Áno, je tam viac kritérií. Neviem, čo robíš v AT a čo na SK. Prevažujúce činnosť to je tiež diskutabilné. Ja napr. podľa zárobku mám samozrejme viac v AT, ako na SK, ale časovo som 1/2 roku v AT a 1/2 na SK, rodina je na SK, trvalý pobyt tiež, dom tiež, atd. a to sú tiež kritéria a E-101 mi vydali u nás. Takže ako vravím diskutabilné a je to na úradníkoch. Kedže som SK živnosť mala otvorenú skôr na SK, tak som aj žiadala o E-101 na SK. Pozri vieš aká je možnosť, tak chod na SWA a podaj si žiadosť a uvidíš. Ak Ti ju nedajú, čo si myslím, že nie, podáš si u nás.
Marika, naozaj je to tak, že keď skončím prácu v AT a prejdem na poistenie v SK, nebudú mi doma zohľadňovať, že som platila nemocenské v AT? Ide mi konkrétne o materskú, ak by som ju chcela poberať doma, pretože nechodievam v At ku gynekológovi a aj rodiť by som chcela doma. Skončiť s prácou skôr, v siedmom mesiaci a potom ešte doplatiť nemocenské doma do odchodu na MD. Ďakujem Ti. JR
Myslíš zle, Marika. Ja už totiž tú rakúsku mám.
Bohužiaľ nezohladnia Ti nič, platila si v AT, tak si v AT nárokuj, načo máš právo. Tvoje odvody zostali v rakúskom sociálnom systéme a ten Ti má vyplatiť, načo máš nárok. Nemôžeš kombinovať povinné rakúske poistenie s dorovoľným, alebo povinným poistení na SK. Do každého treba prispievať rozličnú dobu, aby si mala nárok na dávky.
Ja som nepovedala, že ju nemôžeš v AT dostať, ale záleží od rôznych faktorov, ktoré posudzujú príslušné urady. Nato, treba vedieť trošku viac o tvojich aktivitách a rod. pomeroch atd… Ja som vychádzala z mojej pozície. Každý prípad je individuálny a stačí maličkosť a to, čo platí pre mňa, nemusí pre Teba. Len nechápem, čo si tu potom riešila, ked ju máš?
No riešila som práve to, čo si napísala v poslednom príspevku. Že sa nedá vychádzať len z pozície jednej opatrovateľky a čo platí pre Teba, nemusí platiť pre kopec ostatných.
To máš šťastie, že Ti chodí pošta na Slovensko. Ja som im už napísala i list, lebo mi poslieli poštu do rodiny a potom som platila i penále, lebo mi poslali upomienku. Keď mi pacient zomrel, tak rodina mi to neposla, preto som im napísala list, že je to akoby mi posieli poštu do práce a že ja môžem prechodnú adresu zmeniť i niekoľko ráz do roka, ale moja trvalá adresa, bude stále rovnaká. Chvíľu to akceptovali a keď som zmenila miesto a rodina ma prihlásila, opäť mi posielali poštu do rodiny. Pre nich je asi výhodnejšie posielať poštu na prechodnú adresu, ako do zahraničia. Neviem z akého iného dôvodu by to tak mohli robiť.
Ak je dedko nevládny a musíš mu všetko robiť, tak nech mu vybavia vyššie opatrovateľké peniaze a za 2 ľudí na opatrovanie by si mohla chcieť 70-85 eur. Samozrejme pistenie a cestu. O 7 eur viac za 2 ľudí je málo. Len si daj pozor, aby nehľadali lacnejšie. Ja sa im divím, že kvôli peniazom, ktoré dostanú a nedoplácajú skoro nič so svojho vlastného dôchodku, vyhľadávajú lacnejšie sily z Rumunska na úkor kvality opatrovania prevážne vlastných rodičov.
Rodina veľmi dobre vie, že je to málo peňazí!
Ja som riešila len to, na čo som sa pýtala, to sa sem zamotala iná osoba (tá, pre Mariku). Ja som na materskú ešte nenastúpila. Máš to zistené osobne, alebo si si to niekde prečítala? Asi sa na to radšej pôjdem opýtať na SP, alebo tam napíšem, ak majú nejakú poradňu. Ja som bola v tom, že donesiem na SP potvrdené od SVA dobu a výšku platenia nemocenského a bude.
Marika, a dá sa dobrovoľné poistenie platiť (nemocenské) v SR a povinné (zdravotné, dôchodkové, úrazové) v AT?
