Opatrovateľky v Rakúsku

Ahoj, narok na pridavky mas len ak dcera studuje denne, nie dialkovo.

Narok mas aj ked studuje dialkovo, normalne si podaj ziadost. Vlastna skusenost.

Ahoj, robia sa špeciálne kurzy pre opatrovateľky, ktoré začínajú, pohľadaj na nete alebo sem tam sa zobrazujú aj v reklame tu na stránke. Ja som si robila kurz nemčiny po revolúcii a moc mi nepomohol- keď som minulý rok nastúpila, tak som rozumela asi polovicu, naštastie som mala super prvú rodinu a tam som sa naučila toho dosť, teraz už s nimi komunikujem ako doma.

Najlepsie bude, ked sa dotycna opyta priamo na urade, kde jej najlepsie povedia, ja mam info z pred 3 rokov, ked zacali dcery studovat, dve denne na vyske, jedna externe, tak uznali pridavky len na denne, ze externista si moze zarabat popri studiu, ak mas pridavky na dieta studujuce externe, asi si natrafila na velmi prijemneho a ochotneho cloveka na rak. finanzamte, vsetkym pekny podvecer.

No ty by aj mna zaujimalo, dakujem za odpovede, ak ma niektora skusenosti.

Dobry den, mozte mi poradit: Uz pol roka cakam na novu rodinu a este nic, odvody si platim v Rakusku, stale mi prisiel rechnung z SWA do byvalej rodiny a oni mi to poslali na SVK. Teraz vsak nechcem ich obtazovat, mam zavolat do SWA, povedat svoj versicherung nummer a spytat sa, ci mi to mozu poslat na moju slovensku adresu? Ma niekto taku skusenost? Dakujem.

Dobrý deň. Chcela by som poprosiť o radu. Ako je možné si nárokovať na pracovné voľno počas dňa, keď rodina ignoruje akékoľvek voľno? Stav nie je najľahší. Koľko by mohol zamestnávateľ platiť pri Stufe 5 na deň? Ďakujem Vám za odpoveď.

Dobry den, mohla by mi niektora poradit, ze ked chcem skoncit s Rakuskom, ci sa da poziadat o vratenie odvodov z SVA? Dakujem Ada

Musíš mať aspoň základy, veď ako budeš komunikovať s klientom a tiež, ak budeš musieť zavolať lekára alebo sanitku. Jedine ak hovoríš anglicky a klient tiež.

Dobry vecer, staci, ak posles na SVA mail, aby ti vsetku postu posielali na adresu na Slovensku. Ja som to tak urobila, a sek na stvrtocne odvody mi chodi domov na Slovensko. Vsetko dobre prajem.

Ahoj, ja som bola v rovnakej situacii, akonahle som bola bez rodiny, zavolala som do SVA, nadiktovala svoje cislo a nahlasila novu adresu (na Sk), kde chcem, aby mi zasielali vsetku postu, kym nebudem mat stale miesto, vsetko mi chodi pekne domov, na Sk, bez problemov, pekny vecer.

Mas narok na 2 az 3 h denne volna, na to je Rakusky zakon a co sa tyka Stufe, kazdy stupen stufe je ocislovany, kolko mame pytat 5 je od 55 do 60, skus si to vsetko overit, dakujem.

Prosím ťa, čo znamená “stule 5” alebo koľko? Ja chcem ísť do AT opatrovať, som nováčik a s týmto “stule” som sa stretla prvýkrát. Mohla by si mi to vysvetliť, ďakujem pekne?

Každý pacient je ohodnotený podľa diagnózy podľa stupňov / Stufe / a to od Stufe 1 po Stufe 7. Podľa toho rodina dostáva od štátu príspevok na opatrovanie pacienta. Ty s tým nemáš nič dočinenia, akurát, ak má pacient napr. Stufe 7, je to najťažší stav -ležiak, tam je už aj suma asi 1600 E mesačne, tak aj tebe by mali dať plat trošku vyšší. Ale to je na rodine, koľko ti dá denný plat, ty so Stufe neurobíš nič, to je problém rodiny.

Som bez práce a preto sa pýtam tých skúsenejších, ak by som si založila živnosť teraz na konci roka, nebudem škodná po troch rokoch na daniach? Apropo živnosť je možné si založiť až po druhom turnuse, ten prvý by mal byť akože skúšobný. Akceptuje to rodina alebo agentúra? Ďakujem. Opatrovateľka

Ahoj kolegyňka Katka, prepáč, že ťa obťažujem, ale potrebujem tvoju pomoc, keďže si tu písala, že si mailom požiadala SVA o zasielanie všetkej pošty na tvoju domácu adresu. Aj ja by som to súrne potrebovala, lebo mi z neznámych dôvodov chodia šeky od SVA po celom Rakúsku, len nie na moju súčasnú prechodnú adresu. Na webovej stránke SVA som však nenašla mailový kontakt (hoci mám 4 oči), tak mi prosím ťa, pomôž. Vopred vďaka. Alica

Odpoviem naraz Andrei aj Ele: Andrea - Príspevky do SVA, ktoré si ako živnostníčka odvádzala sa nevracajú. Budeš z nich dostávať alikvótnu časť dôchodku, keď budeš naň mať nárok na Slovensku / ak si robila viac ako rok / alebo sa ti mesiace zarátajú / ak si mala živnosť menej ako rok /. Po troch rokoch od skončenia živnosti máš nárok na vyplatenie čiastky z pripoistenia k dôchodku, čo je zo základného poistenia cca. niečo cez 80 za rok, celková čiastka ti chodí na výpise z poisťovne raz za rok. Ela - aj ako živnostníčka máš nárok na voľno, ak sa na ňom s rodinou v zmluve dohodneš. Nie je samozrejmosťou v každej rodine, hlavne u žien, ktoré sú cez agentúru a tá v snahe získať rodinu robí aj takéto ústupky, býva však spravidla zohľadnené v dennom honorári, jeho výška nie je určená žiadnym zákonom, ktorý by sa vzťahoval na honorár živnostníka, tiež nie je zákonom stanovené, že honorár sa určuje podľa priznaného stupňa potreby opatery. To čo píše Ida sa nevzťahuje na živnostníkov, je to JPP, pravdu má Mariena.

Ahoj Alda, ja pracujem v Salzburgu, v januari som bola chora, tak som posielala mailom Krankenmeldung na SVA do Salzburgu s poziadavkou, aby mi moju postu posielali domov na Slovensku. Poslala som to na mailovu adresu: VS.SBG@svagw.at. Mailovu adresu som mala uvedenu na tlacive Krankenmeldung, ktore som obdrzala z SVA Salzburg, ked som si zalozila Zusatzversicherung. Neviem, v ktorej spolkovej krajine pracujes, ale ak to nie je Salzburg, ja by som na tvojom mieste skusila poslat mail na SVA do Salzburgu, so ziadostou, ci by ti mohli poskytnut mailovu adresu SVA v tvojej spolkovej krajine. Za pokus to stoji, ja som sa tu zatial stretla len s velmi ustretovymi ludmi. Drzim palce a prajem pekny vecer.

Ahoj Eva, to pripoistenie k dôchodku - myslíš tým, Vorsorgekasse? Práve dnes som nad tým dumala, keď som si pozerala výpis za minulý rok. Ďakujem za príspevok. Jana

Áno Janka, pekný večer.