Opatrovateľky v Rakúsku

Ahoj Katka, vďaka ti za ochotu a pomoc. Ja pracujem vo Viedni už od júna a stále mi chodia účty z SVA oneskorene a navyše ešte z Grazu, kde mi pacient umrel už v apríli. Zrejme sa do SVA vyberiem vybavovať osobne, lebo chcem aj to pripoistenie, ktoré máš aj ty. Ešte raz vďaka a všetko dobré. Alica

Tri mesiace môžeš pracovať bez živnosti, ale keď teraz nemáš prácu tak ju nezakladaj. Keď budeš mať, tak potom si ju založíš.

Pre Kalosku. Prosim Ta, ak chodis na tuto stranku, prihlas sa. Rada by som sa s Tebou porozpravala. Ak uvidim, ze si na stranke necham Ti cislo telefonu, aby si mi prezvonila a ja Ti zavolam. Od 15.10. do 10.11. budem v Rakusku a tam internet nemam. Ak je mozne prihlas sa do 15.10. alebo po uvedenom termine. Dakujem

Ahoj, ja som v Rakúsku do 22.10., ak chceš, prezvoň ma na č. 00436506121498, rada ti poradím ak budem vedieť, pa pa.

Prosim vas, ktore ste dlhsie v Rakusku ako opatrovatelky, ak mi viete poradit, budem vam vdacna. Pracujem tu skoro dva roky, bez zivnosti, staram sa o male dieta, od januara bud. roku ma chce rodina zamestnat. Chcela by som vediet, co je pre mna vyhodnejsie, mam kurz cer. kriza pre opatrovatelky, ci si teda najst rodinu a robit na zivnost, alebo zostat v tejto a zamestnat sa u nich. Stale sem chodim na dvojtyzdnove turnusy. Ake by som mohla mat vyhody ako zamestnanec? Doma mam este dve skolopovinne deti, chcem vediet, ci by som dostavala na ne pridavky a v akej vyske? Dakujem.

Pre Kalošku. Ďakujem Ti veľmi pekne, číslo som si uložila a zavolam Ťa hneď 16.10., môžem aj dopoludnia, keď budem na území Rakuska. Z východu cestujem nočným vlakom v sobotu večer. Môžem zavolať aj teraz, ale nie je to také súrne, takže sa ozvem v Rakúsku, tam je to telefonicky oveľa výhodnejšie. Ešte raz srdečná vďaka za číslo, určite sa ozvem.

Ja by som to brala, aj by som sa s tebou vymenila a prepustila ti moju prácu, v ktorej som už tretí rok.

Podľa rakús. právnika, je lepší pracovný pomer, máte nároky také ako rakúsky zamestnanec! Musíte byť postavená im na roveň! Príplatky, mzda atď, za Vami stoja rakúske odbory, môžte požiadať o byt a živnosť nie je žiadna výhra, nemáme nárok na príplatky, odmena je vec dohody a čo sa týka dôchodku, hrôza. Ja by som ani nerozmýšľala. Ale predsa poraďte sa ešte s niekým. veľa zdaru!

Prosím vás milé kolegyne, máte niektorá skúsenosti s vymáhaním peňazí - príspevkov na poistenie od rodiny? (Keď bola rodina zmluvne nato zaviazaná?) Pomohla niekomu niekedy WKO?

Je to o uhle pohľadu. Všeobecne má prednosť zmluvné dojednanie, ak nie je v rozpore s platnými zákonmi. A zákon vraví, že za platbu poistného zodpovedá živnostník, preto je lepšie, ak sa stanoví denný honorár, ktorý už obsahuje všetko. Rodine nikto nemôže určiť, že má za niekoho platiť poistné a chytrý právnik povie, že ani prenos tejto povinnosti, teda akože prispievanie na poistné rodinou, nie je zákonom stanovené…

Samozrejme, že za platenie poistného zodpovedá živnostník, lebo je jemu predpísané, nie rodine. Ale ak sa rodina v zmluve zaviaže, že okrem odmeny za prácu bude platiť aj poistné, má ho vyplatiť. Nemyslela som na teoretizovanie, ale vlastnú skúsenosť, resp. skúsenosť iného.

To nebolo teoretizovanie, ale z praxe.

Wko Vam v tom skor nepomoze, na to je arbeterkammer, maju pobocky aj vo Wien, tak ich vyhladajte a nedajte sa, bojujte voci nespravodlivosti.

Ja pracujem na Slovensku na dohodu, nic sa tym nekomplikuje.

Aj mne to rodina navrhla, tri týždne ja a týždeň dcéra, ktorá ide do penzie. Nemám sa s kým poradiť, doteraz sme sa striedali, striedačka končí, lebo sa zamestnala na SK. Čo všetko by malo byť v zmluve neviem, nevyznám sa v tom.

Mne pomohli apon tym, telefonicky predomnou zavolali rodinu a spytali sa preco nie. Skus.

Zdravím, potrebujem pomoc. Došiel mi list z Finanzamtu, že mám Guthaben nejakú sumu a k tomu bol priložený šek, ale nie na vyplatenie, ale nejaký iný. V podstate sa jedná o vyplatenie bonusu pre samoživiteľky. Ak vie niekto, čo s tým - pomôžte mi, napíšte mi odpoveď v tejto rubrike, alebo na meil. Ďakujem

Komplikuje, je treba urcit prislusnost k pravnym predpisom inak XXX

AK zastupuje svojich clenov - teda zamestnancov, ona robi na zivnost, teda je vo WKO.

Jasne, ze potrebuje zivnost, uz pri prvom turnuse.