Opatrovateľky v Rakúsku

Mohla by som poprosiť, od čoho závisí také vysoké doplácanie poistného do SVA po troch rokoch? Ďakujem za odpoveď.

Ja som tiez pozastavila zivnost, automaticky ma odhlasili aj z SVA. Ale e-card mi nechali, povedali mi na SVA, ze to uz mam dozivotne u nich to cislo, myslim Versicherungsnummer. Na Slovensku ma poistili cez Vseobecnu zdravotnu a dali mi obojstrannu karticku VZP a zaroven je tam aj Europsky preukaz zdravotneho poistenia. Takze mam dve aj e-card aj nasu.

Závisí od skutočného príjmu počas tých 3 rokov, lebo to, čo si platila bolo z najnižšieho základu, myslím cca. 540 eur / mesiac. Takže rozdiel do skutočného platu, musíš doplatiť, čiže rátaj 36 mesiacov a doplatok podľa skutočného platu. Čím vyšší plat, tým vyšší doplatok. Keby si bola dala DP každý rok, bolo by sa ti to navyšovalo hneď po roku a nebolo by to teraz tak veľa, lebo by si bola podlžnosť splácala postupne. Toto je tá večná dilema všetkých, čo sa stále dookola pýtajú, že či treba podať DP, ked nemala príjem vyšší, ako 11 000 eur. Nie netreba, ale treba rátať potom s doplatkom do SVA za každý rok nepodaného DP.

Som rada, ze to tu uz niekto tak pekne vysvetlil, takze mile zienky 2-krat si to precitat, aby ste tomu porozumeli.

Aj mne hovoria nepodávať, ale to doplácanie po troch rokoch ma straší. Myslím, že keď to v AT je už takto premyslené a nič nedajú ani nám opatrovateľkám zadarmo, je lepšie hneď podať DP a nebyť po troch rokoch v šoku. Škoda, že to nemajú ošetrené v zákone a mať povinnosť DP podať povinne za predošlý rok hneď. Ale určite Vy, ktoré dlhšie pracujete v AT máte viac skúseností a kto si od Vás dá poradiť, urobí dobre. Pretože veľa žien o týchto doplatkoch nevie, penieze si neodloží a potom majú hlavy v smútku. Môžete mi napísať, kde zobrať tlačivá na podanie DP v AT? Ďakujem.

Ozaj pekne, jasne a stručne vysvetlené. Ja tiež mám info, aj podať, aj nepodať DP v AT … a predstava nedoplatku po 3 rokoch ma priam desí. Nuž určite podám tento rok DP aj v AT. Čo by ma, ale zaujímalo je, ked mám uvedený plat na začiatku a potom sa nemení počas celých rokov, podľa “akého skutočného platu” sú počítane tie odvody? Možno hlúpa otázka, ale mne to fakt nie je jasné a rada by som to vedela, ďakujem.

Ahoj, mám otázku kvôli nedoplatkom. Živnosť som si otvorila v decembri 2008. DP som prvý krát podala až za rok 2010. Nevyzvali ma podať spätne za roky 2008 a 2009. Vypočítali mi nedoplatok 820 Euro, čo som hneď zaplatila. Dnes mi prišiel šek na 1. Q s tým, že platím menšie odvody ako vlani. Vypočítala som si to podľa vzorca, ktorý je uvedený na výpočet odvodov a vyšlo mi to rovnako asi 180 eur mesačne. Tomu rozumiem, ale nerozumiem prečo som mala za rok 2010 nedoplatok 820 eur. Za ten 1 rok sa mi to vidí veľa, podľa toho čo dom vypočítala, by to malo byť 360 euro.

Dakujem velmi pekne!

Takze, ak podas po prvom roku DP, tak za ten ti navysia odvody o tie doplatky, za odrobeny rok. Mas to vyratane zo skutocneho prijmu, rozdelene do kvartalov a tak, aby si ten doplatok splatila v priebehu dalsieho roka. Dalsi rok podas DP, (vychadzam z predpokladu, ze tvoj prijem bol rovnaky, ako v predchadzajucom roku), kde je opat skutocny prijem, ale kedze si v predchadzajucom roku platila odvody zo skutocneho prijmu, zaroven zaplatila ten nedoplatok, tak za ten dalsi rok sa ti odvody znizia o ten doplatok, ktory si v priebehu roka zaplatila. Ak ti plat ostava rovnaky, tak platis rovnako. Ak sa ti prijem znizil, tak zas budu odvody znizene a to tak, ze co si tam dala navyse, lebo predtym rok si zarabala viac, tak o to platis menej. Skratka mas tam preplatok, tak, ako ked si mala nedoplatok, lebo si platila zo zakladu a tvoj prijem bol vyssi. Ak sa ti plat zvysil, tak samozrejme budu zvysene, lebo ti zas vznikol nedoplatok. Dievcence je to uplne jednoduchy princip.

Mia, vysvetlila som to nizsie. Oni vysli z tvojho skutocneho platu aj za spatne roky, cize 2008, 2009 plus 2010, tak preto tak vela. Co si mala doplatit si doplatila, preto sa ti tento rok znizili odvody o ten doplatok, co si vyrovnala. Chapes? Cize teraz to budes platit rovnako, pokial sa ti nezmeni plat, ale treba kazdy rok podat DP, aby vedeli, ze je to tak, aj ked ak budes mat plat rovnaky a platit z neho, ale hlavne ze ti uz ziadne podlznosti nevzniknu, iba pri zmene platu, teda zvyseni.

