Opatrovateľky v Rakúsku

Ja mám tiež dvoch pacientov a mám 80 na deň a to dedko je sebestačný a ja mu navarím, prestriem, a raz za dva týždne prezlečiem posteľné prádlo a vysávam jeho izbu, lebo spáva oddelene. On sa sám ráno oblečie, aj všetko ostatné. Ale keby sa jeho stav zhoršil, tak mi určite nepridajú. Mám čo robiť s babkou a on to vidí, a možno aj preto sa snaží byť sebestačný.

Zdravím Vás, dievčatá má niekto informácie o agentúre p. Papai, punkt3.biz? Sprostredkuváva prácu, má agentúru v Rakúsku? Ponúka 55 eur hrubého pre začiatočníčku, čo si o tom myslíte?

Pokial nevieš po nemecky akceptuj to, ak nemáš inú možnosť, ale normálna sadzba je min. 50 Eur na mesiac + odvody + cestovné /odvody a cestovné platí rodina/.

Ja viem tak, že min. je 55 eur. Neviete, čo je na tom pravdy?

Ja som brala 100 eur na den za dvoch a este usetrili na strave za druhu. A pre ostatnych clenov rodiny som nezehlila!

Áno, písali tu, že minimálne 55 eur čistého, inak sa táto práca nevyplatí.

Zdravim, my s kolegynou mame starku, co je absolutne nesamostatna, uz ani ruku nezdvihne, utierame, nos, zadok, krmime, dvihame a prekladame ju, tahame ju na WC. Mame 60 eur na den. Odist sa od nej neda, ani cez volno nie. Zvysit plat nam rodina nechce.

Ahojte, robí niekto z Vás v Himbergu?

Ahojte, vie mi niekto poradit, rodina odmieta platit odvody na socialnu poistovnu, mam nato narok? Zatial si to platim zo svojho prijmu, dakujem.

Nemam rada, ak je niekto skodoradostny. Kazda musime robit to, co mame podpisane v zmluve a za taky plat, aky si dohodne agentura a zakaznik. Az neskor si mozme poziadat o jeho zvysenie, alebo ak vieme perfektne nemecky, pobrat sa o dom dalej. Ja som zacala robit za 40€ na den, teraz mam 55€, pratam, varim, zehlim, vsetko ako vacsina z nas. Kto chce robit robi a kto vymysla, sedi doma a place ako sa ma zle. Je to tazka a narocna praca a zasluzi si aj dobre financne ohodnotenie, ale uz aj tu sa cena prace znizila a tie starsie opatrovatelky len spominaju, ako to niekedy vynasalo.

Zo zákona ti nemusia platiť odvody, ale prevažne ich platia, lebo dostávajú príspevok od štátu, ak si to zdravot. stav opatrov. osoby vyžaduje. Neviem koľko zarobíš, tak je to ťažko posúdiť, niekde dávajú výplatu a z toho si opatr. všetko platí, ale väčšinou to sú vyššie sumy. Napíš koľko dostávaš od rodiny a koľko ti ostane v čistom. Jaja

Zákonný nárok na to nemáš.

Veľmi výstižne a pravdivo si to napísala Jana. Súhlasím.

Dobrý deň pracujem v At 2,5 roka a bola som v rodine 1,5 pri babke s alzheimerom. Všetko som vybavovala, lekárov, zubárov, nákupy, lieky. Lenže babka začínala byť agresívnejšia a robila zle. A ako sa zachovala rodina? Pár dní pred tým, ako som mala prísť mi striedačka napísala, že už nemám chodiť a rodine sa akosi neunúvalo dopredu dať mi vedieť. Ženy, nenechajte o sebou zametať, robiť za minimálne platy a drieť od rána do večera. Máme svoju hrdosť a bez nás by boli oni v riti, ale aj tak nás berú ako slúžky, samozrejme nie všetci sa tak chovajú. Treba hladať a skúšať a nevešať hlavu. Pekný deň všetkým.

Mila Janka, pevne verim, ze tu skodoradost si nenapisala v suvislosti so mnou. Ty nie si zamestnankynou agentury, ale agentura Ti len pracu sprostredkuje. Pokial si myslis, ze si malo ohodnotena, tak oslovis agenturu, ktorej za to platis a ona Ti dohodne objektivnejsie ohodnotenie, ak je seriozna. Pratat, zehlit a varit pre pacienta je povinnostou kazdej opatrovatelky, ale len co sa klienta tyka!

Prosim vás o radu, pracujem v Rankweily okres Feldkirch a chcela by som vybaviť rodinné prídavky. Neviem, či stačí len obyčajné potvrdenie zo školy Gymnázia, alebo je nutné mať E 402? Ďakujem.

Dobrý deň, chcem vám len napísať, že mne sa stalo to isté! Viem ako sa cítite, ale sa im to vráti.

Chcem napísať, že aj ja mám podobnú skúsenosť, bola som v rodine sama, dedko musel do nemocnice a ja som sa dohodla s rodinou, že keď sa vráti zavolajú mi… čakala som dva mesiace a teraz som sa dozvedela, (od iných), že tam vzali lacnejšie Rumunky, je to priadne svinstvo, a ani neviem, či za mňa zaplatili odvody, teraz si musím všetko pracne zisťovať na vlastné náklady, preto by, asi bolo lepšie, keby (teda ak ste dohodnuté, že budú platiť odvody) nám platili odvody na ruku, každý mesiac a hotovo, potom sa nám nemôže stať, že ak skončíme, pre úmrtnosť, alebo niečo iné, že zostaneme bez peňazí. To je iba môj názor, prajem pekný deň, Ema.

Totálne s Tebou súhlasím, Ty nepočúvaj čo Ti tu radia “hrdinky práce”, ale rob podľa seba! Rakušanka by našu prácu za taký peniaz nerobila nikdy, a keď aj, tak ony v nemocnici aj chodiaceho doprovádzajú vo dvojici! Peniaze nie sú všetko! Pozeraj najprv na seba-títo chorí sa už neuzdravia, starí o chvíľu i tak umrú, ale Ty máš ešte život pred sebou! Všetko dobré prajem!

Ahoj, ja som tiež podávala vo Feldkirchu a stačilo stredoškolákom len to potvrdenie. F 402 pýtali len pri vysokoškolákoch. Oni si vypýtajú dodatočne, čo potrebujú. Pekný deň všetkým. Maja