Zrejme ide len o rakúsku živnosť že? Nie nedá sa platiť žiadne dobrovoľné (nemocenské) v SR je to vážne porušenie zákona a trestné, takže rýchlo zabudni na niečo podobné. Všetko musíš platiť v AT povinne. Jediné, čo si môžeš platiť duálne (t. j v oboch štátoch je dôchodkové poistenie. Asi by si chcela v prípade choroby u nás brať marodku že? Preto sa pýtaš na dobrovoľné poistenie. Opakujem nedá sa. Janka to čo som Ti napísala je absolutna pravda a zaručujem správnosť informácie. Žiadna kombinácia slov. a rak. odvodov nie je možná, teda nejaké doplácanie. Sú to 2 rozdielne systémy, odvody platíš podľa zárobku. Mimochodom vieš si vôbec predstaviť, aké by si mala odvody u nás z rakúskeho zárobku? Je to absolútne nemožné, ale chod na soc. poist. dúfam, že narazíš na fundovanú osobu a uvidíš a daj vedieť, aby aj ostatné vedeli, že čo som napísala nie blud, ako sa tu niekto snažil obrátiť. A ešte Ti poradím na stránke soc. poist. je poradňa napíš tam, alebo priamo na útredie, popíš presne čo chceš a odpíšu Ti na mail. Môžeš porovnať odpovede.
Ahojte, kolegyňa mi volala, že mi z SVA prišlo oznámenie, že budem doplácať vyše 800 E v budúcom roku v štyroch splátkach. Ja by som to chcela zaplatiť ešte v tomto roku - mám to oznámiť na SVA a spýtať, nech mi zašlú šek? A ešte - ja mám živnosť otvorenú v decembri 2008 a daňové som podávala prvý krát za rok 2010. Tá suma čo mám zaplatiť je za celé obdobie, alebo iba za rok 2010 (ČP mi vyšiel okolo 8200 E)? Keď som si to prepočítavala, nijako mi to nepasuje, dík za odpoveď.
Ďakujem ti Marika za informácie a čas. Nespochybňujem tvoje vedomosti, len hľadám možnosti, lebo si myslím, že získať materské a rodičovský príspevok v At. je problém a radšej by som to vybavovala doma. Môžeš ešte napísať, či čítaš zákony na nete, alebo kde ešte získavaš info? Ja viem obstojne NJ, ale odborné výrazy neovládam. Všetko dobré prajem. Jana
Dobry vecer mile opatrovatelky, chcem sa spytat, zrusit zivnost sa da v ktorykolvek den v mesiaci, alebo len v ten datum, kedy bola zivnost zalozena, diky za odpoved, pekny zvysok vecera.
Ohľadne tvojej otázky sa stačí pozrieť na naše zákony a máš jasno, že to, čo sa pýtaš nie je možné, alebo sa obrátiť soc. poist. Mne osobne nikdy nestačila jedna odpoved na pobočke soc. pois. Ohľadom materskej v AT sa musíš informovať na SWA, ale mám kamarátku, čo je už na materskej a nebere nič, lebo tu je poberanie materskej podmienené rôznymi podmienkami, čo musíš splňať a to OP nesplňajú. Kamarátka tu aspoň pred pôrodom absolvovala nejaké vyšetrenia u lekárky, aby jej vyplatili nejaké peniaze myslím nejaké týždne pred a po pôrode. Tiež márodovala pred pôrodom to jej vyplatili, ale tie, čo som spomínala ešte nie a to už má malá 9 mesiacov. Na SK dostala príspevok pri narodení, teda manžel a dostáva teraz neviem, čo to je, či rodičovký, alebo materský. Štát za ňu platí odvody, ale živnosť v AT nezrušila, čo je tiež v rozpore so zákonom, kedže na SK za ňu platí štát a podľa všetkého má aj kartičku EU poistenia, lebo živnosť v AT nezrušila, čiže ani nedoniesla formular E108, aby jej ju vydali, ale ani ho nemôže doniesť, lebo jej ho SWA nedá, ked platí tam odvody. Bude mať problém, ak jej nato prídu. Platí to kôli RP z AT, ale čo tu baby písali, pokiaľ nedoloží Honorarnote, tak ich nedostane a tie nemá, lebo nerobí. UŽ som jej hovorila, že nech nešpekuluje a dá si to do poriadku, len nechce, lebo tie odvody jej stále platí rodina, no už sa vyjadrili, že tento kvartál nezaplatia, lebo povedala, že príde po 1 / 2 roku do roboty a nepríde. Takže tak.
Ak kamoške vyplatili 8 týždňov pred a 8 týždňov po pôrode, tak to je materské v Rakúsku. Napísala som do diskusie na SP, tak som zvedavá.
Práveže jej to ešte nevyplatili, len maródku pred pôrodom. To, čo dostáva, alebo dostala, jej dali na SK. Som zvedavá, čo Ti odpíšu.
Milé opatrovateľky, nakoľko chceme túto tému odľahčiť od príspevkov na témy: "Hľadám kolegyňu v… " a "Nenájde sa niektorá v… " podobné zoznamovacie aktivity, presuňte do novej témy špeciálne na to určenej Opatrovateľky v Rakúsku - zoznamka http://www.zzz.sk/?diskusia=121431 Ďakujeme za pochopenie, pekný zvyšok leta želá Tím Zzz. sk.
Dobrý deň, milý Tím Zzz! Ste veľmi milí, že ste nám otvorili novú tému. Myslím, že aj za ostatné opatrovateľky, môžem poďakovať! Aj Vám prajeme príjemné leto!