Opatrovateľky v Rakúsku

Ale dole na ďalšej strane píše “Eva”, že do príjmu treba započítať aj Krankengeld aj refundácie za zubára. Vie niekto, ako to vlastne je?

Ahojte mile kolegine, kto by mi vedel poradit? Som v 4 mesiaci tehotenstva, no chystam sa uz domov, zivnost si chcem ponechat, aby som mala narok aspon na wochengelt 8 tyzdnov pred a 8 tyzdnov po porode. Mozem sa dat vypisat od posudkoveho lekara, tak aby som uz tie wochengelt dostavala skor? Podotykam, ze mam kranken a zusatz versicherung, este len od decembra. Volala som na sva a tam mi povedali, ze ano. Dakujem.

Dobrý deň, včera mi prišiel list zo SVA o zvyšovaní odvodov. Pracujem v Rakúsku už skoro 4 roky a plat mi zvýšili len raz o 5€, aj to len kvôli tomu, že sa teoreticky starám o dvoch (v papieroch je napísaná len jedna osoba - dedo je ešte celkom zdravý). Doteraz som platila quartálne 684€ a od nového roku mám platiť až 988€. Je to normálne, aby mi odvody tak zdvihli? Aj DP som doteraz podávala každý rok, i keď som neprekročila limit 10 000€ p. a. / 11 000€ p. a. Veď pri platení takýchto vysokých odvodov (čo je cca. na Slovensku minimálny mesačný plat) sa nám opatrovateľkám vôbec neoplatí v Rakúsku pracovať. A máloktorá rodina je ochotná za nás takéto odvody vôbec zaplatiť. A to ani nehovorím o pripoistení, ktoré mi zdvihli zo 14€ na 75€ … Poraďte, ďakujem.

Ahoj. Ja som si bola tlačiva vypýtať na miestnom úrade, ochotne mi ich tam vytlačila z PC. Len L1k som si musela zatelefonovať na finanzamt, aby mi ho poslali, lebo z PC sa neda tlačiť. Za pár dni som ho mala doma.

Mám tomu rozumieť tak, že keď spravíte niekomu účtovníctvo a ste za to dobre zaplatená, tak sa pomaly vytešujete, že nie ste za výsledok zodpovedná. Veľa žien pracuje v AT pretože nenašlo uplatnenie v našej krajine. Samozrejme veľa opatrovateliek nevie dobre nem. jazyk, čo nie je na obhajobu. Ale na to môže využiť služby toho, kto tomu rozumie a zaoberá sa tým. A ten by mal byť za to zodpovedný. Pretože platí, že ten kto zoberie peniaze za službu a nechá to na náhodu, že nie je za tu službu zodpovedný, tak je na veľkom omyle. Keď nie ináč, tak môže takýto účtovník spokojne žiť a užívať peniaze?

Jedno nerozumiem, prečo nemôže rodina platiť odvody na poistenie ako je treba podľa zárobku. Prípadne by to mali ženy aspoň vedieť, keď začínajú živnosť, že existujú nejaké zvýšené odvody do SVA po podaní DP. Myslím, že aj keď môžeme byť radi za prácu v AT, majú to tam dobre premyslené. Rozhodne podať DP by malo byť hneď po prvom roku povinnosť v zákone, predišlo by sa takým sklamaniam.

Takže preto ich neplatí, lebo jej to žiadny zákon neprikazuje a ty si živnostníčka a máš si dojednať taký zárobok, aby ti to pokrývalo. Viem, čo mi odpíšeš, ale AG, Rumunky, ani Bulharky nikoho nezaujímajú. Ďalšia vec, ked si dostala prvé informačné materiály z SWA, tak v brožúrke je presne to, čo píšeš uvedené, len si to ani jedna neprečítala. Máš tam napísané z akého základu platíš predbežné odvody, že je to 537 prvé 3 roky a potom sa zvyšuju od cca. 630 až do 930 eur / kvartál. Ze sa musí podať DP a bude to dorovnané. Všetko tam je a myslím, že sa k tomu dalo dostať aj v slovenčine. No ked nečítate základné informácie, čo Vám prídu až domov, tak sa potom netreba diviť. Aj tu vyššie pani / slečna uviedla, že vraj nemusí DP podávať, ak neprekročila príjem. Stačí, keby si to tu prečítala nižšie a vôbec by nepolemizovala o potrebe DP. No niektoré sú fakt nepoučiteľné.

