Opatrovateľky v Rakúsku

Neviem, podľa čoho FA prideluje DČ, ale na základe DP asi nie, lebo ja ho podávam už 3 roky a nemám ho, ako aj veľa známych. Aj som tam bola, priamo u človeka, ktorému som pridelená, ale povedal, že nie je prekročená hranica na platenie dane, tak dč nepotrebujem. Stovky OP hranicu neprekročili a číslo majú. No už to neriešim DP podávam a hotovo.

Ahojte, chcela by som sa opytat, momentalne som v Rakusku a nestastnou nahodou som vrazila do dveri tak silno, ze som si vylomila predny zub, neviete za aku cenu a ci vobec by mi ho tu urobili? Dakujem.

Ak mas e-card, opytaj sa rodiny, susedov, kde ordinuje zubar, ku ktoremu patria a ten ta na zaklade karty osetri. Vela stastia.

E-card mam, musim sa zajtra deda opytat, kde je tu v Lambachu zubar, lebo viem, ze on chodi k zubarovi az do welsu, co je 15 km.

Dobry den, potrebovala by som radu. Mam zivnost v AT, a pracujem tu, ale este len teraz mi rodina vybavila papiere, no ja som na polovicnom ID, neviem co treba vybavit na SK. Poradi mi niekto? Dakujem

Najlepsie bude zajst na Socialnu poistovnu na Slovensku, ale podla info z minuleho tyzdna v slovenskom rozhlase, aj ti, ktori poberaju invalidny dochodok, mozu dalej pracovat, nie je nijak obmedzena vyska prijmu. Prajem pekny den.

Ja som tiež na čiastočnom ID, na sociálnu poisťovňu ísť netreba, ale mala by si dostať 2 tlačivá 106 zo SVA a s tými pôjdeš na svoju zdravotnú poisťovňu zrušiť pôvodné poistenie a zahlásiť poistenie v zahraničí-oni ti vydajú európsku zdrav. kartičku - s ktorou ťa ošetria na Slovensku. Ak potrebuješ ošetriť už predtým, ako túto kartu vybavíš, choď na zdrav. poisťovňu skôr a nahlás, že si od určitého dátumu poistená v zahraničí. Ja som dostala tú 106 hneď, takže nemusela som dlho čakať. Dúfam, že som ti to zrozumitelne napísala-takže ešte dnes cupy-lupy do zdrav. poisťovne.

Dakujem ti velmi pekne.

Ďakujem Marika za odpoveď. Ešte jeden dotaz: Tie odvody mi platila rodina. Keby som ich teda vyžiadala vrátiť, asi to vrátia rodine? Nemám potom radšej žiadať o vrátenie na Slovensku? Ďakujem.

Marika, nevieš, kde by som si stiahla formulár na daňové? Musím to poslať čo najskôr. Díky

A čo keď to platila rodina, veď ty si platila odvody na SK, tie peniaze si dostala na odvody a hotovo a je jedno, kde ich platíš. V AT si legálne, rodina dostáva čo im patrí, tak čo. Požiadaj o vrátenie a daj číslo účtu na SK. Ako môžeš na SK požiadať o vrátenie, ked máš E-101, podla ktorej podliehaš a slov. leg. a odvody si povinná platiť u nás? Ak by si mala len rak. živnosť, tak vtedy by si mohla žiadať o vrátenie na SK. A ešte dotaz s rodinou si to už predebatovala, ale Ti stále platia odvody v AT. Ty im musíš vysvetliť, že ty odvody platíš u nás, tak nech Ti peniaze dávajú do ruky. Tie formulare neviem, bolo to tu niekoľkokrát spomenuté, ale načo máme uja googla?

Neda mi nereagovat na to, co sa tu pise, mam tiez zivnost v AT aj na SK. Peniaze zhrabla rodina, vraj to su ich peniaze, na odvody na Slovensku mi nechcu dat, ja tam podnikam, tak preco by mi platili, to bola ich odpoved. Smutne, cim viac clovek robi, tym ma menej.

No vieš, rodiny sú všelijaké a ty si zrovna natrafila na takú vyšpekulovanú. No ale nemusela si ich informovať, že máš na SK živnosť. To je tvoja vec. V AT si legálne, všetko máš v poriadku, oni dostanú, čo im patrí a tiež si môžu uplatniť na základe tvojich faktúr vrátenie daní. Mala si len žiadať, že ty si budeš odvody platiť sama, nech Ti dajú peniaze do ruky. A keby si mala živnosť len v AT, tak by Ti na odvody dali? Ak áno, tak je to len ich vypočítavosť, lebo je jedno, kde ich platíš ide o to, že ich platíš. No čo už teraz ťažko s nimi niečo narobíš.

Vymeriavací základ pre slovenské poistenie pri živnosti na Slovensku a v Rakúsku je tvorený zo základu, do ktorého vstupujú príjmy z obidvoch štátov, aj keď tie rakúske sú potom zo zdanenia vyňaté. Netreba žiadne extra špekulovanie, dá sa zo slovenského daňového priznania určiť presne jeho výška a o tú rakúsku časť požiadať rodinu o preplatenie.

Vrelé díky, marika, tie formuláre som si už našla. Rodina mi už dávno neplatí, lebo si platím doma. Ale bol nejaký čas (pár mesiacov), keď sa platilo aj v AT a ja aj v SK. Takžé to skúsim od Rakušanov vypýtať. Pá, nech sa Ti darí.

Marika, prosím o informáciu, ak som opatrovateľka v AT a podnikala by som aj v SK a mala E-101, na základe ktorej podlieham slovenskej legislatíve odvodov, dostala by rodina príspevok 550 EUR, resp. 275 EUR za mňa (Foerderung)? V podmienkach je uvedené platiť poistenie o SVA.

Nie som síce Marika s veľkým začiatočným písmenom, ako marika, teda s malým m tu však prispievam už dávno a odpoviem. Áno, rodina má nárok na Förderung aj v prípade, že predložíte E 101.

Prajem pekný deň. Chcem sa opýtať, či môžem odoslať rodné listy k rodinným prídavkom nepreložené úradne, ale preklad si urobím sama. Alebo je potrebná tá pečiatka? A ešte nejaký formulár potrebujem k RP F? Celú čiastku RP budem poberať z Rakúska, nakoľko manžel je dôchodca, ale neviem aký formulár je potrebný, ak chcem poberať celé rod. prídavky. Ďakujem

Mari Ti odpovedala správne, áno majú nárok, lebo platíš odvody a máš doklad, prečo ich platíš na SK a si živnostníčka aj v AT, úplne legálne. Pokiaľ nepresahuje dôchodok pacienta 2500 eur, má na to nárok. Poznám niekoľko rodín, kde OP má E-101 a berú tento príspevok.

Ahojte baby, mala by som na Vas otazocku. Pracujem ako opatrovatelka v Rakusku na zivnost. Som rozvedena, vybavujem si rodinne pridavky. Z Finanzmantu mi prislo, ze im mam poslat potvrdenie o tom, kde ma manzel pracuje. Na dceru mi posiela vyzivne, ale ja neviem kde presne pracuje. Staci im poslat cestne prehlasenie z metskeho uradu, ze je zamestnany?