Ahoj Janka, ak ju od teba nik nepýta, tak nikde :-). Je to tvoj doklad, co si si dohodla s rodinou. Niekedy velmi doležity.E.
Ahoj Monika, ak ides prvy krat a nemas este prelozeny vypis z reg. trestov, tak sa este nehlas na prechodny pobyt, povedz rodine, ze az sa na buduce vratis, tak to vsetko absolvujete. Ale ak máš preložený VRT , tak od prihlásenia na radnici si do troch dni vybav zivnost.
Fakt sa tu dá nájsť kopec info len veľa trpezlivosti pri prezeraní stránok aj tak dík wilma bo si jedna z mála tých čo tu neurážajú, neosočujú sa ale skutočne poradia
prosím Vás a ako má vyzerat ta zmluva, naco treba davat pozor.
Ahojte, mám prerušenú živnosť, domáca mi poslala šek na Slovensko, ako by som ho mohla uhradiť ak do AT nejdem? Ďakujem
Ahoj Wilma!Ešte raz k tomu prehláseniu sa z rodiny do rodiny. strašne to všetci komplikujete. Treba ísť len na magistrát a nahlásiť novú adresu.AUTOMATICKY to vybavia aj na SVA atĎ…
Pracujem už roky ako opatrovateľka vo Wiedni a keďže viem po nemecky, po úradoch chodím sama a musím povedať že tak arogantných úradníkov ako vo Wiedni a hlavne na FINANZAMTE, som ešte v záp.Europe nestretla.Ak má niekto skúsenosti s ich Prac.úradom, nech mi dá vedieť,či aj oni majú ponuky pre 24hod.opatrovatelky.Ahojte!
Ahojte,
som treti mesiac v Rakusku a dnes mi prisiel nejaky list ‘’ Vorschreibung der Grundumlage’’ z Wirtschaftskammer Wien na rok 2009 (dalej tam je napisane nieco ze bemessung 50% gem.WKG)a hned sek na vyplatenie 20 Euro (Grundumlagen, Mitgliedsnr.)…To ma byt nejake dobrovolne clenske v komore zivnostnikov alebo co?Musim to zaplatit? Nic take mi nebolo povedane ze este aj to budem musiet platit, rodina mi povedala ze si mam o tom precitat na nete oni mi s papierovackami vobec nepomahaju…mozete mi to prosim vas vysvetlit co je toto zase za papier?dakujem
Ahojte, poradte agenturu pre moju dceru, ma osetrovatelsky kurz a nemcinu ovlada na strednej urovni.Ma 20rokov, dakujem
Milá Jara,
uveď svoj mail, odošlem Ti naň Werkvertrag (Dohodu o vykonaní práce)v nemčine aj v slovenčine a môžeš si to preštudovať.
Ahoj Kvixi!písala som tu len raz,ale telefonovala v Rakusku kam sa len dalo(my bábätko zatial len plánujeme).normálnu odpoved mi nikde nevedeli dat,ale udajne máš nárok na Wochengeld:8týždnov pred,8týždnov po pôrode.približne 25Eur na den.nie vela,ale lepšie akoby si bola bez 0.maj sa!
Dievčatá nedajte sa zmiasť - postupujte tak, ako napísala Wilma ! Ak tomu nerozumiete - je to akoby ste na Slovensku nahlasovali novú prevádzkáreň. Treba tam, kde ste živnost vybavili nahlásiť nový Standort - krátkym neformálnym listom aj na FA, príp.s kópiou nového miesta výkonu živnosti, ktorú dostanete z miesta ohlásenia , opýtať sa, či nahlasujú zmenu SVA - pre posielanie papierov, na magistráte vybavujete iba zmenu pobytu ! ale treba dať do poriadku aj papiere o živnosti !!!
ak máš živnosť po 30.6. otvorenú je to 50 % ročného POVINNÉHO členského do WKO. Rodina nie je povinná s papiermi pomáhať, si živnostníčka
napr. cez internet banking, ak máš -alebo z účtu v banke príkazom platby do zahraničia-vypíšu ti ho v banke, ale musíš poznať IBAN kód - obyčajne býva na zadnej strane poukážky na platbu uvedený
Ahoj Renatka.Dakujem za info.No este stale nemam ponatia kam sa mam hlasit ako tehotna.A ci musim mat Mutter-kind-pass rakusky alebo tehotensku knizku so slovenska?A ako je to s Kinderbetreuungsgeld?Pisu ze musim mat prihlaseny pobyt v rakusku, ja mam prechodny.Staci to?Dakujem za rady…
Ahojte,
pracujem v AT na živnosť vyše roka.
Okrem povinného poistenia si doplácam aj tzv.Zusatzversicherung. ( pre prípad maródky) Viem, že doba nároku na výpatu nemocenskej dávky je až po 6. mesiacoch.
Chcem sa opýtať, či v prípade, že budem práce neschopná budem musieť platiť aj za toto obdobie povinné odvody a ak áno, či by nebolo rozumnejšie požiadať o prerušnie živnosti. Ďakujem.
Ahoj môžem Vás požiadať aj ja o zaslatie informácií čo má obsahovať dohoda o vykonaní práce Ďakujem
Mám otázku pre pani Wilmu, jedná sa o ten Yesss internet, mám ten štartovací balík doma a chcela som prejsť na platenie cez banku aby som mala 1 GB za 4 Eurá, chcela som si vyplniť formulár, no pri adrese čítam že Anmeldung nur mit österr. Hauptwohnsitz möglich. Ako si to riešila ty, keďže v rakúsku máme iba prechodný pobyt. Ďakujem! Monika
Ja si myslim,ze ked by si prerusila zivnost,asi by si stratila na tie davky narok, ja som pocula, ze potom to platenie odvodov nejakym sposobom kompenzuju,ale nie som si tym ista, to by vedela Wilma,Xenia, alebo p. Trenkova.Myslim, ze W. je momentalne bez pristupu na net.
Zusatzkrankenversicherung si platim aj ja, len som to este nevyuzila. Viem len to, ak si zivnost prerusis, musis sa samozrejme prihlasit na slovenskej poistovni.