Opatrovateľky v Rakúsku

Prosím o to dobré telefónne číslo. Ďakujem mm

Dobry deň, chcela by som som si otvoriť účet v rakuskej banke, vedel by mi niekto poradiť, čo mi k tomu treba a ako to funguje, aby mi rodina posiela peniaze tam?

Môže ti ich posielať i na slovenský účet, určite ho máš a je lacnejší poplatky za vklad sú rovnaké, ale radšej si daj vyplácať hneď po turnuse, aby ti nezostali oči pre plač.

Ahoj, no tak na nas Urad socialnych veci a rodiny pojdes nadarmo, len ti povedia, ze ti vyplatit nemozu a ze Rakusania si dany zakon zle vysvetluju, takze nic ine ako bludny kruh to je. Vlani som mala podobny problem a nabehala som sa az az, takze nic ine len pockaj a budu ti vyplacane raz rocne.

Potrebujem pomoc pri preložení listu z nemčiny. Ozvyte sa mi. Prosím!

Prepis si ten list a daj si ho do Google prekladaca, nebude to sice presne, ale urcite z kontextu pochopis, o co ide. Drzim palce, aby sa ti to podarilo. Pekny vecer prajem.

Ahoj všetkým. Nevedel by mi niekto poradiť, že ako to funguje a čo treba, aby mi vrátili peniaze za zubára. Počula som, že rakúska zdravotná poisťovňa vracia 80%, ale čo na to treba? Že vraj iba bloček nestačí, lekár by mal vyplniť nejaký Honorarnote. Keď niekto má takýto formulár pre lekára, tak mi prosím pošlite na adresu lulka73@centrum.sk. Vopred ďakujem.

Prosím, kto má skúsenosti s ag. ENGEL, INGEL - Poprad a tiež AIW Bratislava, nech napíše, aké. Počula som i dobré, i zlé. Nechcem sa popáliť. Ďakujem všetkým.

Ahoj, žiadny formulár nepotrebuješ, len nech ti lekár napíše, čo ti robil, ty si to pomocou online slovníka prelož, napíš sumu a napíš tam č. E. kard a tvoje č. účtu a iban do dvoch týždov máš peniaze na účte, mne preplatili 74 percent, nemusíš dávať nikde overovať.

Neoplati sa to ani za tie peniaze, ja prekladam 3-4x za den na vozik, a trvalo to, kym si najdes navhodnejsi sposob.

To co ti povedali je dostacujuce na to, aby si to pochopila. Rodinne dostanes raz za rok, aj ked si samozivitelka. Rozhodlo Rakusko a Slovensko by ti malo este doplacat ciastku 21,99. Rakusania davaju pomoc rodine a nasi by mali vyplacat rodinne co sa zdrahaju ako sa len da. Ja robim v Rakusku od roku 2010 a vyplatene mam len 3 posledne mesiace a Slovensko mi je dlzne uz 12 mesiacov.

Nikto ti nepomôže, oni opatrovateľkám vyplácajú rodinné prídavky iba raz ročne, a je možné že už ich ani nebudú vyplácať, ak nebude dieťa narodené v AT.

Ja robim v Rakusku od roku 2002 a rodinne poberam od roku 2008, dostavala som ich kazde 2 mesiace az do tohto roku, od januara tam chodim a nosim papiere co odomna chceli a ked uz nemali co odomna pytat, tak mi povedali po 9 mesiacoch, aby som si poziadala v roku 2012, pozri keby to bolo v poriadku, tak by mi to oznamili hned na zaciatku a nie az teraz, to co mi povedali - tomu rozumiem, ale este nikto nic definitivne nerozhodol, ty by si mala chapat, ze na sk plati tiez legislativa, ktora sa neda mavnutim rakuskeho prutika zmenit to, ze budeme robit na zivnost rozhodli Rakusania, my mame povinnosti a oni tiez, tak by si ich mali podla rakuskej legislativy plnit a ked nieco vymyslia, tak by to malo platit pre vsetkych rovnako, nie tak, ze jednej vyplacaju, druhej nie.

Ahoj, mne odpísali, že nemám nárok. Že oni s tým nič nemajú. Mám formulár 106 a hotovo, Maja.

A čo ti odpísali, že na čo nemáš nárok, čo si žiadala?

Tie formulare si musis vypisat sama a jeden si das potvrdit na Mestskom urade a ten druhy na urade prace, kde sa potvrduju rodinne pridaky, tam ti potvrdia, ze ich nedostavas, len neviem teraz presne, ktory formular kam.

Ale veď už netrep a nerob tu paniku, tieto JPP - fámy. Je pravdou, že tento rok začínajú na Finanzamtoch robiť problémy nielen s RP, ale aj prihlasovaním sa k patričnému daň. úradu, ale asi im treba stúpať na päty a nedať sa!

Ahojte. Platím si pripoistenie a chcem sa opýtať, ako to funguje v prípade maródovania - viem, že treba každých 7 dní dokladovať rakúskej strane prácenschopnosť, avšak ako to presnejšie funguje? Peniaze posielajú každých sedem dní, po skončení kalendárneho mesiaca alebo po skončení maródky? Chcem vás poprosiť, aby ste mi podrobnejšie napísali ako to funguje. Ďakujem vám vopred.

Ahoj Kaloska. Prosim ta, kam treba poslat ziadost o vratenie penazi / za zubara / na aku adresu, a ako to treba formulovat, ako “ziadost” alebo nejako inak? Velmi pekne dakujem za odpoved.

Je to pravda. Ja mám s tým tiež problém. Na Slovensku mi nechcú dať prídavky, vraj mi to majú dať Rakúšania a Rakušania zase, že Slováci. Nevyzná sa v tom nikto. Mám len čakať, ako sa tieto dva štáty dohodnú. A prídavky dostávam iba raz ročne a tiež som samoživiteľka.