Opatrovateľky v Rakúsku

Ja som ešte vôbec nedostala informácie z SVA o výške odvodov za rok 2010. Za rok 2009 som platila 750 eur kvartálne. Tak neviem, čo teraz a navyše pacientka mi zomrela a tak som zase bez práce.

Ďakujem Evina. Takže ak tomu dobre rozumiem, tak mi ešte tento celý rok bude chodiť šek na cca. 455 Eur za kvartál a v budúcom roku, t.j. v 2O13 budem platiť vyššie plus doplatok spätne za rok 2012?

Tak čo ja viem, tak keď má niekto E-101, znamená to, že podlieha SK legislatíve a všetky odvody platí na SK, takže nechápem, čo by ste chceli preplácať a od koho? Na SK budeš operovaná, tak to máš hradené zo SK poisťovne, jedine doplácaš vtedy, ak si dávaš robiť nejaký výkon, ktorý poisť. neprepláca celý. Rakuska poist. ti nič nepreplatí, ved neplatíš u nich odvody. Dievčence, ved Vy ani neviete, čo za formulár máte vystavený a čoho sa týka a to nehovorím o jeho funkcii.

Práve toto som chcela, aby tu niekto napísal. Pretože sa mi zdala tá veta v príspevku Ireny, ktorú uviedla v zátvorke, no neviem, ako by som to nazvala, no povedzme, podozrivá a tými dvoma otázkami som chcela na to upozorniť. Ale “r” - ako sa majú ženy v tom zorientovať, ak opatrovateľka so 101-tkou, platiaca teda poistné len na SK, podotýkam tam aj zamestnaná, dostáva doplatok prídavkov v Rakúsku / tam neplatí nič / , na stránke, na ktorej sa rieši problematika poistenia - všeobecne, je uvedené, že pri návrate živnostníka, ktorý bol poistený len v zahraničí, neplatil teda poistenie v nezamestnanosti na SK má nárok na podporu v nezamestnanosti pri predložení patričného európskeho formulára, potvrdzujúceho že tam bola “poistený” pričom je jasné, že poistenie v nezamestnanosti si neplatí skoro žiadna opatrovateľka v Rakúsku ani Nemecku, pokiaľ na SK nebola dobrovoľne poistená, čo je od februára komplikovanejšie, resp. nemožné. Ďakujem za reakciu.

Mimochodom to nie je RA ale AT.

Takže ja osobne by som veľmi rada poznala osobu, ktorá má E-101 a v AT dostáva doplatok rod. prídavkov. Nemožné, nemysliteľné, neexistujúce. Ak takú poznáš, rada by som videla rozhodnutia, čo dostala z FA, že jej ich vyplatia. Pokiaľ nepodvádzala a neplatila dualne odvody a mala E-101 dorovnanie, nemôže dostať za žiadnu cenu. Čo sa týka tej podpory, tak to si pozisťujem, ale tu si zatiaľ dovolím len pochybovať o tom, čo si spomínala. Ved ked si platí v AT nezamestnanecké, tak ho tam dostane, ak nie, tak jej nepomôže ani formulár. Ak aj niečo podobné existuje, určite sú k tomu dodatky, koho a kedy sa to týka, lebo aj E-101 má svoje špecifiká a nie je platná v globále rovnako. Sú tam rôzne pracovné vzťahy živnost. zamestnanec, vyslaný zamest. z SK atď., takže ono je treba presne pozerať na to, čo sa týka mňa a nie všeobecne. No tie prídavky, neberie 1000% za tým si stojím.

Bola som prekvapená ako ty, ale berie. Je pravda, že v začiatkoch živnosti platila odvody zo živnosti v A aj zo zamestnania na Slovensku, to ale po získaní E 101 prestala a platí len na SK, zaplatené poistné jej rakúska strana vrátila. Možno bude musieť vrátiť aj prídavky, ktovie. Ohľadne dávky v nezamestnanosti mám jasno. Nie je vonku na tento účel poistený, po návrate na SK nedostane. Ale treba naozaj riešiť prípady individuálne, s tým súhlasím, veď preto som napísala, že všeobecné informácie skôr pomýlia ako pomôžu. Ďakujem a teším sa, že je tu partner na takúto výmenu informácií.

