Opatrovateľky v Rakúsku

Pokial máš živnosť, musíš mať aj zdravotné poistenie. Takže už len to tlačivo zo ZP. Myslím, že s tým žiadny problém nebude, je to automatické. Určite si to dovybavuj.

Dobry den, chcela by som radu. Som na inv. dochodku, a neviem ci sa mam odhlasit na SK zo ZP. Alebo ako mam postupovat a co vsetko mi treba. Dakujem.

Dobry den, aj ja by som chcela pracovat v At ako opatrovatelka, kurz mam, aj prax, len by som sa Vas chcela opytat, ako sa tam da dostat, surne potrebujem pracu. Dakujem. Adriana

Dobrý deň! Pracovať ako opatrovateľka v AT sa dá: 1. ako živnostník 2. ako zamestnanec - menej časté. Dostať prácu je možné cez niektorú z agentúr alebo hľadať individuálne - cez inzeráty, kamarátky, šoférov atď. Prajem veľa šťastia, Ema.

Pokiaľ máš rakúsku živnosť, platíš si odvody v Rakúsku - máš aj e-card, na ošetrenie v prípade choroby v Rakúsku. Na ošetrenie na Slovensku potrebuješ inú kartičku, ktorú si vybavíš vo svojej zdravotnej poisťovni pomocou dokladov 106, ktoré ti SVA mala obratom poslať. Ja som vo Všzp a moja kartička je modrá, normálne majú ľudia zelenú. Som tiež čiastočný inv. dôchodca a s ošetrením nemám žiadne problémy. Čo najskôr si daj poisťovne do poriadku, nech nemáš zbytočné problémy.

Som prvykrat v Rakusku /opatrovat/. Viem co je mojou pracovnou naplnou, ale doteraz sa nehovori ci mam pravo narokovat si 2 hodiny osobneho volna? Alebo je to inak?

Dobrý deň! Ak pracujete na živnosť, je to na dohode s rodinou, ak ste zamestnanec, máte nárok na osobné voľno. Veľa šťastia, Ema.

Zvyčajne započítajú do nasledovného kvartálu, treba ich na to upozorniť.

Emka ďakujem.

Poraďte mi, prosím, chcem ísť opatrovať do Rakúska, ale chcela by som si otvoriť živnosť na Slovensku. Funguje to aj takto? Za rady ďakujem.

Anschrift im Ausland je zahranicie pre nich, cize tvoju slovensku adresu a posles to do SVA podla tvojho obvodu a oni ti na zaklade toho poslu E-106, ktoru odnesies do svojej zdravotnej poistovne.

Dobrý večer! Neviem, či sú moje informácie úplné, ale čo ja viem, na slovenskú živnosť môžeš v AT robiť iba 2 mesiace, inak iba na rakúsku živnosť alebo ako zamestnanec v rodine opatrovanej osoby. Skúsenejšie opatrovateľky ma určite doplnia, ak som nepodala úplné informácie. Prajem pekný večer a veľa šťastia, Ema.

Ja pracujem na živnosť a vždy, keď spisujem novú zmluvu s rodinou, automaticky si tam píšem - 2 St. Mittagspase, nepýtam sa, či áno a či nie, napíšem to tam a ešte sa nestalo, že by mi to rodina neodsúhlasila, alebo bola proti. Viem, že sa to stáva, ale treba si svoje zastať, nie sme otroci.

Dobrý večer! Prosím vás, neviete, kde nájdem slovenskú verziu formulár E205 pre SVA? Za radu ďakujem, Ema.

Dievčence, vie mi niektorá poradiť, ako správne postupovať pri začínajúcom dekubite? Čo je na to najlepšie? Babke sa na päte urobil tmavočervený fľak, má to zatvrdnuté, ja som to len masírovala Mirfulanom zatiaľ a samozrejme sa to snažím držať v lufte, viete ešte niečo dobré poradiť? Ďakujem vám.

Ďakujem pekne za radu, ešte si to presne pozisťujem, aj tebe veľa šťastia.

Dobry podvecer prajem. Este v marci, koncom marca som tu v At. podala danove priznanie za rok 2010. Dodnes som ale nedostala z danoveho uradu Einkommensteuerbescheid. Minuly aj predminuly rok som dostala uz zaciatkom maja. Rodina hovori, ze raz pride skorej inokedy neskorej, ze urcite dostanem. Chcem sa preto spytat, ci je niekto kto este nedostal, ci mam dalej cakat, alebo sa obratit na danovy urad. Dakujem.

Mne sa stalo presne tak ako Tebe. Takisto som podala danove este v marci a dodnes som este nedostala potvrdenie, co mi v minulosti poslali najneskorej do 2 tyzdnov. Asi pred 3 tyzdnami som volala na Finanzamt, dotycna pracovnicka sa pozrela do PC a povedala mi, ze je to este v spracovavani. Ked mam pravdu povedat, tak som jej to ani velmi neverila. Ale asi nas teda bude viacej takych co sme este nedostali Einkommensteuerbescheid.

Dakujem, asi o tak bude a smiem sa este opytat v ktorej krajine tu pracujes? Ja som v Tirolsku.

Ahojte kolegynky. Moja otazka bude smerovat tomu, kto ma internet YESS. Moja kolegynka si kupila tento balicek pred 13 mesiac. a kedze vyuzivala inter. len ozaj minimalne, az teraz potrebovala prvykrat dobit kredit. Je mozne, ze po 13 mesiac. od prvej aktivacie kreditu, uz nie je mozne dobit internet? Kupila si aj novy kredit, ale neda sa dobit? Prosim ak mate niekto s tymto skusenosti, napiste mi info. Vopred dakujem.