Opatrovateľky v Rakúsku

No Katka, vidím, že nevieš, ani kde je sever, čo sa týka tejto veci. Presne tak, keď máš e-card, znamená, že máš v AT otvorenú živnosť. Mala by si čo najskôr navštíviť tú AG, čo Ti to vybavila, dostať sa ku všetkým papierom, prípadne šekom, čo si mala zaplatiť odvody. To zaplatiť budeš musieť a čím dlhšie s tým nič neurobíš, tým väčšie problémy môžeš mať teda skôr budeš mať.

Aj ked pracujete v AT, na SK “musite” podavat DP kazdy rok, je to zakonom dane! A v AT podava sa DP podla toho, ako dlho tam robite, (ze vraj do 3 rokov, nie, az po odroben. 3 rokoch) resp. moze Vas vyzvat financ. urad, ale kolko ludi tolko nazorov.

Ahojte, prosím Vás, vie niekto poradiť? Pracujem v At ako zamestnanec na 20 h týždenne. Mám E-card, chcela som si dať do poriadku veci okolo zdrav. poistenia, tak som vyplnila form. E-106 a poslala na adresu do Krankenkasse, odkial mi bola zaslaná E-card. E-106 som vyplnila lebo som volala do VšZp a pani mi povedala, že mám vyplniť tento formulár. Neviem, asi je niečo zle, lebo som to poslala na tú adresu do At čo som už spomínala. Dnes mi prišlo z At., že mám u nich len čiastočné poistenie, (to mi je jasné) a že mi nemôžu vydať povolenie k trvalému pobytu. Ale ja som si myslela, že tým formulárom E-106 žiadam o potvrdenie z rakúskej poisťovne, ktoré zanesiem do mojej slov. poisťovne a na Slovensku mi vydajú tú modrú zdravotnú kartičku, aby som mohla chodiť lekárom tu na Slovensku, ked tu žijem, že poistenie vo Všzp mi zrušia a rakúska poisťovňa bude preplácať lekárske úkony vykonané na Slovensku. Dočítala som sa, že s tým nie sú problémy to vybaviť, tak neviem, čo som spravila zle. Poradíte? Ďakujem.

Formulár E 106 vyplňuje SVA. Ty máš podať iba žiadosť do SVA o formulár E 106 a oni Ti ho dajú už vyplnený v dvoch vyhotoveniach a tieto formuláre daš do svojej poisťovne na Slovensku a hneď Ti vydajú europský preukáz, ale musíš vrátiť ten slovenský a ak máš aj ten modrý EU tak aj ten.

Ďakujem za rýchlu radu, pochopila som správne, že tú žiadosť si mám napísať sama, formulár na to nie je?

Je na to aj formulár a dá sa stiahnuť aj z internetu. Daj si do googlu, alebo choď na stránku SVA.

Najlepšie, je ísť na SWA, povieš, že chceš E-106, vytlačí ti Antrag s tvojimi údajmi, ty ho len podpíšeš, dáš jej ho naspäť a vytlačia ti vzápätí E-106. Otázka pár minút. No a takto to budeš posielať, oni zas tebe a na to nejaký čas trvá. Nie dlho, ale keď tam pôjdeš, máš to hneď.

Vie mi niekto povedat, kolko mam platit po dvoch rokov do SVA. Diky.

Prosím vás, tie čo pracujete v Rak., máte nárok na rodinný prídavok na dieťa z AT? Ak áno, koľko to je? A ako to je pri výpovedi, dostala by som nejakú podporu? Vďaka.

Áno, nárok na prídavky máš. Musíš mať rodinu a s ňou zmluvu, potom musíš platiť odvody. Koľko dostaneš na dieťa, to závisí od jeho veku. Pri výpovedi už nepoberáš

To by ti malo dôjsť z SVA Ja som platila 200 na mesiac

Ďakujem za odpoveď. Malý má 3,5 roka, ale pracovať nechcem ako opatrovateľka, je to potom rozdiel?

Nie je to rozdiel, keď budeš mať zmluvu s firmou, alebo iné, prídavky dostaneš, je to asi 150 eur. Ja mám deti dospelé, na jedno mám vyše 200 eur.

