Opatrovateľky v Rakúsku

ahoj tak to máš dobrú skúsenosť mňa odmietli aj na pošte aj v banke robili okolo toho neskutočné okolky ako keby som neviem čo chcela.Na pošte potom dokonca hovorila niečo o 12 eur poplatku aj to že nevie či to tam dostanú.Tak dúfam, že nebudem mať problémy s oneskorením a budem to musieť zaplatiť v AT.

Ten IBAN nájdeš aj v papieroch, keď si si otvárala účet na Slovensku.

Ja som mala prerušenú živnosť od 1.3.2009 do 31.8.2009. Napíš žiadosť o prerušenie Ruhenmeldung a pošli to do Rakúska na Finanzamt ale do tej oblasti- mesta kde si naposledy pracovala a oni pošlú vyjadrenie o schválení. Pa.

Ahojte babule. Chodím na toto diskusné fórum aj ste mi pomohli a snažím sa pomáhať čo viem aj ja. Neviem ako si mám hodiť link, aby som niektorým určite pomohla aj v začiatkoch. Mám stiahnuté v PC veľmi dobré veci z AT portálov podľa tých ich blbých rakúskych zákonov, takže sa máte čím brániť ako aj iných…napr: Príručka “Krok za krokom ako sa stať opatrovateľom” v SJ aj NJ, Werkvertag-SJ a NJ, je to dobré a chodím druhý rok von, ale stále sa niečo nové dočítam. Totiž ja som sa k tomu dopracovala len prednedávnom.Je tam všetko písané, čo treba na vybavenie živnosti, Vaše práva a povinnosti v AT…proste nemôžeme sa dať buzerovať a šikanovať od rodín.Máme svoju hrdosť a myslím, že ani z výšky sa nám rakúske ženy nevyrovnajú.Ale už tu veľa kecám, veľmi rada pomôžem, aby sa tu nepísalo jedno a to isté, ako vybaviť v AT ŽL atď.Babule skúsenejšie, poraďte mi ako tu mám hodiť link, aby som nemusela každej preposielať email, samozrejme ak bude záujem.Kto chce tak si to otvorí cez link, tu na diskusii. Pa.

Cau!pokial dobre viem,potrebuješ potvrdenie od slov.gynekologa o tehotenstve,íst na SVA(sociálna poist.).Mutter-Kind-Pass dostaneš len od rak.gynekologa,ked tam chodíš na prehliadky a tam budeš aj rodit.s Kinderbetreuungsgeld-om máš pravdu,len s trvalým pobytom ti daju(aspon to mi povedali na sociálke).takže po 8týždnovke dostávaš doma pribl.4800Sk.dufam,že ti to vyjde!keby si sa dozvedela dačo iné,prosím ta daj mi tiež vediet.vela štastia!

zle radis, ona nepotrebuje svoj IBAN, ale IBAN adresata…

Ahoj Zuzka!ja som počula,že ked nadalej platíš,len v tom prípade má to význam.su to dost pekné peniažky,hoci to môže trvat,kým aj niečo uvidíš.ale lepšie ako napr.bývalá moja striedačka:bez haliera doma sediet.

Ahoj Monika,
ja som to este neriesila, ja som si kupila karty ,keĎ boli v akcii a ešte stále mi funguju, mam vypísaný formulár, napísala som tam rakúsku adresu. Veď to vypíš pošli a uvidíš čo sa stane. Pri najhoršom ti to zamietnu. Uz som niekde písala, ze ked som to chcela cez A1, lebo bola výborná akcia, vtedy este nebolo Yesss, potrebovala som z SK, preložené a potvrdené trvalé bydlisko, SK - banku a slo to. Pošli najviac stratíš tak akurát 55 cent za známku. Potom napíš čo a ako , maj sa W.

Pre Marika Nigutka, si veľmi ochotná, ale to všetko už tu je. Len treba prejsť celú diskúsiu . Link hodiš jednoducho označíš skopiruješ a vložiš.
Pre Zuzku 17.9., píšem to tu, alo sa to bude zle hľadať. Poďme na to logicky. Platíš si odvody , máš už nárok aj na marodku, ochorieš - prvé tri dni ti neplatia, potom niečo vyše 10 Euro na deň, podľa toho koľko odvádzaš. Zhruba, poďme na quartal - SVA 430,…Eur marodka - 270 x 3 = 810. :slight_smile: hladovať nebudeš. Zrušiš živnosť - do troch dní sa musíš prihlásiť v SK poisťovni a z AT nedostanes nič a z SK tiež nič, lebo si nebola určitú dobu , myslím 9 mes. poistená. Neberte to , ako tutovku, nemála som s tým zatial skúsenosť . Ale na poslednom výpise mala moja kol. účtovnú položku, čo bola ošetrena. Neplatila nič, bol to výpis. Takže ja si myslím, že ak sa aj počas marodky zaplatí SVA - neskôr sa odráta, lebo sa nemá na tu dobu z čoho vyrátať. Je to len moja teória môže byť mylná, dám sa rada poučiť. Ale radšej zaplatiť a ponechať si živnosť , ak sa chceš k tejto práci ešte vrátiť. Nam na SK jednu kol. dlhodobo maródnu, opýtam sa jej, ako to poriešila a neskôr sa k tomu vrátim. W.

