Opatrovateľky v Rakúsku

Ja som robila pri Linzi a do dvoch týždňov som mala peniaze na účte bez problémov, pridala som tam aj prijmový doklad od môjho všeobecného lekára, lebo ja aj tam platím nejakých 1.85 E na mesiac ževraj pacienti EÚ majú platiť, tak sa lekárska komora dohodla, ale to je vedľajšie, tak tento prij. doklad mi vrátili, že na to nemám nárok, ale zubára mi bez problémov preplatili a áno môžeš poslať aj s minulého roku, ale ja mám aj pripoistenie tých 14,20 E na mesiac okolo 50 E platím štvrťročne, ak toto nemáte, dosť možné, že preto vám to vrátili, ale neviem iste, lebo všade by to malo byť rovnako, ak si platíte SVA, asi tak.

Mila Terka. Ja sama viem najlepsie, ci by som pytala peniaze alebo nie. Ja flek mam uz davno, a zaplatila som aj agenture, ale to neznamena, ze budem zarabat na inych. A co sa tyka sestry, nahodou jednu mam, a ak by potrebovala, aj cestu by som zaplatila ja. Je to vsetko o charaktere.

Ahojte, kolegyne. Chcem sa opýtať, ako to je s vyplácaním PN z AT. Potrebujem vedieť, či platia každé dva týždne, či po skončení kalendárneho mesiaca alebo po celkovom ukončení maródky. Kedy a koľko presne platia. Keďže počas maródky nedostanem peniaze od rodiny na odvody, potrebujem tieto veci vedieť, aby som sa vedela zariadiť. Poprosím vás milé žienky, aby ste mi odpovedali tie, ktoré ste už boli PN. Vopred ďakujem.

Lenže zabudla si na jednu dôležitú vec, Lenka, a na to zabudla aj tá zdravotná sestra, ktorá rada rozdáva rozumy, že v nemocnici ide zdrav. sestra po nočnej službe domov, a doma sa môže vyspať, oddýchnuť si, nabrať nových síl. Ale opatrovateľka na 24 hodín, 14 dní v kuse, si nemá kedy pospať bez vyrušenia aspoň 5 - 6 hodín. Takže je permanentne unavená a ani by som sa nečudovala, keby dostala infarkt. Pravdaže môžeš namietať, že veď za tie peniažky, čo zarába, nech maká! No nie je to vždy také jednoduché. Keď sa opatrovateľka takto riadne namaká bez poriadneho oddychu, tak sú to draho zarobené peniaze. Ako útecha pre opatrovateľky s imobilnými pacientmi by mohlo byť vedomie, že je to predsa len lepšie, (aspoň podľa mojich skúseností) , ako mobilný pacient, ale DEMENTNÝ. Lebo ten vystrája také psie kúsky, že by ste si želali, keby radšej sedel alebo ležal na jednom mieste, a tak by nič nepokazil… Želám všetko dobré!

Prepáčte, ale nedá mi nereagovať na negatívne články, ktoré som si prečítala. Ja mám skúsenosť s pani Dobalovou úplne inú. Pomohla mi, keď som sa ocitla vo veľmi zlej finančnej aj životnej situácii. Volala som jej počas pracovného týždňa, so záujmom si ma vypočula, informovala ma o všetkom, čo obnáša záujem o prácu v zahraničí, o poplatkoch, takže som vedela presne koľko ma to bude stáť, kam musím prísť, a to najdôležitejšie milé dámy, že budem preskúšaná z nemčiny, iste som k nej išla s obavami, ale jedno viem iste, ak chceme pracovať v zahraničí, musíme ovládať jazyk aspoň na jednoduchej komunikácii, lebo skúste sami si predstaviť, že zverujete svojich rodičov, alebo deti niekomu, kto by im nerozumel. Myslím, že tu je problém, nedostatočná jazyková znalosť. Ja sama som sa nemecky učila 1 rok, až potom som si trúfla ísť na preskúšanie. Prezradím Vám aj jednu pikošku z môjho života, keď minulý rok v októbri mi volala kamarátka z Rakúska, že má pre mňa prácu, ale budem hovoriť s domácou, len základné frázy, lebo viac netreba, nakoľko pacientka je ležiaca a nehovorí, tak som sa už videla v práci, ale pravda je taká, že som jej nerozumela a žiaľ neprijala ma. A čo som urobila, nuž začala som sa seriózne učiť. Moja nemčina je dnes na komunikatívnej úrovni, ale stále si dopĺňam nové slovíčka a frázy… Skúsme teda skôr, než napíšeme nejaký článok, prehodnotiť svoje znalosti. Ja sama viem, že mám pred sebou dlhú cestu, nové situácie, ale som pripravená sa učiť. A čo Vy? Inak po preskúšaní z nemčiny mi ponúkli prácu ešte v ten deň.

Milé kolegyne. Keď potrebujete zaslať na WKO e-mail a nemáte nainštalovaného E-mailového klienta, ako cestou posielate mail? Keď som posielala správu priamo z gmailu, na WKO ho nedostali. Vie mi niekto poradiť?

