Oni Ta chceli cez telefon preskusat z nemciny a nechceli volat za svoje - teda ja si myslim. Ak vies dobre NJ zavolaj a povedz, ake mas predstavy o sprostredkovacom poplatku pre nich. Ak si dobra v nemcine, budes mat velku sancu, ze ta zoberu. Ony si tiez mozu vyberat len z toho, co na slov. prac. trhu momentalne je. Tlmocnicky do NJ sa predsa nehlasia robit opatrovatelky.
Nevie mi niekto poradiť, od konca mája mám živnosť, nedávala som si potvrdzovať formulár E106, takže som ho ani nedala do ZP na Slov. a aj napriek tomu mi prišla európska zdravotná kartička, takže neviem ako sa mám teraz odhlásiť zo slovenskej zdravotnej poisťovne. Pravdepodobne to zariadila agentúra. Teraz mám obidve kartičky poistenca. Ďakujem.
V zdravot. poist. na SK kde si poistená, Ti dajú formulár na odhlásenie zo ZP. Pri odovzdaní odhlášky odovzdáš aj kartu poistenca. Zo zákona je to Tvoja povinnosť a doporučujem čím skôr si to vybav.
Milá Anka ja som mala takú babku v Grossreiflingu a bola to odtučňovačka.
Ja som uplatňovala prídavky na Josefstädter str. Musíš mať pevné nervy na nich. Podala som v decembri a s božou pomocou som dostala koncom júna, stále im niečo chýbalo, už som tam doložila 2 kg papierov a stále to neboli tie pravé. Nakoniec mi všetko zamietli, pretože som vraj nedoložila potrebné papiere v danom časovom období. Písala som odvolanie, všetko cez prekladateľku s pečiatkou, všetky papiere cez prekladateľku, za preklady som dala asi 250 euro, keď už nemali čo vytknúť, nakoniec mi ich museli vyplatiť. A pritom nie som nováčik v prídavkoch, ale všetko chceli od začiatku, ako keby som uplatňovala prvý raz. Som šťastná, že som už inde, nikdy viac s Viedňou. Stále len otravuj písomne a pýtaj sa, kedy dostaneš peniaze, oni odpovedia - aspoň to, ale píš každý mesiac-stále to isté jednou vetou.
Ahoj Ivka. Riešila si ten problém nejako, alebo je to neriešiteľné? Myslím si, že keby sme to riešili cez agentúru, tak sa rodina urazí, alebo?
Dobrý vecer prajem. Vedeli by ste mi tu niekto poradiť, čo potrebujem, keď chcem pracovať ako opatrovateľka v Rakúsku na slovenskú živnosť? Má s tym niekto skúsenosti? Veľmi pekne ďakujem.
Ahoj Maja! Ďakujem za informácie, ale som veľmi sklamaná. Budem ich bonzovať, lebo peniaze potrebujem, viem, ako každá z nás, dcéra od septembra nastupuje na vys. školu, a mám ešte jednu dcéru. Veľa stojí škola, pre obe! Prajem pekný deň!
Ahojte, chcela by som vediet, ked budem marodovat, ci dostanem zo SVA nejake peniaze ak nemam pripoistenie. A ako sa to da vybavit? Diky.
Ak si 6 mesiacov neplatíš “zusatzversicherung”, tak nemáš nárok pri chorobe na žiadne peniaze od SVA.
Veď im ukáž pokladničné bločky, aby videli, koľko a čo si nakúpila. Povedz im, čo babka jedáva a čo varievaš. Jedlo aj ubytovanie si musime prirátavať k príjmu (kost und logis), tak prečo by si si ho mala kupovať za svoje. A 50 eur na 2 týždne by ti nestačili ani v meste v inom obchode.
Dobré kolegyne! Možno sa hlúposť opýtam, ale dostala som šek od WKO - Niederosterreich, so sumou 40,-. Ale som už zaplatila na rok 100,- do WKO - Oberosterreich. To keď mením miesto, vždy mám platiť? Aj od SWV som dostala šek na 88,-, členský poplatok na rok 2011 + 2012. To sa tiež musí platiť? Poradíte mi? Ďakujem! Pekný večer!
Tak to pekne zmeň na drobné a vysvetli, že 3.50 na deň pre 2 osoby nemôže stačiť! Stravovať sa zo svojich peňazí? Jasné, že sa tu nejdeš vykrmovať, ale ani hladovať! A ak si cez agentúru - nemal by žiaden problém, je to v jej kompetencii! A že by sa mala rodina uraziť? No nehnevaj sa, a za čo? Skôr by som povedala, že je to od nich drzosť!
Na slovenskú živnosť. max. dva mesiace v roku, pre dlhšie obdobie je treba rakúsku. Potrebuješ mať E 101.
Požiadaj o zníženie na polovicu, uveď, že si menila miesto a za prvý polrok si platila v OÖ. Áno pri zmene Landu sa platí. To druhé nie je povinné, ale dobrovoľné - ak sa jedná o Wirtschaftsverband.
Zo zákona si musíš v DP ku svojmu príjmu prirátať stravu a ubytovanie, ktoré je pre teba povinná zabezpečiť rodina, v sume 6,54 EUR na deň. Strava tvorí viac než polovicu tejto sumy, nechce sa mi to teraz presne hľadať, to len pre ilustráciu - vychádza sa z porovnania k jednému rakúskemu predpisu. Samozrejme dostávajú ženy rôzne sumy, sú aj také prípady ako je tvoj, pretože rodiny argumentujú, že 7x5 a k tomu babka až “toľko” nekonzumuje, tak to vystačíš aj s 50 - ale ak rodina neprispieva nejakým príležitostným nákupom alebo zeleninou a ovocím zo záhrady, treba informovať agentúru, aby situáciu riešila. Urob si vzorový jedálny lístok na týždeň s cenami za suroviny a predlož rodine, možno nájdete riešenie - možno je ich predstava o stravovaní iná ako tvoja čo sa týka jedál a ich prípravy. Bola som aj v rodinách, kde sa podobne na strave šetrilo, tam sme so striedačkou mali v komore veci ako za mojej starkej, aj sme tak varili a piekli, vždy sme sa dohodli, čo kúpime, lenže vtedy neboli také ceny potravín ako teraz… Podstatné je aj to, aká náročná je opatera, pri ležiakovi na strave neušetríš, sily potrebuješ na iné ako státie pri hrncoch. Lebo lacno navariť potrebuje aj čas.
Pokladničné bločky si odkladáme, ale rodina ich nechce vidieť, vždy mne a striedačke tiež ich kážu vyhodiť do koša. Striedačka to riešiť nechce, že sa bojí a ja som už dosť vecí riešila aj za ňu. Babka jedáva 5 krát denne, aj keď nie veľa.
Dobrý večer Marika! Bohužiaľ, často som menila miesta, no zase platiť! To druhé je Wirtschaftsverband, tak to aspoň nie je povinné. Ďakujem za odpoveď! Pekný večer!
Pozdravujem a prosím o skúsenosť, ako je to s opatrovaním v 2 rodinách napr. prechodne na 2 mesiace. Neviem, čo mám robiť, babka je v nemocnici, takže tam nechodím a neviem, čo bude ďalej. Preto chcem skúsiť do druhej rodiny. Ako to funguje oficiálne? Budem vďačná za každú skúsenosť.
Ak to bolo v rámci jedného Landu, nie je treba znova platiť, iba ak je nové miesto v inom.