Opatrovateľky v Rakúsku

Pekny vecer. Vedeli by ste mi poradit. Pracujem v Rakusku ako opatrovatelka uz viac ako rok, legalne, na zivnost. Keby som odisla z prace na matersku dovolenku, mala by som narok dostat matersku 3 roky z Rakuska, ake su tu podmienky na to, mate niekto skusenost s tym?

Vďaka, tentoraz aj môj došiel.

Ahoj, prerušenie živnosti dávaš na WKO.

Dobrý den. Chcela by som sa spýtat, či niektorá z Vás nemá skúsenost s tým, ak by som išla na liečenie u nás na Slovensku, či mi niečo preplatí aj Rakuska poistovna. Som vo Voralbergu / U nás by som si platila plnú výšku výdavkov. Diky.

Nemala si pred založením živnosti v Rakúsku živnosť aj na Slovensku? Nezabudla si sa odhlásiť zo SP? Alebo ako píšeš, si sa prihlásila, čo nebolo treba a oni na základe DP, ktoré teraz automaticky posúva DÚ na SP usúdili, že to sú príjmy v tab. 6 DP z podnikania, treba ísť na pobočku SP, kde si dávala prihlášku a dať veci do poriadku.

Ahoj Kaloska, mam este jednu otazku na teba, pravdepodobne si si davala robit nove zuby, chcem sa opytat, ci mas aj pripoistenie, alebo ti to preplatili aj bez toho, potrebujem tiez nove zuby, pa.

Ja som bola na liečení, ale bývam v kúpeľnom meste, tak len ambulantne 3 týždne, čiže ubytovanie a stravu som nemala, ja som nič neplatila, myslela som, že z SVA mi príde 20 perc. doplácať, ale nedošlo nič, iné skúsenosti nemám, ale myslím si, že mala by si len 20 perc. doplácať, radšej si to over.

Áno ja mám pripoistenie a keď nemáš, v tom prípade som si neni istá, či to preplatia.

Ahoj! Nie, nemala som, takze som naozaj zvedava, co mi povedia vo stvrtok, ale urcite dam vediet, ak ne daj Boze nieco “nove” …

Ahoj, aj ja som dostala výzvu, ale nerob si starosti, oni len nevedia, že si živnostníčka v Rakúsku. Oznám im to aj telefonicky.

Ja chodim kazdy druhy rok na poukaz B. Zatial som nedoplacala nic, len za ubytovanie a stravu. Nic neoveruje, nic nenahlasujem predlozim karticku, ktoru pouzivam u lekara na Slovensku a nahlasim, ze precujem v AT.

Dakujem Kaloska, si zlata kocka, pripoistenie mam, ale iba teraz som si ho zacala platit, tak pockam so zubami do buduceho roka, v marci by to mohlo byt aktualne, mozes mi napisat, v ktorej casti Rakuska pracujes? Ja som v Steiermarku v okrese Deutschlandsberg, len kvoli tomu, lebo kazdy kraj tu ma ine pravidla, aspon z prispevkov to tak vyzera, vsade akceptuju nieco ine. Pekny dnik, este raz diky pa:-)

Prosím niekoho o informáciu so skúsenosťou, ak ste bola tehotná a mali ste živnosť v Rakúsku. Ďakujem.

Prosim o radu. Dala som sa teraz pripoistit do SVA, ked by som sla na marodku, dostala by som zaplatene uz teraz, alebo po akej dobe pripoistenia. Ked viete niektora o tom viacej, budem vdacna za radu. Dakujem.

Zusatzversicherung (pripoistenie v prípade PN) si musíš platiť 6 mesiacov a až potom si môžeš nárokovať nemocenské.

Ahoj, prepáč, ale ja som tak isto mala dodatkové pripoistenie od januára min. roka, bola som PN v oktobri a novembri, dokladovala som všetko správne a nedostala som doteraz peniaze, v liste mi oznámili, že su ruhe, neviem prečo a či vôbec mám na nich ešte nárok od minulého roka. Už som to aj urgovala, ale žiadny list od SVA som nedostala. Neviem, kde som urobila chybu, chcela by som sa v budúcnosti jej vyvarovať

Pre Kamču. Osobnú skúsenosť nemám, ale pýtala som sa na SVA ako to je s platením, keby som išla doma do kúpeľov. Bolo mi povedané a tak to je aj v rôznych materiáloch SVA, že mi zaplatia 14,50 na deň, ale najviac za 10 dní, čiže celkom 145 Eur. Ak pôjdete do kúpeľov v Rakúsku, zaplatíte 7 eur na deň a všetko ostatné hradí poisťovňa. Tú druhú časť mam už overenú. Okrem toho za kúpele v Rakúsku máte maródku 80%, čiže nezaplatíte nič a ešte sa Vám zvýši. V kúpeľoch musíte byť najmenej 21 dní.

Pre Kaloska. Čítala som nižšie Tvoje príspevky ohľadne zubára a prosím Ťa ak môžeš napíš v ktorej si krajine. Ja som vo Vlg. zaniesla kamoškine papiere, čiže popis od lekára v Slovenčine, čo nebol problém, bloček a zaplatení, číslo účtu, všetko bolo v poriadku, aj to už potvrdila a prevzala, len povedala, že treba doniesť potvrdenie od poisťovne, že jej nepreplatila úkon. Ak mala preplatenú hoci malú čiastku, už jej nič nezaplatia, lebo tak to je aj u nich a platia len časť a nie všetko. Pre nás je tá časť z Rakúska takmer všetko, ale bez potvrdenia z poisťovne to nejde.

Dobrý deň. Nevie mi niekto poradiť? Moja dcéra študuje diaľkovo na súkromnej škole a neviem, či mám nárok na rodinné prídavky v Rakúsku. Za odpovede vopred ďakujem

Žienky, zaujíma ma, či ste vedeli po nemecky, keď ste odchádzali do Rakúska, alebo sa dá naučiť jazyk priebežne tam? Rozmýšľam, že by som snáď tam išla robiť, ale neviem nemecky. Ďakujem za odpovede.