Dakujem
Evka dnes som chcela zavolať ako som napísala, ale už nemôžom nájsť odkaz s telefónnym číslom. Ak môžeš tak ho napíš. Ďakujem.
Pre Bibu
Bola som v Tirolsku, babka a rodina boli dobrí ľudia. K výplate mi vždy niečo “prihodili”. Brali ma ako súčasť rodiny, dodnes mám na nich pekné spomienky. Aj u nás sú dobrí a zlí, nemožno to takto posudzovať.
Diky Gabi!
Pani Wilma, dakujem za informacie, ale nepochopila som, ci mam narok aj na detske a rodinne pridavky od Finanzamt, ked by som bola na Wochengeld a Kinderbetreuugsgeld po caa. tych 2 rokov by som bola bez prace a venovala sa dietatu, a platila by som si odvody. Kedze mam skusenost, ze som si urobila mesiac volna v decembri a neboli mi vyplatene pridavky, pritom prechodny pobyt ako aj odvody boli vyplatene, len som nemala potvrdenie o prijme za mesiac december. Dakujem za informacie, vsetko dobre. IN
Mile opatrovatelky, chcela by som si tu v Rakusku priplatit pripoistenie, kolko sa take pripoistenie plati mesacne a ako si ho vybavim, chcela by som nieco aj v pripade marodky ak by sa nieco stalo a este otazocka, ked som na PNke a platim si odvody, patria mi rodinne pridavky? Dik.
Ak myslíš zdravotné pripoistenie, tak to je “Zusatzversicherung”, musíš dať žiadosť na SVA - je na to špeciálne tlačivo. Platíš potom v odvodoch o 13,44 Eur mesačne viac. Prípadnú tvoju PN ti SVA začne platiť až po 6 mesiacoch platenia pripoistenia. Je to asi 10,1 Eur na deň, pokiaľ si platíš odvody z minimálneho vymeriavacieho základu.
Ešte dodatok, pokiaľ si PN a chceš poberať “maródku”, musíš si platiť a odvody. Žiaľ, rodinné prídavky už nemám, takže neviem poradiť.
Chcem vas poprosit o radu mile opatrovatelky, pracovala som v Tirolsku, odkial mi teraz prislo platit zivnost 109 e, ale pracujem od aprila uz v okoli Wien, tam sa plati menej okolo 50 e, mam s tym zajst na WKO a poziadat o zmenu platby, lebo ako to je? Ma s tym niekto skusenost? V Tirolsku som v tomto roku pracovala len 1 turnus, potom babka zomrela, poradte.
Keď meníš miesto, vždy si musíš preložiť i miesto podnikania v živnosti, potom platíš členské len tam, kde momentálne pracuješ.
Invalidný dôchodca môže pracovať koľko, ako a kde chce, nie je to zákonom obmedzené. Či ako zamestnanec alebo ako živnostník. Informácia od Mili je nesprávna. Po prvé - po premene ID na obyčajný starobný by sa vám prirátalo obdobie, ktoré odpracujete v Rakúsku, zvýši sa vám slovenský dôchodok, minimálne zdravotná poisťovňa by mala byť informovaná, ste poistencom štátu a zároveň živnostník, je jedno že v Rakúsku. Ak ste mala hrubý príjem nad 3948, 72 Eur za minulý rok, musíte platiť aj odvody do sociálnej poisťovne. Ženy nie sú dostatočne informované o tom, že od roku 2012 začína fungovať prepojenie poisťovní v rámci EÚ - nahradí to napr. teraz používané E formuláre a môže dôjsť k nemilým prekvapeniam.
0907314526
Opravujem - pre rok 2011 sa posudzuje hrubý príjem za rok 2009 - ale suma 3948, 72 je v poriadku. Ospravedlňujem sa.
Dobry den dievcata. Potrebujem pomoct, ak niekto bude vediet. dala som danove tu v AT, ale, nevyplnila som formular L1, takze mi neuznali danovy bonus na dieta. Pomozte mi to niekto vyplnit prosim. Teraz som v AT a moj telefon je 650 2489475, dakujem.
Krásny deň všetkým. dievčata je vás vela v salzburgu?
Spolu s rodinnymi je vyplacany aj danovy bonus, o ten nie je potrebne poziadat. Vyska bonusu je od 2009 je 58,40 mesacne.
To viem, ale ked sa podava dan, treba vyplnit ten formular L1 a na zaklade toho mi daju aj bonus 495 eur, alebo tak nejako a ja neviem vyplnit ten formular L1. To som mala poslat spolu s danovym?
- poist. číslo, podľa E card
1. 3 daňové ak ho máš
2 - údaje o dieťati - paličkovým číslom
- priezv.
meno, ak nema rak. kartičku, tak en dátum
3.
3. 1 - pre dieťa v domácnosti
3. 2 mimo domácnosť
4 alimenty - od - do
4. 1 v domácnosti
4. 2 mimo domácnosť
5. výdavky na starost. o dieťa
5. 1
mimo exter. št.
5. 2
postihnuté dieťa - liečenie
5. 3 percent
5. 4
týmto nárokujem na ext. vzd. - odboré. vzd.
5. 4. 1 dĺžka vzd.
5. 4. 2 inf. o mieste PSČ - štát
5. 5 o postihnutom dieťati
atď…
dole dátum podpis
Chcem vás poprosiť o radu. Živnosť a všetky papiere mám na Finanzamt v Innsbrucku, teraz som nastúpila do novej rodiny, kde nie je nijaký úrad. Patrí to ku Graz, no je to ďaleko. Ako by som mala postupovať. Z Innsb. som dnes dostala aj šek na tých 109 eur. Budem vďačná za každú radu.
Ahojte babenky, vie niektora, ci mam narok na rodinne pridavky, ak mi dcera studuje na vysokej skole externe? Dakujem