Žiadosť v žiadnom prípade neposielaš na FA -tam len túto skutočnosť oznamuješ listom, vybavuješ tam, kde živnosť, pomôže aj WKO

No Wilma ak má niekto prechádzať vždy celé diskusie tak ďakujem pekne. Myslím, že na to treba aj 3 dni. Keď tá príručka tu je, tak prosím kde?? lebo ja osobne som ju tu nenašla. A možno niekomu by pomohla fakt len tá príručka…tak sorry, že chcem pomôcť, aby nelistovali po celom diskusnom fóre.Čítam aj Tvoje príspevky sú veľmi nápomocné ale som sklamaná z Tvojej reakcie, že to všetko už tu je…ˇpomoci pre druhých nikdy nie je dosť, to je len môj názor… Pa, Marika

…proste nemôžeme sa dať buzerovať a šikanovať od rodín. Ja to tak neberiem - tu nejde o nejaké buzerovanie a šikanovanie, ako to ty nazývaš. Si podnikateľka, poskytuješ svoju službu - opatrovanie a rodina je tvoj klient. A pre fungovanie vzťahu medzi vami dvoma - alebo zvolíte kompromis, alebo si tvoju službu kúpi rodina u niekoho iného - kto bude akceptovať jej podmienky - pôsobenia v rodine a aj finančné. Ale musíš vedieť aj posúdiť triezvymi očami kvalitu tvojej služby a z toho potom odvíjať jej cenu.Ženy by nemali zabúdať, že sa nejedná o vzťah zamestnávateľ a zamestnanec ale klient a podnikateľ. Aj keď ich mnohé agentúry v tomto omyle podporujú a čisté víno im nalejú len v prípade problémov.
Pripájam sa k Wilme, že tu už bolo povedané takmer všetko podstatné - sama hovoríš, že sa stále niečo nové dočítaš, takže s tými radami opatrne, aj jedna tvoja dnešná je zásadne chybná

Wilma, ja som myslela, že dostanem pri tom pripoistení, ak odvádzam len tých okolo 13 EUR mesačne /z najnižšieho základu čosi cez 500 EUR/ len tých 10 EUR na deň. AQko si vyrátala tých 270 x 3 - to je 27 dní za mesiac po 10 EUR a x 3 mesiace - to myslíš tak, alebo ako to je, vysvetli mi to prosím, ďakujem

a si myslíš Marika, že niekto bude listovať takou príručkou napr. o opatrovaní z WKO aj keď v slovenčine ?

Ahoj Eva, ja som tam napísala, že idem na to logicky. Ak si dostala papiere k pripoistení, tak si tam mala aj takú brožúrku s tabulkou, kolko platíš a koľko je to na deň. Sú tri stupne platenia, teraz ti to nenapíšem, lebo to tu nemám. Možno niekto zareaguje, prosím nekomentujte, ale ak máte tu bružúru pred očami tak napíšte, koľko to je. Chcela som tým len napísať, že sa oplatí aj zaplatiť SVA, ako sa odhlásiť. Nič viac. Až sa stretnem s tou kol. na Sk, tak vám opíšem jej skúsenosť, ona maroduje od januára a myslím, že už bola aj na liečení a všetko jej hradili, ale až sa s ňou stretnem. :slight_smile: prijemný večer.W.

http://www.gruenderservice.at/upload/pub/338/cc605e0c-5d09-43b2-b7b2-d8b90875f73e.pdf je v nemčine http://www.gruenderservice.at/upload/pub/338/348bb457-48ec-4bee-aecc-a24b481455eb.pdf táto je v SK obe z januára 2009 http://wko.at/wknoe/rp/Leitfadenpersonenbetreuer.pdf táto z júna, bez SK prekladu snáď sa to dá otvoriť, ak nie pošlem ešte raz W.

Ahoj marika, mne to nevadí, že si sklamaná, vieš keby si si prešla toto fórum, tak by si si zistila aj iné, sú tu aj ako podať daňove v AT, prídavky na deti, materská, a kopa iných užitočných rád, Ak dáš niečo do Google, tiež ťa tu odkáže niekedy. VeĎ som ti poradila označ , skopiruj a vlož, je to veľmi jednoduché. :slight_smile: W.

wilma, nemôžeš na Skype ? poslala by som ti na e-mail kontakt ?

nechodis na azet chat?

Skype mám súkromné, ale na www. azet.sk pokec sa prihlásim teraz hneĎ ,