Opatrovateľky v Rakúsku

Poskytujem odpoveď na moju otázku ohľadne materského. odpoveď je z poradne SP:

Nárok na materské podľa právnych predpisov Slovenskej republiky je podmienený existenciou nemocenského poistenia alebo plynutím ochrannej lehoty. Ochranná lehota je osem mesiacov, ak poistenkyni zanikne nemocenské poistenie v období tehotenstva. Poistenkyňa, ktorá je tehotná, má nárok na materské, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní. Do obdobia 270 sa dá pripočítať akýkoľvek ukončený poistný pomer v priebehu dvoch rokov pred pôrodom, a to aj obdobie platenia nemocenského poistenia v inom členskom štáte Európskej únie. Z uvedeného vyplýva, že nárok na materské na Slovensku by Vám vznikol iba za predpokladu, ak ste boli nemocensky poistená v Slovenskej republike alebo by Vám plynula ochranná lehota z nemocenského poistenia v Rakúsku (osem mesiacov).

V prípade, že ste si platili v Rakúsku dobrovoľné nemocenské poistenie, po ukončení platenia tohto nemocenského poistenia v Rakúsku by Vám vznikol nárok na materské v Slovenskej republike v rámci ochrannej lehoty, avšak za podmienky, že po návrate do Slovenskej republiky budete poberať dávku v nezamestnanosti. Ak ste si však neplatili dobrovoľné nemocenské poistenie v Rakúsku, nárok na materské Vám nevznikne. Nárok na peňažnú dávku si môže takisto oprávnená osoba uplatniť aj podľa právnych predpisov toho štátu, v ktorom je nemocensky poistená. Preto sa, prosím, informujte o nároku na materskú aj v rakúskej inštitúcii Gebietskrankenkasse, ktorá uvedenú záležitosť šetrí.

Ohľadne priznávania a vyplácania rodičovského príspevku sa však musíte informovať na úrade práce sociálnych vecí a rodiny príslušnom podľa miesta Vášho trvalého bydliska, nakoľko je rodičovský príspevok v jeho kompetencii.

Mohla by si napísať, ako si si ju vybavila. Aké sú podmienky vzniku nároku. Ďakujem.

Ahoj Marika, takže figu borovú a nie materské by som dostala na Slovensku. Aj keď v ochrannej lehote, nič z toho, lebo na dávky v nezamestnanosti by som nemala nárok. Ale že nedajú ani rakúske materské (viď tvoja kamoška) nie je v poriadku. Musí byť cesta, ako dostať podporu v materstve, lebo odvádzať a nedostať, nie je v poriadku.

Rada pre ženy, čo sa chystajú na MD (našla som na nete):
Nepoteším Vás, pretože situáciu máte dobre zmapovanú. Ja ale nepoznám sociálny systém v Rakúsku a neviem aké sú tam poskytované rodinné dávky, takže neviem, či nie sú v Rakúsku výhodnejšie. Celkom iste Vám ale môžem povedať, že na Slovensku Vám nárok na materské nevznikne. Pre Vás bolo možno zaujímavé, keby ste sa hoci aj na čiastočný úväzok zamestnali v SR a potom by ste boli povinne poistená v SR aj keby ste vykonávali samostatnú zárobkovú činnosť v Rakúsku. Doba poistenia v Rakúsku by sa zahrnula do doby potrebnej na vznik nároku na Slovensku. A dokonca ak by toto poistenie trvalo najmenej 90 dní, potom by ste pri vysokom vymeriavacom základe na Slovensku získali aj vysoké materské.
Pokaľ sa týka poberania rodičovského príspevku, ak nebudete vykonávať zárobkovú činnosť v Rakúsku a budete sa zdržiavať na území SR vznikne Vám nárok na rodinné dávky v SR, ale aj to záleží od skutočnosti, kde bude pracovať Váš manžel.

Zistím a dám vedieť, čo to berie, ale je tam spomenuté, že ak budeš na SK vznikne Ti nárok, ale je treba aby Tvoj muž robil na SK. Tej kamarátky muž robí na SK, tak zrejme sa to odvíja od neho. V AT ti nedajú nič. Z toho čo platíš by mal byť nárok na tých 8 týždňov pred a po, inak nič. No aj to ešte nemá. neviem o OP, ktorá robila v AT a je na materskej na SK, kde aj žije s dieťaťom, aby brala niečo z AT. A dobrovoľné si ktorá platí, ani jedna, veď to by sa robilo len na odvody. To pripoistenie tých 14.80 eur, či kolko to je, je len na PN.

Tak som volala, ona teraz dostava rodičovský príspevok. Na materský nemala nárok, tak ako Ti napísali. A tiež dostali príspevok pri narodení dieťaťa, ale to všetko, len vzhľadom k tomu, že muž pracuje na SK. V AT máš nárok len na tých 8 týždňov pred a po, ako sme už spomínali, inak nič, tam sú tvrdé podmienky a tie OP, ktoré žijú na SK nesplňajú. Teraz jej došlo z SWA 200 eur zaplatiť, čo bola ale 3x pred pôrodom u lekárky v AT, takže pekná pálka. Zarátali jej to k odvodom. No musela mať v AT nejaké lekárske návštevy, ak chcela tie peniaze za tých 8 týždňov, ale ani tie ešte nemá. No a tá kombinácia, čo si ty chcela že rak. poist nech zarátajú a doplatíš si to dobrovoľné sa nedá, to som Ti aj písala. Teda na SK dostaneš po 1/2 roku rodičovský + príspevok na dieťa, ale muž musí pracovať na SK.

