Opatrovateľky v Rakúsku

Od 1.1.2011 mam pozastavenu / Ruhemeldung / zivnost v AT. Asi pred mesiacom mi prisiel sek od WKO na zaplatenie rocneho poplatku. Sek som vratila s pripomienkou, ze nepracujem a zivnost mam pozastavenu. Pred tyzdnom prisla odpoved, ze poplatok sa musi zaplatit aj ked nepracujem. Ma niekto podobnu skusenost, alebo informacie, ci sa skutocne musi platit tento poplatok do WKO, aj ked je zivnost prerusena. Dakujem

Ten poplatok sa musí zaplatiť aj ked máš pozast. živnosť, keby si ju zrušila tak sa neplatí nič. Jaja

Treba mat absolvovany opatrovatelky kurz, ktory vykonava - CK v rozsahu 226 h. AV (akademia vzdelavania), a znalosti NJ. Vela stastia.

Požiadajte, stačí mailom, o redukciu výšky poplatku. Ja som to urobila a o 2 dni som mala už poplatok zredukovaný na polovicu. Údajne to nie je žiadna výnimka, robia to bežne. Veľa šťastia.

Zdravím Vás, môže mi, prosím, niekto poradiť v nasledovnom: pracujem v AT ako opatrovateľka, mám živnosť aj v AT aj v SR. Odvody platím v SR. Slov. živnosť chcem pozastaviť a platiť odvody v AT. Viem, že nárok na nemoc. dávky máme, keď si platíme dodat. poistenie (ca. 14€/mes.), avšak až po pol roku. Nezohľadní SVA, že som si doteraz odvody platila na Slovensku? Nemá s tým niekto skúsenosť? Díky.

Nie, nezohľadní, zo zákona si môžeš platiť len v jednej krajine zdravotné poistenie, a kedže zarábaš v Rakúsku, tak tam platíš odvody, iný postup je trestný. Na slov. živ. môžeš v Rak. pracovať len 3 mesiace. Ak chceš ostať v AT, mala by si si zrušiť slov. živnosť.

Prečo by som si musela zrušiť slovenskú? Inak - živností môžeš mať viacero, odvody platíš však len v jednom štáte. To zohľadnenie by mi snáď mohli povedať na SWA?

Čo sa týka polohovania pacienta, tak je pravdou, že v nemocniciach sa polohuje pravidelne každé dve hodiny. Takže, tá zdrav. sestra, čo dáva tie rozumy sú pravdivé. Takže ver tomu, ja osobne pracujem v nemocnici ako zdrav. sestra, a každé dve hodiny polohujem pacienta a koľko krát nie jedného, ale je ich niekedy aj viac, a okrem toho robím celú nočnú službu aj iné odborné práce. A to všetko len za mizerných 400 eur, taký je plat sestier s VŠ na slovensku. Buď spokojná, istotne robíš za iné eurá.

Ale odvody si musis platit ak mas slovensku zivnost i na Slovensku a v Rakusku tiez. Ja som si na Slovensku pozastavila zivnost. Lebo nemienim platit odvody v 2 statoch.

Janka to čo píšeš, je hlúposť prepáč za výraz. Odvody môžeš platiť len v jednom štáte EU. Stačí, ak ti na SK soc. poist. vystaví E-101, ktorú odovzdáš v AT na SWA a tým sa pre Teba platenie odvodov v AT končí. Vôbec si si nemusela pozastavovať živnosť. Duálne si môžeš platiť iba dôchodkové poistenie. Tzn. aj na SK aj v AT.
Teraz pre aklu: bohužiaľ, SWA Ti nič nezohľadní. Ich vôbec nezaujíma, že si si platila odvody a poistenie na SK. Mohla si čerpať u nás PN a brať dávky nie? Tak isto nebude na SK soc. poist. zaujímať, ked prejdeš na SK, že ty si si v AT platila odvody, mohla si brať zas RP, alebo PN z rakúskeho soc. systému. Je to jednoduchý systém aj princíp a každý štát má svoje sociálne zákony aj pravidlá, bez ohľadu nato, že sú v EU. Dodržiavať sa musia len tie, ktoré sú v EU dohovoroch. Napr. duálne platenie odvodov je trestné v štátoch EU, ale všetko je ošetrené EU formulármi, len sa treba dostatočne informovať, ako treba postupovať.

