Opatrovateľky v Rakúsku

Dobry vecer, prosim Vas, moze mi niekto poradit? Pracujem v AT, kde platim SVA. Zajtra mam ist na preventivnu prehliadku. Doktor mi povedal, ze si ju celu zaplatim. Chcem sa opytat ci si to platim sama, alebo mi to preplatia z Rakuska? Ak ano, treba vypisat Krankenmeldung? A co dalej? Dakujem za odpoved.

Ja som tiež pred mesiacom bola na preventívnej prehliadke a nič som neplatila, máš nárok asi raz za dva mesiace, neplať nič.

Preventivne prehliadky su zdarma. Narok raz dva roky.

Krankenmeldung nema s tym nic spolocne. Ten vypisujes, len ked si PN. Pokial mas slovensku EU karticku na zaklade E106 formularu, nic neplat, poistovna si to vyuctuje s rakuskou poistovnou. Len niektori lekari su lenivi to zvlast fakturovat, preto chcu hotovost. Pokial Ta bude lekar odmietat, mozes mu povedat, ze sa obratis na dohlad nad lekarskou starostlivostou v prislusnom regione. Pri takomto odmietani moze lekar mat velke problemy. Na mna to moja obvodna zo zaciatku tiez skusala, ale nepochodila. Vyuzivaju len nevedomost pacientov s EU kartickami.

Nie je to pravda. Slovenska EU karticka plati u vsetkych lekarov. Odbornych aj pri rontgene. Ja osobne chodim pravidelne k odbornemu na gastroenterologiu, nemam ziadny problem, len treba vzdy prilozit kopiu karticky. To iste plati aj u gynekologa a pod.

Ešte dodávam, že samozrejme, len keď má ten odborný lekár zmluvu s poisťovňou.

Teraz neviem aku kopiu karticky, ja poznam zelenu e-card a preukaz poistenca.

Ďakujem.

Ja som bola na operáciu so zlomenou rukou na európsku kartičku a nikdy som u žiadneho lekára nič neplatila.

Nejedná sa o E-card. Na Slovensku používaš u všetkých lekárov, lekárňach i RTG európsku kartu poistenia - poisťovne ju po roku znovu predlžujú na ďalší rok. Túto si nafoť do zásoby a pri návšteve slov. zdravot. zariadení pri každej návšteve nechávaš jednu kópiu.

Dakujem Martinka, mam este jeden problem, z ktoreho som na nervy. Minuly rok od 1/2 oktobra do 1/2 decembra 2010 som mala pozastavenu zivnost, nemala som robotu. Nevedela som, ze ked mam pozast. zivnost, tak mi pozast. aj SVA. Tiez som nevedela, ze mam hned na SK zacat platit poistku. Zadrhel je v tom, ze ja som na zaciatku okt. 2010 zaplatila do SVA 4.kvartal do konca decembra. Vseobecna poistovna tu na SK vymaha odo mna ten rozdiel, co som bola doma. Od 18.12.2010 som mala znova obnovenu zivnost. SVA v AT mi nevrati peniaze, co som zaplatila naviac. Ja som z toho chora, neviem co mam robit. Dakujem.

Sory, raz za dva roky, a som z Revúcej a nemám žiadne problémy s lekármi, nikde som nič nemusela platiť.

No nebola som este v takej situacii, tak neviem, ci ti dam spravne info. Myslim, ze ked si mala do 1/2 oktobra a od 1/2 decembra zivnost aktivnu, odvody ti nevratia, lebo za kazdy nacaty den v mesiaci, odvody zaplatit musis. Co sa tyka novembra, to by ti mozno mohli vratit, ked prepocitaju na odvodoch rok 2011. A s tym slovenskym zdravotnym to neviem. Nasa birokracia je nehorazna, nikto ti nevie poradit, lebo tomu asi nerozumeju, ako to vyriesit. Asi by si to mala zaplatit a potom nejakym sposobom, ked budes mat rak. potvrdenie vymahat naspat, lebo aj tak na to po dlhsom case nauctuju este penale. Skus sa obratit osobne a priamo na kancelariu dohladu nad lek. starostlivostou. Mozno ti neake opatrovatelky daju radu ako postupovat. Naozaj neviem, vela stastia.

Dakujem Martinka, pekny dnik pa

Martina, napísala si to správne, rakúske odvody za mesiace, v ktorých bola živnosť čo len jeden deň aktívna a v ostatnom čase bola povinnosť platiť na Slovensku ako dobrovoľne poistená, ak nebola evidovaná na ÚP ako nezamestnaná. Ak bola v tom období ošetrená, plateniu sa zrejme nevyhne.

Mile opatrovatelky. Zacinam pracovat v Rakusku ako opatrovatelka. V zdravotnej poistovni u nas na Slovensku mi povedali, ze europsky preukaz poistenca nepotrebujem, ale moje zname tento preukaz maju. Poradite mi prosim Vas ako postupovat?

Anka, predpokladám, že pracuješ na živnosť. Takže v zdravot. poist. v Rak. si vyžiadaš tlačivo E 106 samoz. Ti to daju už vyplnené, to odovzdáš na SK v ZP, kde si evidovaná (zároveň kartičku poistenca). V poisťovni na SK, ešte dostaneš nejaké tlačivá na odhlásenie ZP, ktoré tam odovzdáš zároveň. Potom dostaneš europ. kartu poist. (ktorá platí len rok, potom ju následne odovzdáš v ZP na SK a dostaneš hneď novú (k tomu už netreba žiadne tlačivo. Pekný večer.

Ahojte, moze mi niekto poradit? Mala som pozastavenu zivnost v AT, teraz musim znovu formular E 106 poslat na potvrdenie, kedy mi bola obnovena. Na formulari je Anschrift (im Ausland) a Staat - tam mam napisat moju adresu na SK, alebo Rakusku adresu, kde pracujem? A tiez neviem, kde to poslat ci na WKO, alebo SVA AT?Velmi dakujem za odpoved.

Ahoj Rita. Veľmi pekne Ti ďakujem za info ohľadne zdravotnej poisťovne. Mne živnosť a prechodný pobyt vybavila agentúra, len teraz neviem, či aj ZP. Musím sa ich na to opýtať, lebo teraz v pondelok tam idem tretí krát, takže som úplný začiatočník. Ešte raz ďakujem.

No a čo s tým novembrom? Ten vlastne spadal do ruhe-meldung. Vrátia jej peniaze? Či musí o to požiadať? Už si sa s tým stretla?