Ďakujem za príspevok.

Prosím o info, kolegyne-opatrovateľky, ste poistené, keď cestujete do AT? Ďakujem.

Však poistené sme všetky v rakúskej SVA. Niektoré majú ešte cestovné poistenie, ktoré sa platí ročne v komerčnej poisťovni na SK - napr: Generali, Kooperativa apod. Toto poistenie ale zahŕňa úplne iné veci, ako povinné poistenie. Napr: Prepláca náklady s prevozom alebo nemocničné náklady, ktoré treba v Rak. z časti hradiť, preplatenie cesty rod. príslušníka, ktorý chce poisteného pacienta navštíviť v nemocnici napr. po úraze alebo operácii a pod. Každá poisťovna má iné kritéria.

Ďakujem za príspevok, myslela som práve to komerčné poistenie, pretože kamoška mi hovorila, že si platila vždy komerčné, keď išla na 2 týždne do AT cca. 17 E, nie ročne.

No teraz je to o niečo viac, neviem presne.

Zdravím. Rád by som sa spýtal skúsenejších. Matka je opatrovateľka v Rakúsku, samozrejme na živnosť. Je možné si kúpiť auto na podnikanie? Napr. na Slovensku alebo v Rakúsku? Ďakujem za odpovede. Pisem to sem, lebo som to dal do nespravnej sekcie.

Zdravím Vás Marika, môžte mi prosím poradiť? Ja som v začiatkoch mojej živnosti platila aj na Sk aj v AT. Neskôr som v AT zrušila, lebo mám živnosť v SK. Vraj môžem vymáhať vrátenie dávok z jednej alebo druhej strany?

Dobrý deň Marika, čítam, že ste v mnohých veciach fundovaná, tak by som Vás chcela poprosiť o radu:
1. Keď som si ako opatovateľka v AT zakladala živnosť, mala som aj v SK. Platila som odvody v oboch štátoch (neznalá vecí - zistila až neskôr). Potom mi podľa posúdenia rakúska strana platenie odvodov v AT zastavila. Otázka:vraj je možné požiadať niektorú zo strán o ich vrátenie?
2. V 1. roku som podávala daň. priznanie, tento rok nie a teraz ma fin. urad vyzval o daň. priznanie. Som povinná toto poslať, hoci minulý rok som celý neodvádzala dane v AT?
Ďakujem pekne.

Prosim o radu? Prosim o radu ako mam dalej postupovat. Mam vybaveny Meldebestatigung a Verstandigung zum Gewerberegister v Rakusku. Na Slovensku som vedena este ako zamestnanec, momentalne na neplatenom volne, prosim o radu, ako mam dalej postupovat. Kartu v Rakusku ako: e Card nemam este? A co soc. poistovna? Som povinna si to vybavovat sama, alebo mi to ma vybavit agentura? Dakujem.

Podľa toho, čo píšeš, mi vychádza, že Ti na SK vydali E-101, na základe ktorej máš platenie odvodov v AT zastavené. Takže tým pádom požiadaš SVA, aby Ti vrátili odvody, ktoré si tam zaplatila a to od dátumu, od ktorého máš platnú E-101. Vrátia Ti to. Ak Ťa Finanzamt vyzval, DP podať musíš, vôbec nezáleží, či si platila dane. Môj názor je, že ked už si ho podávala minulý rok, mala si ho dať, aj tento (ale nemusela).

Ak si na Slovensku ako zamestnanec, podliehaš slovenskej legislatíve, čo sa týka poistenia. To by agentúra mala vedieť, vybavením pobytu a živnosti pre teba všetko v Rakúsku končí, na Slovensku sa ale musíš prihlásiť do zdravotnej poisťovne aj sociálnej ako živnostník, podnikajúci popri zamestnaní a tak budeš platiť aj odvody. Záleží ako máš tieto veci upravené v zmluve s agentúrou.

Pri podaní DP ti prišlo z FA daňové číslo, na jeho základe si potom už povinná každý rok podať DP, formuláre ti budú chodiť poštou, preto nezabudni FA informovať vždy o zmene miesta podnikania, alebo požiadaj o zasielanie na slovenskú adresu.

Čo sa týka uznania leasingu ako daňového výdavku sú podmienky v Rakúsku prísnejšie ako na Slovensku. Ak robí tvoja mama mobilnú Pflege - áno.

Formulovala som to ako obstaranie cez leasing, samozrejme sa to týka akéhokoľvek obstarania a jeho zahŕňania do daňových odpisov, potom nastupujú aj iné povinnosti v súvislosti s dopravným prostriedkom, používaným na podnikanie v Rakúsku.