Prever si tu sumu 1,85E na urade Dohlad nad lek. starostlivostou. Ja mam tiez kartu u obvod. lekara a neplatim nic. Asi len tvoj lekar ryzuje prachy, lebo si nie kmenovy pacient, tym padom nedostava body na kazdy mesiac za tvoju kartoteku. Dostava len preplatene ukony, ktore ti robi pri priamom vysetreni. Nedaj so seba robit nevedomu, lebo vela lekarov su spekulanti. Ja som zo zaciatku tiez pocuvala vseliake vymysly od mojej obvodnej, ale ked zistila, ze som si to overila, tak uz s takymi blbostami sa neodvazi oponovat. To je len dobre mienena rada. Tebe kto da kazdy mesiac len tak pre pekne oci par eur?

Ja píšem e-maily a dôjdu

Pekny den! Potrebovala by som radu. / Dnes mi volali z domu - som opatrovatelka v AT, ze som dostala list zo socialnej od nas, vraj mi prijem presiahol dajaku sumu a mam platit aj u nas doma odvody. Dostal uz niekto nieco take? Moze to byt? Ja som tak vedela, ze oznamovaciu povinnost mame, ale platit doma nic nemusime. Prosim! Uz mam nervy.

Prosím Vás poradte mi, kde mám zaslať prerušenie živnosti na WKO alebo Daňový úrad? Vďaka

Ja som sa bola osobne pytat u nas na socialnej poistovni, pokial platis odvody v Rakusku, u nas nemozes, je to dokonca trestne, tak neviem kde si platis a kde si prihlasena. Ale v dvoch krajinach v EU nemozes platit.

Pokial nie si aj zivnosticka na SK, tak na SK nic platit nebudes, nemaj obavy. DU poslal udaje z tvojho DP na SK soc. poist. a ta automaticky z toho vychadzala. Chybu vidim v tom, ze si si ten rakusky prijem nevynala a oni ho pokladaju za prijem na SK a preto automaticky vyrubali vysku odvodov. Pri odovzdavani DP kde priznavas celosvetovy prijem, musis tento prijem vynat a automaticky Ti ostava nulovy prijem na SK. Taktiez mas na slovenskom DP kolonku, kde napises prijem a uvedies, ze je to prijem v AT. Jednoznacne si to neuviedla a to nie je pohlad na vec zo strany soc. poist. No nic Ti nehrozi, neboj sa. Treba ist na soc. poist. Prefot si rakusky ziv. list a daj im ho. Pripadne Ti povedia, aby si podala opravne DP, ale to asi nebude treba. V buducnosti si treba na to davat pozor a prijem vynat + uviest, ze je to prijem zo zahranicia. Hlavne nestresuj, je to v poriadku, len tam musis ist a zdokladovat, lebo pokial nemaju doklad, tak nic ine nemozu robit, len trvat na tom, ze musis platit a nezabudni povedat, ze na SK zivnost nemas. Je to ok nemaj strach.

Ahojte! Ja som sice sama robila tento rok DP, ale podla toho, co min. rok mi danovnicka robila. Na konci som mala tiez 0, aj kopiu zivn. listu som dolozila, tak neviem, z coho tam mozu mat blud. Ale mam na buduci stvrtok dohodnuty termin s tou pani, co poslala list, tak uvidim, ale ste ma ukludnili, uz som nedela, co mam robit. Robila som kvoli tej vete starosti, co povedala, ze moj prijem je viac, jak dajaka suma. Neviem presne, to mama sa s tou pani sa rozpravala. Este raz dakujem!

Ahojte! Chcem sa spýtať, či v Rakúsku akcetujú potvrdenie o opatrovateľskom kurze od pani Ondárkovej Empatia?

Teraz som posielala e mail WKO a prišiel im.

No je určitá výška príjmu, od ktorého si povinná platiť odvody, no a samozrejme, že rakúskym príjmom si ho prekročila, tak preto tá reakcia soc. poist. Len nerozumiem, že ked si uviedla, že to máš príjem z AT, prečo to DÚ posielal na soc. poist. to sa robí v prípade slov. živnostníkov. No to je jedno, choď tam, vezmi ten živ. list kópiu. No jednoznačne môžeš kľudne spávať, nič platiť nebudeš, to Ti zaručujem, ak máš živ. len v AT, len to musíš podložiť.

Ahojte dievcata, prosim o radu, ake potvrdenie potrebujem, ked si chcem dat preplatit zubara? Existuje zvlast tlacivo, alebo poslem len potvrdenia o zaplateni? Musia byt v nemeckom jazyku? Dakujem za radu, pekny vecer prajem.

Prečítaj si prosím príspevky, ktoré som písala pred pár dňami, presne na takú otázku. Vrať sa dozadu prelistuj a tam to máš.

Treba ísť na daň. úrad - zrejme zabudli, že si živnostník v Rakúsku a zanes im prefoteny živ. list + list, čo si dostala. Tam ti povedia čo ďalej. Platiť nič nebudeš.

Ďakujem všetkým! Ste ma ukľudnili!