V januári a februári som bola v Štajersku, od marca som v Niederosterreich. Šek do WKO na 100, - som dostala v máji už na nové miesto, tak nerozumiem, prečo mám ešte platiť 40,-? Pekný večer!
Pani Marika, napriek dobrým radám, tu ste sa trošku sekli. Na slovenskú živnosť musíte minimálne 2 mesiace pracovať na Slovensku a na ten čas vrátiť E 101. Teraz sa už môže pracovať 2 roky s tou 2-mesačnou prestávkou. Predtým to bolo 1 rok.
Áno - daňový bonus je jedna vec a prídavky druhá. Odvolala som sa v Rakúsku tretí krát a zamietnuté - slovenskú časť prídavkov nedostanem. Mám toho plné zuby a tak teda, ako občan SR idem, bombardovať úrady naše! Keď môžu vyplácať prídavky cigošom, ktorí pre tento štát nepohnú prstom, tak nech si to láskavo poriešia s Rakúšanmi a ak je to nariadenie EU, nech mi prídavky vyplatia Slováci! Netreba sa dať! Ako fajn je sedieť v kancli a nepohnúť riťou! Už sa na to teším a som poriadne nabrúsená!
Kto sa vyznate vo Viedni, ako plati Einzehlfahrkarte? Mala som listok z vlaku, ako som sa tu docitala, platny aj v metre a platila som aj tak pokutu, neviem ci opravnene.
NÖ má 40. Prvá platba bola za predchádzajúce miesto. Šek ti poslali na adresu, ktorú si uviedla. WKO nesleduje platby “celoštátne”, a platí sa aj za kratšie obdobie ako rok. V niektorých častiach akceptujú zľavy pri kratšom období, inde nie. Závisí od toho, či sa na tom na jednaniach príslušnej “Sparte” dohodlo.
No ak myslíš lístok z vlaku, na ktorý si pricestovala z SK a následne si naň cestovala metrom, tak si pokutu platila oprávnene, lebo si šla na čierno. Ten lístok je síce platný, ak ideš po Viedni, ale len Schnellbahnom (modrý vlak) na metro, električky ani busy neplatí. To si musíš cvaknúť Fahrschein.
Ahoj Zuzka, v škole by ti mali dať knihy, ja som tento rok maturovala. Inak mala by si dostať Somatológiu 1 a 2, Zdravie a klinika chorôb, Psychológiu, Sociológiu, Latinčinu Prvú pomoc, Patológiu, a iné… podotýkam, ja som si kúpila iba pre vlastnú potrebu Somatológiu a Zdravie a klinika chorôb.
Dobrý večer Marika! Ďakujem za odpoveď. Musím to nejako vybaviť.
Ahojte, tiež som po založení rak. živnosti platila odvody aj do slov soc. a zdravotnej poisťovne 3 roky. Mám nárok na vrátenie odvodov a z ktorej poisťovne? Vopred ďakujem.
Taký lístok z vlaku platí aj v metre, ale je to iba lístok z Bratislavy do Viedne, ale treba pýtať aj na prímestkú dopravu a vtedy zaplatíte viac a lístok platí aj na električku či metro, inač nie, len na S-bahn, čiže modrý vlak.
Ak platíte agentúre, tak nech rieši tento problém. Z osobnej skúsenosti však viem, že je lepšie, ak sa Vy porozprávate s príbuznými, pokiaľ sa ozve agentúra, berie to rodina ako Vašu sťažnosť a často požaduje výmenu personálu.
Keď si založíte živnosť v AT, je potrebné informovať FA a SVA a vypýtať si z SVA tlačivo E 106, ktoré Vám pošlú na Vami udanú adresu v 2 exemplároch - toto odneste do Vašej zdr. poisťovne na SK. Tam už to budú riešiť. Platba odvodov v dvoch štátoch EU nie je povolená. Ak dokladujete sl. zdr. poisť. platbu v AT, mali by Vám pri ročnom zúčtovaní zdr. poistenia preplatok vrátiť.
Pokiaľ ste tehotná, je na Vás, či opatrovať ešte chcete a ako dlho. Môžete navštevovať v AT aj gynekológa, môžete tam aj rodiť - treba doplnkové zdravotné poistenie. Nemali by ste ale byť odhlásená z prechodného pobytu - tu sa dohodnúť s rodinou. Aj napriek tomu, že podľa pravidiel EÚ vypláca materskú dovolenku členský štát, v kt. ste naposledy pracovala, je z rakúskej strany len veľmi ťažké získať materskú dovolenku - pripravte sa na dlhé a namáhavé vybavovanie. Našťastie je to v Rakúsku tak, že vždy všetko závisí od úradníka, na ktorého natrafíte. Rakúske úrady budú robiť všetko preto, aby Vám materskú vyplácali, ale treba to skúšať a vytrvať. Osobne som sa stretla aj s opatrovateľkami, ktoré materskú dostali, aj s takými, ktoré s tým majú problémy.
Má niekto skúsenosť s formulárom A1, ktorý potrebuje rakúsky živnostník, pracujúci v inom štáte EU? Konkrétne, či Vám ho pošlú, ak požiadate mailom. Ďakujem za každú odpoveď.
Ano, ale to pri kupe lístka musíš povedať, že chceš hneď aj lístok na ostatnú dopravu a môžeš si zvoliť aj dni na kedy chceš. Ja som si tak prikupovala vždy na piatky celodenný, vyšlo to aj lacnejšie a behala som po Viedni metrom, elektr. busom. Inak ten lístok platí len, už ako sme obe spomínali Schnellbahn.
Ahojte kočky, nakontaktovala som sa na Malteser Care-Ring. Napísala som immail, obratom mi odpísali, aké dokumenty odomňa potrebujú a na druhý deň mi zavolali, aby zistili moju nemčinu. Ohľadne konkrétností sme sa dohodli, že mi ich pošle v prílohe. Aj poslala, ibaže je tam mnoho všeobecných zákazov a povinností opatrovateľky, ale ani zmienka o rozsahu dennej odmeny za opatrovanie. Napíšete o nich viac, tie, čo pracujete cez nich? Ďakujem!
Mam dotaz, ake vzdelanie treba na opatrovatelku v AT? Dik
Zrejme sme si nerozumeli. Ak niekto ma na Slovensku zivnost / predpokladala som, ze ju realne vykonava viacej ako dva mesiace / a tuto zivnost chce uplatnit v Rakusku, dostane E 101. Nemala som samozrejme na mysli pripad, ze by si niekto este len isiel na Slovensku zivnost vybavovat. Co sa tyka druhej poznamky, je rozdiel medzi vyslanim zivnostnika a zivnostou vykonavanou v dvoch a viacerych statoch Unie.
Ešte doplním, že to, čo ste uviedla, 24 + 2 platí pre vyslanie, nie pre výkon živnosti v dvoch a viacerých štátoch Únie.
Opatrovateľský kurz absolvovaný najlepšie cez Červený kríž. Ale ponúkajú ho aj iní. Jana