Ahoj Jaja, od Hoffman-Verein som bola len na záskok na dva týždne, oni mi znovu otvorili živnosť a hneď som dostala od WKO šek, že musím platiť. To bolo v apríli odvtedy doma sedím bez práce. Je to normálne?

Na inom fóre som čítala, že ak mám živnosť v Rakúsku aj na Slovensku a odvody platím v Rakúsku, musím aj na Slovensku platiť do zdravotnej poisťovne. Je to pravda? Teda asi by mi Rakúsko malo vydať E 101 pre slovenskú SP a tá by mala informovať, alebo ja? Aj zdravotnú poisťovňu. Je to tak?

Ja som sa bola informovat pred pozastavenim zivnosti a povedali mi, ze ked mam na Slovensku zivnost tak si musim platit i odvody, ich to nezaujima, ze platim i v Rakusku, dvojite platenie zdravotky je trestne pokial nemas zivnost na Slovensku, akonahle ju mas, musis platit odvody platne pre zivnostnikov.

Nikto ma z nasich kompetentnych uradniciek na tuto moznost neupozornil, lebo sami nevedia, ale dakujem Ti za dobru radu.

Dobry den, chcem sa opytat, ci by mi niekto nevedel poslat nejake materialy z kurzu, zatial sme nic nedostali a preto sa obraciam na vas. Dakujem, velmi by mi to pomohlo. gabika

Pozri si zákony a potom môžme diskutovať na túto tému. Znovu opakujem ak máš živnosť na SK aj v AT dualne odvody sú trestné, preto je tvojou povinnosťou v tomto prípade požiadať Soc. poist. na SK o vydanie E-101 a na jej základe neplatíš odvody v AT, ale na SK. Nebudem Ti tu rozpisovať presné znenie je to podla nariadenia EHS 1408 /71 článok 14a/2 preštuduj si, vytlač a zanes dotyčnej osobe, ktorá Ti povedala na soc. poist, že musíš ziv. na SK pozastaviť. Ono sa treba informovať trochu viac a aj inde. Len tak mimochodom, ja takto fungujem od roku 2008, takže ozaj nepotrebujem nejaké zvlaštne poučenia, ohľadom tohto.

Nie, nie je to pravda! Ak si občianka SR, máš v nej trvalý pobyt atd. E-101 Ti vydá soc. poist na SK. Musíš si vypísať (tlačivo si pytaj na soc. poist.) žiadosť, doložiť rakúsky živ. list ofic. preložený + slov. živ. list. Zo soc. poist. to odošlú do NZ na schválenie a z BA Ti príde doporučene E-101 tú prefotíš a zanesieš na SWA do AT. Od dňa jej vystavenia, (zvyčajne dátum, vzniku slov. živ.) v AT odvody neplatíš. Pošlú Ti z SWA aj vyrozumenie. Slov. živ. musí byť založená skôr, ako rakúska. Tým je všetko vybavené a so zdrav. poist u nás to nemá nič spoločné.

Držať sa toho, čo Ti povedia úradníčky na soc. poist. je byť jednou nohou v kriminále. Ani jedna Ti tú radu nepodpíše na papieri a stíhaná budeš Ty. Neznalosť zákona neospravedlňuje. Ja som chodila podávať ohľadne tohto info im stačí? To hovorí za všetko.

Ale ak je moja činnosť v Rakúsku prevažujúca, môžem predsa platiť odvody tam a na Slovensku sa preukážem rakúskou E 101. Trvalý pobyt nie je jediným kritériom, podľa tej novely z mája 2010 je ich tam aj na tom samotnom tlačive viac.

Ďakujem, Marika.