Ešte raz sa chcem spýtať kvôli tomu zdrav. poisteniu, akosi tomu nerozumiem. Poslala som na adresu odkial mi poslali E-card (je to Niederosterreichische gebietskrankkenkasse St. polten, ) žiadosť o zaslanie vyplneného formulára E106, ktorý som chcela zaniesť do mojej zdravot. poisť. Stiahla som si tú žiadosť z opatrovateľky-rakúsko. Poslali mi list tohto znenia:vyjadrenie k mojej žiadosti o vystavenie potvrdenia o trvalom pobyte (bydlisku) , že k dnešnému dátumu nemajú nahlásené v ich kasse žiadne zdrav. poistenie, že mám len čiastočné poistennie a nemôžu mi vystaviť potvrdenie k trvalému pobytu. Ale ja som nežiadala potvrdenie k pobytu od nich tým formulárom, alebo áno? ja pracujem v At ako zamestnanec na 20h týždenne. trvalý pobyt mám na Sk. prechodný pobyt v At. nemám, dochádzam. Ide o to že nemôžem byť dva krát poistená, u nás a aj v At. ale chcem si to vybaviť aby som mohla chodiť k lekárom u nás na sk. k tomu potrebujem že vraj nejakú modrú zdrav. kartičku ktorú mi vydá neviem kto. (asi moja zdrav. poisťovňa) Čítam vaše príspevky a stále sa tam ohľadom poistenia spomína SVA. Tak neviem či ja ako zamestnanec som to tiež mala poslať tam. Ja nemám živnosť v At. poradí mi niekto ešte raz? Ďakujem.

Pre lufi1 - aké poistenie máš na Slovensku, teda presnejšie z akej činnosti - zamestnanie, podnikanie? A je možné, že za tých 20 hodín máš zamestnávateľom oznámený nižší príjem, aby ťa nemusel komplet prihlásiť do SVA a platí zo zákona len úrazové poistenie, obchádzajú to takto zamestnávatelia často.

Dobrý deň! Chcela som sa opýtať, aká je výška príspevku v Rakúsku pri narodení dieťaťa a čím to musím dokladovať a kde? Vďaka, Jana

Ak si myslela podporu v nezamestnanosti, áno, na Slovensku, doba práce alebo podnikania v Rakúsku sa počíta, ale musíš splniť slovenské podmienky na nárok na podporu. Na rakúsku by si musela dlhšie robiť a aj platiť viac, teda pripoistenie pre nezamestnanosť, aby si mala nárok, sú tam ešte aj iné podmienky, ale toto pre info stačí.

Mne zvýšili až po 3 rokoch cca. 220 mesačne aj s Zusatzversicherung (nemocenské).

Do septembra min. r. som bola som na predlzenej materskej dovolenke, platila za mna zdrav. poistenie socialka aspon myslim, ze to tak je. Moja zdrav. poistovna je VsZP. Nasla som si potom robotu v At. ako chyzna od juna minuleho roka. Nesla som to hned nahlasit na socialku, lebo som este nevedela, co a ako bude. Od juna mam platnu E-card. Ale dostala som ju az v auguste. Potom som zacala zistovat veci okolo rod. prid. z At. V oktobri som zasla na socialku kvoli rodinnym, zacala som si to vsetko vybavovat. Dosla mi uz odpoved, ze mi rod. p. dorovnaju. No a s tym zdravotnym poistenim neviem ako to je v mojom pripade. Myslim si tiez, ze zamestnavatel za mna neplati plne zdrav. poist. v At., lebo mam vlastne polovicny pracovny uvazok. Ale sefka mi hovorila, ze mozem ist k lekarovi v At. ked budem chora, dokonca, ze aj moj syn ma narok na bezplatne lek. osetrenie v At. Asi bude najlepsie, ak pojdem do mojej zdravotky, oni mi uz povedia ako dalej. Len mam obavy, aby som neostala bez poistenia a este aj s nejakou pokutou od VsZP. Ja som tam totiz este v tejto veci nebola. No uvidim, potom dam vediet ako som dopadla.

Chcela som reagovať ešte na tento príspevok. Rodinné prídavky sa minulý rok v Rakúsku zvyšovali. Takže na dieťa by si mala dostať asi tak 130 - 150 €. Ale rodinné prídavky už zo Slovenska nedostaneš. Taký je zákon na Slovensku, ktorý pozmenili minulý rok. Najlepšie bude, ak si to pred tým, ako budeš vybavovať prídavky na dieťa za minulý rok (v Rakúsku sa vyplácajú so spätnou platnosťou o rok dozadu) zistíš na Slovensku - Sociálna poisťovňa. Čo sa týka platu v nezamestnanosti, tak ak budeš dobrovoľne platiť príspevok v nezamestnanosti, ktorý činí okolo 70 €, tak potom v prípade nezamestnanosti požiadaš príslušný rakúsky úrad o vyplatenie dávok v nezamestnanosti.