Ahoj, mali by preplácať 80%, ale určite všetko nepreplácajú, tak isto ako u nás. Ja som bola u súkromného zubára, ktorý mi robil parodontálne vyšetrenie, rekonštrukciu zuba, RTG, rekonštrukciu koreňa. Platila som 285, -E. Preplatili mi 134, -E. Peniaze poslali na účet, ale zatiaľ som nedostala nijaké písomné vyrozumenie, čo preplatili a čo nie. Poslala som originál účtu s pečiatkou a podpisom lekára, účet preložený do nemčiny a žiadosť o preplatenie.
Ešte chcem doplniť, že tento zubár má na tom účte rozpísané všetky úkony, ktoré robil v slovenčine (žiadna latinčina) - takže pre Zitu - asi tam bude iný problém, keď Ti to nepreplatili.
Ziti, mne to lekarka napisala na ucet v latine a uznali mi to, tak neviem, teraz som bola zas, poslala som tak uvidim, ci preplatia.
Dobré ránko, môže mi niekto napísať, čo presne znamená: Wie hoch sind seine monatliche leistungen fur sohn? Ja som si myslela, že sa pýtajú na mesačné náklady na syna, ale teraz neviem. Náklady su die Kosten, leistungen sú výkony. Nerozumiem, či chcú, aby som im napísala. Prosím poraďte niektorá, ak ste sa s tým stretli alebo ak rozumiete presne zmyslu tej otázky? Dík.
A nie si platená za dvoch? … ak nie, nerob to!
Dievčatá Šťastné a veselé! Vy čo pracujete: pevné nervy! Všetko dobré.
Možno nemáš rozpísané na účte koľko stál každý úkon zvlášť. Môj zubár mi tiež na účet napíše čo robil, ale cenu napíše len konečnú. A oni majú určené čo môžu preplatiť a čo nie.
Ahojte dievčatá. Moja známa vravela, že platí v 4. roku viac ako 600 kvartálne. Viete mi povedať, podľa čoho to počítajú? Prečo potom platia niektoré ženy viac?
Ahoj, už tu bolo o tom veľa popísané. Prvé 3 roky, ak sa nepodá daňové priznanie, tak SVA nevie koľko si zarobila a platíš odvody z najnižších vymeriavacích základov aké sú v AT. Po troch rokoch podnikania sa odvody počítajú z vyššieho vymeriavacieho základu. Ak ale podáš daňové priznanie, tak už vedia koľko si zarobila a z tohto tvojho konkrétneho príjmu Ti vypočítajú vymeriavací základ, podľa ktorého Ti vypočítajú, koľko máš platiť odvody a koľko dlhuješ. Preto potom každá platí inak, podľa toho, aký jej vyšiel príjem.
Myslím, že problém je v tom, že sú to porcelánové korunky, vtedy pri vyšších sumách treba vopred požiadať o odsúhlasenie, čo preplatia a čo nie.
Dobry vecer zeny, mam na Vas jednu prosbu, takze ak by ste mi mohli pomoct, budem velmi rada, moj syn studuje teraz prvym rokom na vysokej skole, manzel je zamestany v ceskej firme, o rodinne pridavky budem ziadat tu, ale … chcem sa opytat, pocula som, ze mozem ziadat na svojho syna aj nejake socialne stipendium. Je to pravda a ak ano, co k tomu potrebujem? Dakujem za Vasu ochotu.
Ďakujem za všetky Vaše rady a informácie. Mám ešte prosbu o radu: určuje SVA nejakú lehotu na poslanie faktúr (dokladov) na preplatenie úkonov u zubára? Mám na mysli to, či musím poslať každú faktúru (pokladničný doklad) ihneď, alebo stačí napríklad poslať doklady naraz do cca. 3 mesiacov. Alebo ako je to? Ďakujem za rady. Pekné Vianočné dni Vám želám.
Dobry den, rada by som sa opytala skusenych opatrovateliek - pracujem v Rakusku od minuleho roka od novembra ako je to s danovym priznanim tu v Rakusku, treba ho podavat alebo nie? Ako to je, dakujem za odpoved.
Ahoj, pozri príspevky ďaleko dozadu. Mám dojem, že tam niekto písal, že poslala účty naraz a preplatili jej to. Ale byť na Tvojom mieste, tak to pošlem ešte dnes doporučene a 1. triedou, aby to dostali do konca roka.
Ahoj, kedysi, keď si prvé opatrovateľky zakladali živnosť sa vravelo, že stačí podať DP až po 3. roku podnikania. Ale to bola zavádzajúca informácia. Potom som zase čítala, že v rakúskej televízii sa nejaký kompetentný človek vyjadril, že až po 7. roku podnikania, ale keď Ťa vyzve Finanzamt, tak musíš podať kedykoľvek. Ja mám skúsenosť takú, že keď som sa pýtala po 3. roku podnikania na FA či mám podať, povedali, že nemusím. Teda DP môžeš podať hneď od 1. roku podnikania, ale nemusíš (do toho 7. roku, ale to nemám overené). Ak Ťa vyzve FA, tak musíš. Ak ho už raz podáš, tak potom už musíš každý rok podávať. Veľa žien si mýli DP s Fragebogen. DP sa podáva na tlačivách E1 a E1a. Ak ale nepodáš, tak je tam riziko, že potom môžeš mať veľký dlh u SVA na nedoplatkoch.
A ešte som zabudla. Ak je príjem vyšší ako 11000, - E je povinnosť podať DP.
Milka, určite si to tak myslela, že čistý príjem pod 11 000. Teda hrubý príjem / honorár, poistné, cestovné, PN, refundácie ošetrení, Sachbezug / - mínus paušál, ak neuplatňuješ priame výdavky a mínus poistné.
Pokiaľ ja mám informáciu, len v prípade štúdia na rakúskej vysokej škole, je jedno odkiaľ študent je. Od koho máš ty to info? Ak vieš niečo bližšie, napíš, pokúsim sa zistiť.
Od samého začiatku, teda roku 2008 som tu tvrdila, vysvetľovala, prečo treba podať DP, ale bolo tu veľa žien, ktoré ma obvinili, že zavádzam a žiadne doplatky nebudú atd. Nikdy nenapíšem nič, čo nemám preverené osobne a na príslušných miestach u kompetentných osôb. Nenapíšem sem info “jedna baba povedala”, alebo info, čo dávajú pracovníci Finanzamtu na recepcii, kde sa chodí pýtať väčšina žien. Ked ste tam, treba sa dožadovať osoby, ktorá má konkrétnu vec na starosti a pokiaľ sú to osobné veci, tak treba ísť za osobou, ktorá má na starosti Vás. Prešlo pár rokov a postupne došlo na moje slová. Len tie, čo ma tu osočovali ohľadom aj DP sa nejak stiahli. Ženy, ktoré ma počúvali, dnes majú pokoj a žiadne závratné odvody po 3 rokoch a oči pre plač, čiže nesplácajú 3ročné nedoplatky, lebo platby im navyšovali podľa skutočného príjmu každý rok. Jednoznačne podávať DP od samého začiatku.
Velmi pekne dakujem opatrovatelkam za odpoved ohladom danoveho priznania a este otazocka, kedy sa v Rakusku podava danove priznanie do kedy je termin? Dakujem, lenka.