Barbara, prosim ta, posli aj mne to tlacivo na prerusenie zivnosti, moc mi pomozes! Dakujem.
Napis mail, ihned ti ho preposlem.
Dobry den, prosim Vas, moze si invalidny dochodca otvorit zivnost v Rakusku? Za odpoved vopred dakujem.
Cauko babenky, neviete mi niektora poradit, ako sa platia odvody viem, ze kvartal je 3 mesiace pracujem od januara a dostala som sek, ktory som musela zaplatit do konca februara, teraz mi pride dalsi teraz v maji alebo ako to je vdaka?
Dobry vecer, citali ste o rodinnych pridavkoch v pravde? Ze su nejake zmeny pre rozvedene zeny, ale som vsetkemu neporozumela ak by ste vedeli o tom viac, tak budem rada, dakujem.
Ano, vela opatrovateliek ma invalidny dochodok.
Odvody za 2. štvrťrok je potrebné vyplatiť do 31. mája 2011. Takže každú chvíľu čakaj predpis.
Vdaka za odpoved evka.
V ktorom čísle sa píše o tých rodinných prídavkoch prosím ťa, rada by som si to prečítala. Ďakujem
Prosim Vas Janka, ak mate s tym skusenost napiste mi na moj email, ked si myslite, ze mozem pracovat v At. s invalidnym dochodkom, ako si vybavit Gewerbe? Ked potom musite byt nahlasena v poistovni v At. a invalidny dochodok vam vyplacaju na Slovensku? Ved vy sa musite potom u nas odhlasit zo soc. poistovni, nie? Alebo mi poslite vase t.c., velmi rada by som sa s vami porozpravala, velmi pekne vam dakujem, silvia.arbeit123@gmail.com
Pre Denisu [30. 4. 2011 19:17:42] Adka:
V súvislosti s uplatňovaním nových európskych nariadení sa začal vyskytovať problém slovenských opatrovateliek pracujúcich na živnosť v Rakúsku, ktoré sú rozvedené a majú dieťa, resp. deti rozsudkom súdu zverené do starostlivosti, keď tieto deti žijú v SR. Problém rieši ústredie v spolupráci s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a Solvit centrom, zo sekcie vládnej legislatívy pri Úrade vlády SR.
Ústredie ako styčný orgán pre rodinné dávky v rámci koordinácie systémov sociálneho zabezpečenia v rámci Európskej únie listom zo dňa 9. 12. 2010 požiadal partnerský rakúsky styčný orgán o stanovisko v predmetnej veci a inicioval pracovné stretnutie, aby doriešil vzniknutú situáciu. Doteraz však rakúska inštitúcia na náš list nereagovala.
Na základe podaní občanov bolo do záležitosti zainteresované aj Solvit centrum, ktoré požiadalo o neformálne stanovisko Európsku komisiu a listom zo dňa 9. 3. 2011 požiadalo o stanovisko ministerstvo práce.
V oblasti rodinných dávok stanovujú všetky tieto nariadenia základné pravidlá, podľa ktorých je primárny nárok na rodinné dávky v členských štátoch a vo Švajčiarsku, v ktorom je rodič dieťaťa / detí zamestnaný alebo pracuje ako živnostník, a v členskom štáte, kde je nárok na rodinné dávky len na základe bydliska, je výplata týchto dávok zastavená do sumy, na akú je nárok v členskom štáte na základe výkonu práce. V prípade, že pracujú obaja rodičia v rôznych krajinách, primárne kompetentný pre výplatu je ten, v ktorom súčasne žijú aj deti, pričom krajina, kde pracuje druhý rodič, dopláca rozdiel do výšky svojich dávok, ak sú tieto vyššie ako v prvom štáte. Hovorí sa tu o primárnej a sekundárnej kompetentnosti pre výplatu dávok. Po ich stanovení už uplatňuje každý štát svoju národnú legislatívu, čo sa týka výšky dávok, podmienok nároku a administratívnych postupov.
Situácia sa komplikuje v prípade neúplných rodín, keďže prístupy národných legislatív k postaveniu rodičov a detí po rozvode manželstva sú rôzne.