Tak len nech si tie prídavky odloží a aj niečo na pokutu, za podvod a to ešte dobre obíde. Od roku 2012, budú prepojené všetky úrady navzájom, lebo je to nevyhnutné, čím sa postupne vyplaví na vrch veľmi veľa podvodov. Že dostala tie prídavky, tak to len preto, že to bolo platené duálne, ked doniesla 101, tak jej samozrejme peniaze vrátili, ale ona si šeky o zaplatení odvodov nechala a následne ich použila pri dokladovaní potrebných papierov na RP v AT no a tí nemali dôvod jej ich nevyplatiť. Samozrejme nemali ani potuchy, že má 101 a že za obdobie, čo jej dali prídavky, jej SVA vrátila odvody. Čize nedala do ich systému nič, ale si vzala ešte od nich. Toto je dokazateľný a úmyselný podvod. No do kedy má 101 žiadne dorovnanie určite nedostáva, na tom dám krk. Inak ja viem ešte aj o iných podvodoch, kedy neboli platené odvody ani na SK, ani v AT, napriek tomu, že tam bola AT živnosť a 101, ale na každý podvod sa príde, skôr, či neskôr.

No ona je v tom chudera nevinne, robila jej to “renomovaná” účtovníčka zo známej agentúry z Lučenca, ktorá ma ešte pred rokom, zvozila na inom fóre ohľadne určovania vymeriavacieho základu pre poistné pre osoby s E 101. A čo sa týka toho prepojenia, malo fungovať od začiatku roka, budem rada, keď sa termín stihne, budem mať o kopec menej roboty… a hlavne s takými, o ktorých píšeš.

Podla mna, uctovnicka aj renomovana, zodpoveda za spravnost uctovnictva, DP atd., ale nie za vyplatenie RP. Co ma uctovnicka s RP? Prvom rade OP mala vediet, ze ked ma 101 nema narok na RP v AT a nemala o ne ziadat a este aj vedela, ze jej vratili z SVA odvody. Ona je zivn. nesie aj zodpovednost. Dalsia vec, keby bola k ziadosti na vyplatenie RP dolozila 101, tak jej ich nevyplatia a bola by mala pokoj a tiez, automaticky mala prilozit E-9, ktora dokladuje prijem na SK a bolo by im jasne, ze pridavky nemoze dostat, aj ked by tam videli seky z SVA. Na Slovensku uctovnicku sa vyhovorit nebude moct. Treba sa informovat na prislusnych miestach. Ja ked som potrebovala odpoved na nieco, tak som sla aj na 2-3FA, aby som vedela porovnat odpoved + som zistovala na SK.

Účtovníčka má s RP toľko, že ich agendu klientovi v tomto prípade na základe zmluvy spracováva. Teda má k RP toľko, ako k DP… tiež nie je daňový poradca. Myslím si, že ak agentúra v zmluve, za nemalý ročný a mesačný poplatok garantuje opatrovateľke tieto služby, mala by ich dostať také, aby nedošlo k tomu, čo jej teraz hrozí.

Naozaj?

A to ma uctovnicka zistovat agendu EU v pripade RP v spojeni so 101? Ved by sa zblaznila, keby to mala robit, ked si predstavim, kolko moznych variacii zamestnania v EU je a prislusnych nariadeni v suvislosti s nimi. Ja ked si dam urobit DP, tiez zaplatim tomu, co mi to robi, ale zodpovednost za DP podpisujem ja, ako zivnostnik a znasam aj dosledky chybneho DP. A po dalsie, jednoducho mala k tomu vsetkemu dolozit 101, doklad o vrateni odvodov z AT systemu na zaklade 101 a rozhodne by jej rozdiel v pridavkoch neboli vyplatili. DP mala mozno dobre, ale to nesuvisi so ziadostou RP. Spominane doklady mala dolozit k ziadosti a bolo by to v poriadku. Ja vidim jednoznacnu chybu v OP, nehnevaj sa na mna, ale tu je ista logika, neplatis, nemozes dostat, uz to jej malo byt jasne. Uctovnicka spracovala dolozene papiere a poslala nie? No a spominane zrejme chybali a tak vznikla dana situacia (predpokladam) a cia je to chyba?