Dík za odpoveď. Ja som si to tak myslela, ale na tom vyrozumení, čo mi prišlo z SVA bolo napísané, že Nachbemesug je za rok 2010, to ma pomýlilo. Ináč by som chcela vedieť, koľko teda zarábajú tie, ktorým prišlo doplatiť až do troch tisíc, oproti tomu je tých mojich 800 smiešna suma. Ešte raz ďakujem.

Ahojte, nájde sa prosím niekto, kto mi povie do ktorej kolónky mám v rak. DP napísať sumu za refundáciu, ktorú som dostala za zuby? Idem na paušál. Okrem toho nemám žiaden doklad o tom, že som tie peniaze dostala (bolo to krátko pred koncom roka, čakala som, či teraz niečo nepríde so šekom na 1. Q. , ale neprišlo). Ďakujem.

Tak nemas celkom pravdu, lebo ja som spatne posielala za 2009 a 2010 danove a prislo mi 1600 E nedoplatok, rozpisane kolko za ktory rok, hoci som to naraz hned zaplatila, aj tak mi zvysili o 180 E stvrtrocne ja by som povedala, ze ani boh sa nedopocita ako to oni rataju a mala som plat 50 na den. Sklbu kazdeho ako sa da a myslim, ze mieria k tomu, aby sme to vzdali, lebo pomaly sa nam neoplati tu robit. Vymysleli zivnost a nemali to premyslene, ze aj rodinne tym padom patria tym, ktori maju deti a teraz su v srabe, tak na nas ryzuju. Moj nazor.

Nedoplatok 820 euro? Myslím si, že môžeš byť “spokojná”. Ja mám živnosť od júla 2008, hneď za r. 2008 som podávala DP / nie z vlastnej iniciatívy, ale povinne, lebo ma Finanzamt vyzval /. V r. 2009 som zaplatila nedoplatok za r. 2008 v sume 260 eur. Ďalší rok / 2010 / mi vymerali nedoplatok za r. 2009 v čiastke 63O eur a tento rok mám doplácať ešte 530 euro za r. 2010 t.j spolu nedoplatky za 3 roky 1420 eur. A to podotýkam som nemala nejaký nadštandarný príjem / na začiatok 45 a posledný rok 50 eur na deň /. Takže si myslím, že v tom majú pekný chaos a ťažko sa v tom vyznať.

Dievčence, ak sa Vám niečo nezdá, treba zobrať papiere a podho na SWA a žiadať vysvetlenie. Nie jednej po sťažnosti, upravili pekne odvody. No ak ste ticho, oni tiež.

Ak by si bola taká láskavá a mohla mi odpovedať. Rodina nám hradí cestovné, poistenie a na konci preberáme plat, t.j. mzdu za 14 dní, poistenie a cestovné. Moja otázka je: Vypočet odvodov SVA sa počíta zárobok za deň krát odrobené dni, t.j. 50 x 14? Ďakujem Ti za odpoveď.

Teraz presne nerozumiem, co sa pytas, lebo neviem, co vlastne tym, ze si spomenula poistenie a cestovne myslis. Ved zarobok sa rata, pocet dni x denna taxa. Ak ti rodina hradi poistenie a cestovne, je treba si medzi sebou ozrejmit fakt, kto si to da do nakladov. Ak oni, tak ty si to dat nemozes. Das si iba 12%pausal a 13% este z vyslednej sumy. Nezabudni do prijmu Sachbezug a je treba rodine nan vystavit rechnung, aby si ho mohli dat do nakladov. Pokial si rodina naklady na poistenie a cestu nedava do nakladov, tak si to priratas do prijmu a nasledne vykazes v nakladoch, cize cestovne, bude v 12% pausale (alebo priame naklady, to je na Tebe) a odvody tiez - v prislusnej kolonke.

Dala si mi takú odpoveď ako som potrebovala. Nám rodina vypláca cestovné a poistenie na ruku, pretože im to vyplýva z dohodou z agentúry. Takže mi si to nemôžeme dať do nákladov, sú to náklady rodiny. Som rada, keď takto vie niekto poradiť. Veľmi si to vážim. Ďakujem.

Neni zač, rada pomôžem, ked viem. Problémami sa boria najmä ženy cez AG, lebo sa na ne spoliehajú a robia chybu. Treba si uvedomiť jeden fakt, že v prípade problémov sa za Vás žiadna AG nepostaví a živnostníčky ste Vy, čiže aj plne zodpovedné za všetko. Pred pár dňami ma poprosila o pomoc kamarátka, čo je cez AG, lebo nevie, čo robiť. AG ju navádza na podvod a to v tom smere, že jej chce vystaviť Honorarnote za 3 mesiace s výškou príjmu niečo cez 1000 eur. Vraj to stačí, nikto to nekontroluje a nikto nevie, koľko dní tu bola. Ona samozrejme nemá ani potuchy, čo robiť, nevedie si denník, skrátka nič, len uplatňuje RP. Rodina si myslí, že keď je to cez AG, všetko je ok. No ak dá rodina DP a všetko čo platí a dá ho aj tá OP s tým rechnungom od AG, tak majú na krku finančnú políciu a danovákov, lebo tam vyskočí rozdiel v ich výdavkoch a jej príjmoch, takže niekto urobil podvod. No AG nebude nikoho zaujímať, to mi verte. Preto je potrebné s rodinou hovoriť o týchto veciach a tiež nepodpisovať AG väčší príjem, ako ste dostali od rodiny na ruku, lebo Vám tam zarátajú aj poplatky rodiny, čo si nechá AG a Vám sa tým navýši príjem a tým aj odvody. AG nechce platiť dane, tak to naúčtuje Vám. Hoci som nikdy nerobila cez AG ich praktiky poznám a všetky potrebné veci som si zisťovala osobne tam, kde treba.

Peniaze, co si dostala za zuby, sa nikde nedavaju, ani do prijmu.