Slovenská legislatíva určuje práva a povinnosti rodičov voči deťom aj na základe zverenia detí do starostlivosti rodičov rozsudkom súdu, od čoho sa napr. odvíja aj výplata rodinných dávok. Obdobná situácia môže nastať aj v prípade slobodných rodičov, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti. V takomto prípade je z hľadiska nároku na dávky posudzovaný len jeden rodič, čo bolo doteraz akceptované aj rakúskymi inštitúciami. Určovanie kompetentnosti členského štátu na základe pracovnej činnosti rodiča, ktorý nemá deti v starostlivosti, sa javí komplikované aj z toho dôvodu, že úrad a často ani rodič starajúci sa o deti o ňom nemá informácie, ani o mieste jeho pobytu a práce a spolupráca tohto rodiča s úradmi vo veci rodinných dávok sa javí veľmi problematická.
Koordinačné nariadenia vo vzťahu k rodinným dávkam, žiaľ, vôbec neriešia situáciu rodiny po rozvode a ich uplatňovanie v praxi preto prináša rôzne problémy. Z uvedených dôvodov zastavili rakúske inštitúcie výplatu rodinných dávok rozvedeným matkám zamestnaným v Rakúsku, ktorých deti žijú v SR, vychádzajúc z predpokladu, že tu žije a pracuje aj ich otec, teda, že SR je primárne kompetentná pre výplatu rodinných dávok a Rakúsko len na základe sekundárnej kompetencie bude vyplácať doplatok do výšky rakúskych dávok. Táto vyrovnávacia dávka je vyplácaná raz ročne za predchádzajúci kalendárny rok.
Tu je rozpor v prístupe rakúskych a slovenských inštitúcií, v dôsledku čoho nevypláca rodinné dávky vo výške slovenských dávok ani jeden zo zainteresovaných štátov, keďže neuznáva svoju primárnu kompetentnosť. Podľa našich informácií majú obdobný problém aj ďalšie krajiny, o ktorom je informovaná aj Európska komisia.
Čítajte viac: Vyplácanie dávok z Rakúska - Ako vybaviť - Užitočná pravda - Pravda
Ďakujem veľmi pekne za celý článok. Si veľmi milá, ešte raz ďakujem.
Nemusite sa odhlasit na Slovensku v poistovni a nie su ziadne problemy. Ja mam ID a nikde na SK som sa neodhlasovala a tlacivo 106 v At nedavala nikde potvrdzovat. Ak sa na Sk odhlasite, asi pridete o ID. Moj email ak nieco potrebujete: 20103768@azet.sk. S pozdravom.
Mili ma pravdu, neodhlasovat sa na Slovensku, napis jej na mail ja len viem, ze su tu zienky, ktore poberaju invalidny na Slovensku, ja vsak nie som invalidna dochodkyna, zrejme Mili ti poradi lepsie ako ja. Prajem vela stastia. JANKA
Dobry den, mile opatrovatelky, papiere na vybavenie rodinnych pridavkov som postou posielala este 28.2., rodinne, kedze som rozvedena mi na Slovensku pozastavili, takze neberiem nic, mam tomu clanku rozumiet, ze ani ziadne pridavky nedostanem tu v Rakusku, pocula som rozne nazory k tomu, neviem co je pravda, dakujem.
Ja by som tam zavolala a opýtala sa priamo ich, lebo to je dlhý čas na to, že sa ti z úradu neozvali a ani žiadne rozhodnutie neposlali.
Ahoj Evka, môžem poprosiť aj ja to tlačivo na prerušenie? Ďakujem vopred, mariefrckova@centrum.sk.
Ahoj, chcem sa opytat, je lepsie pozastvit zivnost v Rakusku, alebo zrusit a potom si ju nanovo zalozit, ak chcem mat napriklad pol roka pauzu. Ak niekto vie, poradte prosim, vopred dakujem.
Ahoj, kludne si ju na pol roka prerus, nemusis potom platit. Stiahni Ruhendmeldung z internetu, podpis a posli emailom na prislusne WKO.