel von Inkontinenzprodukten und
• die Unterstützung beim Aufstehen, Niederlegen, Niedersetzen und Gehen.

Bei Vorliegen von bestimmten medizinischen Gründen ist dazu eine Unterweisung durch diplomierte Pflegekräfte erforderlich.

Nach schriftlicher Anordnung des Arztes dürfen Personenbetreuer auch folgende medizinische Tätigkeiten übernehmen:
• Verabreichung von Arnzeimitteln,
• Anlegen von Bandagen und Verbänden,
• Verabreichung von subkutanen Insulininjektionen und subkutanen Injektionen von blutgerinnungshemmenden Arzneitmitteln,
• Blutentnahme aus der Kapillare zur Bestimmung des Blutzzuckerspiegels mittels Teststreifens und
• einfache Wärme - und Lichtanwendungen

I. Kompetencie opatrovateľky
Od 10. apríla 2008 smú osoby vykonávajúce domáce opatrovanie [Hausbetreuung] vykonávať nasledovné činnosti:
Jednoduché opatrovateľské činnosti, napr.

Pomoc v domácnosti (príprava jedál, vybavovanie rôznych vecí, čistenie a upratovanie atď. )

Pomoc pri nevyhnutných životných úkonoch

Poskytovanie spoločnosti

Doprevádzanie pri rôznych aktivitách (nakupovanie, akcie atď. )

Nasledovné činnosti, pokiaľ si to vyžadujú zdravotné dôvody:
o
Pomoc pri jedení a pití
o
Pomoc pri telesnej hygiene a pri vykonávaní potreby
o
Pomoc pri obliekaní a vyzliekaní
o
Pomoc pri vstávaní, chôdzi, sadaní, líhaní
Jednotlivé ošetrovateľské činnosti, ktoré boli na opatrovateľku delegované diplomovaným ošetrovateľským personálom

Nasledovné činnosti, ak sa jedná o zdravotné problémy (napr. poruchy hltania)
o
Pomoc pri jedení a pití
o
Pomoc pri telesnej hygiene a pri vykonávaní potreby
o
Pomoc pri obliekaní a vyzliekaní
o
Pomoc pri vstávaní, chôdzi, sadaní, líhaní

iné ošetrovateľské opatrenia
Jednotlivé zdravotnícke činnosti, ktoré boli na opatrovateľku delegované lekárom resp. diplomovaným ošetrovateľským personálom, napr.

Podávanie liekov (podávanie tabletiek a pod. )

Prikladanie a výmena bandáží a obväzov

Pichanie podkožných inzulínových injekcií a podkožných injekcií s liekmi spomaľujúcimi zrážanie krvi

Odber krvi na meranie hladiny cukru v krvi

Jednoduché svetelné a tepelné procedúry
Lekárske činnosti môže vykonávať (po povolení lekára [Genehmigung]) aj diplomovaný ošetrovateľský personál, ktorý toto môže delegovať na opatrovateľku.
Ošetrovateľské resp. lekárske činnosti sú obmedzené na súkromnú domácnosť opatrovanej osoby a smú sa vykonávať len časovo obmedzene a po súhlase opatrovanej osoby (alebo jej zákonného zástupcu [gesetzlicher Vertreter]).
Ošetrovateľské resp. lekárske činnosti sa smú okrem toho vykonávať len po nariadení, poučení a pod kontrolou ošetrovateľského personálu resp. lekára.
2
Delegovanie činností musí byť v písomnej forme, okrem toho sa musí viesť protokol o vykonaných úkonoch.
Opatrovateľka je povinná každú zmenu stavu, ktorá je relevantná z hľadiska lekárskej a ošetrovateľskej starostlivosti, bez meškania nahlásiť lekárovi resp. ošetrujúcemu personálu

Ja som kosila aj rubala drevo, ale som si dala platit.

Ahojte, čítam Vaše príspevky a neviem či robím správne. Dlhšiu dobu som nezamestnaná, preto som sa rozhodla spraviť si Kurz opatrovateľky cez Červený kríž. Na zaplatenie som sa musela zadĺžiť. No neviem, či to bolo správne. Keď čítam Vaše skúsenosti, starosti, poznatky s agentúrami, mám veru obavu, kde vezmem na nejaké poplatky znova financie. Nemčinu sa snažím učiť, no je to ťažké, doma sa prinútiť. Nie som nejaký bojko, no predsa len, dostať sa z dažďa pod odkvap? Vie niekto pomôcť? Ja viem, už nie je moderné “miluj blížneho svojho”. Ak budem vedieť, rada sa revanšujem.

Ahojte, uplatnili ste niektorá takúto žiadosť? Nepracovala som za minulý rok viac ako pol roka / prepočítané na dni / a znovu mám šek na celú sumu, poraďte.

Dobrý deň, mám takýto problém, podala som už koncom decembra žiadosť o vyplatenie detských prídavkov. Ale ešte neprišli a ani žiadnu výzvu či žiadosť som nedostala od Finanzamptu s Klagenfurtu. Som rozvedená s dvoma deťmi. Neviem čo robiť, ostatným ženám s ktorými som sa rozprávala už peniaze prišli. Poraďte mi prosím prosím.

Musí Vám tam ničo chýbať, treba sa informovať, je potrebné všetko zdokladovať čo píšu na internete. Podávala som v januári a za tva týždne peniaze boli na účte.

Dobrý deň, pýtam sa kvôli kolegyni, či jej vie niekto poradiť: V júli má odrobené 3 roky na živnosť, to znamená platenie vyšších odvodov. Chcela by sa zamestnať v domove alebo zdrav. zariadení v Rakúsku - je zdrav. sestra. Keby zrušila živnosť v júli a práca by jej nevyšla, a ona si znova otvorila živnosť - napr. v septembri - bude sa to posudzovať ako nová živnosť, to znamená odvody ako od prvého roku od začiatku? Odvody by boli menšie? Alebo vyššie, ako to je? Ďakujem dopredu za pomoc.

Chcem sa spýtať - vie mi niekto poradiť, dá sa internet yess nabiť aj sumou 10 Euro alebo len za 20 Euro. Niekde som čítala, že na internet musí byť sumou 20 Euro.

Nič mi neposlali, že mi nejaký doklad chýba ani žiadna výzva mi neprišla.

Berie sa to ako pokračovanie živnosti.

Zdravím vás, vedel by mi niekto poradiť ohľadom referencií? Mám si to pýtať od rodiny a čo by to malo obsahovať? Ďakujem.

Iba 20. Eurami sa dá dobiť YESSS. 10. sa dobíja mobil a dá sa 10. špeciálne na 14 dní pre EU.