Ahoj aj ja som cestovala s vlakom je to v pohode zvládneš to určite. Moja nie si cez ag. momentálne nemám pacienta. Ďakujem pekne.
Ďakujeme Jarka.
Ahoj. A ako si bola spokojná v Tirolsku, hovorí sa, že tam aj výborný Rakúšan má problém sa dorozumieť. Môžeš mi napísať prosím ťa svoje skúsenosti, a ako si sa tam dostala? Ja tiež by som chcela ísť do Tirolska, ale nikto mi nevie dať kontakt. Za pomoc dopredu Ďakujem.
Ahoj. V prvom rade dobrú trpezlivosť ti prajem. Mala by si mať nárok na 2 hodiny voľna. Pracuješ cez agentúru?
Ahoj, aj ja som bola doteraz pracovať v Rakúsku, zomrel mi dedo. A ak ti možem poradiť, najvýhodnejšie je, ak voláš na pevnú linku. Ja som brala z Orangu kartu na pevnú linku, takže z domu mi volali na pevnú linku 180 min ZA 6 eur mesačne. Aj ja hľadám prácu teraz. Štastú cestu.
Aj ja potrebujem druhý živnostenský, naozaj nie je možné vydať ho znovu? Vieš to priamo od WKO?
Dakujem za vas nazor, ak ste ochotna, mohla by som s vami este nieco aj mailom? Predpokladam, ze viete toho z tejto oblasti viac ako ja. Ak mozem, napisem vam mail, prosim o vasu mailovu adresu, dakujem, Begonka. Som vo Viedni a zajtra odchadzam na Slov. , najskor sa ozvem v stredu, samozrejme, v pripade, ze budem mat na vas kontakt. Este raz dakujem.
Prajem príjemný deň všetkým, ktorí otvárajú túto stránku! Priznávam sa, že velmi málo sa zapájam do odpovedí, lebo málo aj viem poradiť. Vždy si to človek prečíta a keď sa ho to priamo netýka len to prečíta a ide ďalej… až na pár statočných a ochotných poradiť a pomôcť. Pred nimi klobúk dole! No a prišlo aj na mňa. Mám babku v nemocni a už druhý týždeň som doma. Celý rok ako pracujem v AT počúvam o pripoistení a ešte ho nemám. Ako na to prosím poradiť kde a ako sa to dá urobiť a koľko sa platí? Som vo Viedni 22. bezirku, nie som cez agentúru. Ďakujem aj zato, že ste si to prečítali.
Na prihlásenie sa na zdravotné pripoistenie - Zusatzversicherung si stiahni z netu tlačivo, vypíš ho a pošli poštou alebo zanes priamo na SVA vo Wien. To tlačivo sa volá “Antrag auf Zusatzversicherung in der Krankenversicherung”. Ja, keď som sa prihlásovala do SVA - v r. 2010, prišla mi od nich 1 veľká obálka, kde boli všetky vzory tlačív, čo by som mohla potrebovať.
Je to vsetko na dohode, ja som robila skoro 2 roky bez zivnosti, zalozila som si ju len pred tromi mesiacmi. Takze sice je povinne zalozit zivnost hned, ale je to vsetko o dohode s rodinnou, niektore rodiny sami navrhnu 1-2x bez zivnosti, aby zistili, aka ste opatrovatelka.
Dakujem ti veľmi pekne, teraz som sa dozvedela od mojej priatelky, že to musíš platiť aspoň 6 mesiacov a až potom keď ťa niečo zajde tak platia-myslím marodovanie. Prajem všetko dobré a nech ťa nezaskočia nepríjemnosti!
Dobrý deň, prosím vás, vie mi niektorá poradiť? Z poisťovne v AT žiadajú odo mňa tlačivo PD A1. Čo je to za tlačivo?