No teraz keď čítam aj na opatrovateľkách tie nehorázne sumy, tak som presvedčená, že tých 800 je len za 1 rok. A som asi jediná, ktorej znížili odvody. Som zvedavá čo príde kolegyni, či sa pri mne náhodou nepomýlili s výškou tohoročných odvodov. Lebo je zaujímavé, že mi prišlo platiť 603 Eur spolu s pripoistením, rovnako ako jednej známej, ktorá ešte nepodala DP a teraz má za sebou 3 roky podnikania. Keď som si porovnávala rozpisy platby tohoročné s minuloročným, tak mi vyšlo, že všetko ostalo ako vlani, len Penzijné je o 45 E menej.

Presne tak, ako pise r, len vy ste zodpovedne za svoje odvody a tiez udaje, ktore date do danoveho priznania. Ako zivnostnicky si mozte pozriet aj vysku odvodov SZCO v percentach na Slovensku - je ovela vyssi ako v Rakusku - takze nenadavajte na vysoke odvody v Rakusku tie - u nas na Slovensku su ovela vyssie. A tiez berte do uvahy, ze ake odvody zaplatite - taky dochodok budete mat.

Vola sa to Zusatzversicherung - a je to cca. 4,2 percenta z vymeriavacieho zakladu - cize k tym normalnym odvodom - cca. 26 % si pripocitaj este 4,3 %. To tlacivo na Zusatzversicherung sa da vytlacit aj z pocitaca, musis ho platit pol roka - az potom mozes ist na marodku, alebo aj do kupelov. Budes dostavat pri marodke 60% z vymeriavacieho zakladu a pri kupelnom pobyte alebo nemocnici 80% z vymeriavacieho zakladu. Je tam este ohranicenie v pocte dni marodky s jednou diagnozou a tiez spoluucast, myslim, ze je 4 dni - to znamena - prve 4 dni marodky neplatia - az od 5 dna. Tieto informacie Ti poslu, ked Ti potvrdia to tlacivo na Zusatzversicherung - a budu celkom presne - moje su priblizne.

Vo Werkvertragu je jasne napisane, ze za platenie odvodov zodpoveda zivnostnik sam. Dobre si precitaj svoj Werkvertrag.

Skus ist osobne na Finanzamt a daj si potvrdit, ze si im odovzdala papiere a tiez ake.

Včera tu niektorá písala, že rodine vrátili z Finanzamtu, papiere, že si nemôže dávať do nákladov odvody, ktoré platí OP. Takže je to tak, že pokiaľ OP vystavuje na to zvlášť doklad, (ako dotyčná, tak je to tak. Pokiaľ si to chce rodina uplatniť, tak sa to musí zahrnúť do dennej taxy, čiže príjmu OP, vtedy im to uznajú, ale treba rátať s tým, že pôjdu hore odvody. Takže pre OP je lepšie, ak to nechcú v dennej taxe, ale aj pre nich, pokiaľ ich platia. Síce im nevrátia takú daň, ale je to vlastne stále dookola.

Dobry den, viem niekto poradit, ked mam detske pridavky v Rakusku schvalene do augusta 2012 a dcera tento rok maturuje, dokedy mam narok za nu poberat? Do vystavenia maturitneho vysvedcenia, alebo do konca skolskeho roka t.j. august 2012. Na Slovensku je maturant studentom bez ohladu maturity do augusta. Plati to aj v Rakusku? Dakujem, ak mi vie niekto poradit.

Dobry den. Pokial ja mam informacie, tak rodina ked pobera prispevok z Forderungu - tych 550 eur na obe. Tak na opatrovatelky si nemoze nic odratavat. Pekny den

Prosím Ťa, nevieš kde sa dá táto brožúrka SVA stiahnuť v slovenčine? Vďaka

Tak moja rodina to neberie. Co ja viem, su to ich naklady, ktore maju riadne zdokladovane Rechnungom a davaju si to riadne do nakladov, kde to maju zohladnene na daniach. No moze byt len to, co je v honorari, cize, dohodnuta denna taxa.

Rodina si náklady na opatrovateľky môže uplatniť cez daňové priznanie opatrovanej osoby, rodinného príslušníka, prípadne poverenej osoby. Nie je pravda, že si náklady uplatniť nemôže, SVA spolu s FA a rôznymi seniorskými spolkami dokonca už druhý alebo tretí rok organizujú v rámci Rakúska dni, na ktorých v jednotlivých mestách vysvetľujú postup, ako to urobiť v DP.

Ahoj, aj v AT budes mat vyplatene pridavky do konca augusta ako u nas, jul a august sa aj v AT zaratava do skolskeho roka, zatia som este nepocula, aby bol s tym problem, pa

To neviem, skus hodiť ten názov do Googla.