Ahojte, mozem poprosit o radu? Dcera studuje 1. rok na Vs nemam skusenosti, ake tlaciva potrebujem k ziadosti k RP a mam dolozit aj zmluvu o ubytovani na internate a kolko plati alebo nie aj index dolozit, dakujem pekne za kazdu pomoc.

Ak študuje 1. ročník VŠ, tak za rok 2011 doložíš maturitné vysvedčenie a formulár E-402, to je potvrdenie o štúdiu na VŠ.

Ahoj baby, ja som účtovníčka na Slovensku, neviem ako to je v At. , ale na Slovensku účtovník nie je zodpovedný za nič. Ako samozrejme je to zlé, keď sa spraví chyba, ale nie je zákon, ktorý by určoval nejaký postih ani sankcie za zlé zaúčtovanie, DP a jeho správnosť nikdy nie je zodpovednosť účtovnej firmy, dokonca aj firmy, ktoré si dávajú audítorom kontrolovať účtovníctvo zaň zodpovedajú nakoniec, audítor iba určí, či bola pri účtovaní použitá správne metodika a podobne. Každej z Vás radím jednu vec, človek je občanom až vtedy, keď pozná jeho zákony, tie zákony zasa nie sú tak ťažké na pochopenie, tak si dajte tú námahu a prečítajte si ich, slovník do ruky a ide sa. Podozvedáte sa veľa vecí a nebudete v nevedomosti.

Oznam to vsetkym, mozes aj pisomne mailom. Povinnost mas v prvom rade ty, nie urady.

Agentura ti nijako nemoze siahnut na majetok, ani sa vyhrazat exekuciou! Jedine, keby ta dala na sud a ten by vyhrala. Ale to si agentura sakra rozmysli, lebo by sa tam prepieralo ich neferove podnikanie, podanie nepravdivych informacii, agentura urcite vie, ze aj OP ma podla rakuskych zakonov narok na odpocinok a spanok. Takze na sude by vyslo najavo, ze AG porusuje zakony, za co by jej hrozil postih. Taketo primitivne vyyhrazky si moze dovolit len preto, lebo sa spolieha na to, ze OP sa zlaknu, nepoznaju zakony, nepoznaju svoje prava a zaplatia. S takou AG svaty pokoj! Posli ich do certa a najdi si inu. Napis meno tej AG, nech je varovanim pre ostatne.

Ahoj, čo sa týka tvojej rady, máš pravdu, treba ísť od agentúry čo najďalej, ale ak má agentúra s osobou zmluvu a tá nie je dodržaná, tak veľmi záleží na tom, čo v tej zmluve je. Vôbec nie je pravda, že na majetok exekútor nemôže siahnúť. Práveže, ak má niekto nedoplatky, tak záleží na tom, čo je v zmluve a či je osoba fyzická, alebo právnická, na to si treba dávať pozor, môže sa ti stať, že ti siahnu aj na majetok cez exekútora, ani sa nenazdáš. Takého hlúposti si raja nechaj pre seba a raď niekomu inému. A čo sa týka súdov, tak tie vôbec nemajú dôvod a povinnosť skúmať, čo agentúra nedoržuje alebo dodržuje, ak agentúra rieši nedoplatok, tak na súde sa bude riešiť nedoplatok, ak by sa chcela opatrovateľka ohradiť nezákonným postupom agenúty, musela by to urobiť nezávislou žalobou a to môže urobiť aj teraz - nič jej nebráni, tie dve veci nemajú v praxi nič spoločne a “raja” asi pozerá veľa filmov a nikdy nebola na súde.

Som na prvom turnuse a zatiaľ nemám zmluvu s rodinou. Kde túto zmluvu medzi rodinou a opatrovateľkou treba pýtať, na ktorom úrade? Lebo rodina nevie a ani ja nie, sme začiatočníci, nerobím cez agentúru.