Dobrý deň, poprosila by som Vás o podrobnejšie informácie od vašej striedačky ohľadom poberania starobného dôchodku. Prekvapilo ma, že ona si dáva žiadosť o prepočítavanie dôchodku na Slovensku, keď má v AT odpracovaný viac ako 1 rok. Som tiež dôchodkyňa, pracujem v AT niečo výše roka a z toho, čo som čítala o poberaní dôchodku som si myslela, že po odpracovaní viac ako 1 rok v AT / alebo v zahraničí /, mám požiadať o dôchodok v AT. Iba v prípade, keby som tu odpracovala menej ako rok, táto doba by sa mi zohľadnila v dôchodku, ktorý poberám na Slovensku. Sú tieto moje informácie nesprávne?
Ahojte. Potrebujem surne poradit, koncim s pracou osetrovatelky v Rakusku a neviem presne, aky je postup pri zruseni zivnosti v At. Vyplnila som dva formulare, ktore som nasla na internete, prvy Anzeige der Zurucklegung des Gewerbes, co je zrejme odhlasenie od prechodneho pobytu a druhy verf25 - Fragebogen anlasslich der Aufgabe einer gewerblichen oder beruflichen Tatigkeit - ktorym sa rusi zivnost na finanzamte. Moze mi niekto poradit, co treba napisat do koloniek Vorauszahlungen in Höhe von Betrag in Euro … a druha kolonka Bemessungsgrundlage in Höhe von Betrag in Euro, neplatila som ziadne preddavky na dan, tak tam som dala 0, ale do tej druhej kolonky ak to spravne chapem, ze to znamena danovy zaklad, aku sumu tam mam napisat, sumu zarobku za tento rok? A tiez ako sa odhlasim od poistovne, je na to nejake specialne tlacivo, ktore treba vyplnit, ci staci iba upovedomenie o zruseni zivnosti a vratenie karticky poistenca. Prosim surne o radu, chcem sa odhlasit do konca tohoto mesiaca, aby mi nenabehol dalsi odvod. Dakujem.
Ahojte opatrovateľky! Môžete mi, prosím napísať, či ste neoľutovali, že ste išli robiť túto prácu? Zvažujem, že tiež sa poberiem týmto smerom, len mám obavy. A čo jazyk? Vedeli ste nemecky, alebo sa dá naučiť počas pobytu? Ďakujem za info a nech sa vám darí.
Ja ti môžem poradiť len toľko, keď nevieš nemecky, nemôžeš isť opatrovať, lebo tu potrebuješ aspoň základ a so základnou nemčinou ťa nikto nezoberie, jedine, že si nájdeš súkromne robotu a budeš mať šťastie na rodinu, že ti to bude tolerovať, ale je to veľmi zriedkavo. Musíš sa učiť, lebo skoro každá agentúra preskúša nemčinu, lebo je veľa žien s dobrou nemčinou a robotu si ťažko nachádzajú, ale netreba sa vzdať a bojovať, ak chceš niečo docieliť.
Ahojte kolegyne, chcela by som sa vás opýtať, či už niekomu preplatili z SWA, keď si dal urobiť dioptrické okuliare a koľko. Pracujem vo Viedni, lebo všade je to ináč. Dík za odpoveď.
Ahojte kolegynky, chcem sa opýtať, či sa oplatí ísť robiť do AT a či je možnosť sa tam zamestnať, keď teraz je kríza a všade je problém nájsť robotu. Mám prax, aj Nj viem, len mám strach, či niečo nájdem. Ďakujem.
… brusinka… ja rozhodne neľutujem, že som sa dala týmto smerom, mám skvelú rodinu a je mi tu super, vždy treba ale najskôr zvážiť, aké máš doma zázemie, či to zvládneš, pravidelne odchádzať od rodiny.
Ahoj Martina, ako opatrovateľka určite šancu máš… ja pracujem síce až na druhom konci Rakúska - pri Bregenzi, ale viem, že je stále veľa ľudí, ktorí tu našu pomoc potrebujú. Jedinou nevýhodou je dlhé cestovanie, ale keď sa ide raz za čas, tak to problém nie je. Vlaky chodia. Ja tu pracujem cez agentúru, je to super, všetko mi vybavili, akurát ročne platím 400 eur poplatok pre agentúru. Myslím, že do mesiaca by ti tu robotu zohnali. A pokiaľ vieš po nemecky, si vítaná všetkými desiatimi!